Zarife kan forandre norsk innvandringspolitikk

Utviste Zarife Kashtanjevas sak skal i dag opp i Høyesterett. En frifinnelse vil omvelte norsk innvandringspolitikk.

OPP I HØYESTERETT: Tobarnsmora Zarife Kashtanjeva er utvist fra Norge. I dag skal saken henne opp i Høyesterett. Får hun medhold her, må trolig norsk innvandringspolitikk legges om. Foto: Dagrun Stokke, Nordhordland
OPP I HØYESTERETT: Tobarnsmora Zarife Kashtanjeva er utvist fra Norge. I dag skal saken henne opp i Høyesterett. Får hun medhold her, må trolig norsk innvandringspolitikk legges om. Foto: Dagrun Stokke, Nordhordland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag starter Høyesteretts behandlingen av saken til den kosovoalbanske tobarnsmoren Zarife Kashtanjeva.

Hun har vært i Norge siden 1999, men som flere medier som TV2 og Morgenbladet, tidligere har omtalt, har Utlendingsnemda (UNE) vedtatt å utvise Kashtanjeva i to år fordi hun har oppholdt seg ulovlig i Norge, hatt to ulovlige innreiser, og jobbet uten arbeidstillatelse.   

Nå har hennes skjebne havnet på Høyesteretts bord.

- Det er første gang Høyesterett skal behandle en sak som gjelder utvisning der det innebærer familiesplittelse mellom en mor og to små barn. Det er også første gang de behandler en utvisningssak der utvisningsgrunnlaget verken er alvorlig kriminalitet eller svært alvorlige brudd på utlendingsloven, sier Kashtanjeva advokat Halvard Helle. 

I FNs barnekonvensjon står at alle tiltak som angår barn skal ta hensyn til barnets beste, og at ingen barn skal skilles fra sine foreldre mot sin vilje.  

Ifølge UNE er Kashtanjevas lovbrudd så alvorlig at dette må settes til side.  

FØRSTE GANG: Halvard Helle er Kashtanjevas advokat. Det er første gang en slik sak prøves for Høyesterett. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
FØRSTE GANG: Halvard Helle er Kashtanjevas advokat. Det er første gang en slik sak prøves for Høyesterett. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer

Velger Høyesterett å likevel ta hensyn til barna, slik at Kashtanjeva kan bli i Norge, vil det bety en endring av norsk innvandringspolitikk: 

 - Hvis Høyesterett forlater en 11 år gammel standard, da vil det forandre norsk rettspraksis. Spørsmålet er om de vil ta det steget, sier advokat Arild Humlen.  

Helle ønsker ikke å spekulere hvilke konsekvenser saken kan få før det er falt en dom. Men legger til:  

- Statsminister Jens Stoltenberg uttalte i fjor sommer at regjeringens praksis på dette feltet ikke bare skulle være streng, men streng og rettferdig. Det er opp til regjeringen å skape en utlendingspolitikk som man kan være bekjent av i en liberal rettsstat.  

Bryter Barnekonvensjonen I norsk rettspraksis skal hensynet til barn i utkastelsessaker bare telle hvis barna ved en utvisning utsettes for «uvanlig store belastninger».

Ifølge Humlen bryter denne tolkningen med rettsstandardene som er nedfelt i Barnekonvensjonen.  

 - Barnekonvensjonen omfatter alle barn, men når man innfører et krav om en ekstraordinær belasning setter man den til side. I praksis synes det å være slik at innvandringspolitiske hensyn utkonkurrerer hensynet til barnets beste, sier Humlen.  

KRITISK: Arild Humlen mener norsk rettspraksis i utlendingssaker som omfatter barn, bryter med FNs Barnekonvensjon. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
KRITISK: Arild Humlen mener norsk rettspraksis i utlendingssaker som omfatter barn, bryter med FNs Barnekonvensjon. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

Han har selv ført to lignende saker for den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen (EMD), og venter på dom i disse sakene.  

Vinner Humlen frem vil det kunne få store konsekvenser:  

- Da må man legge om innfallsvinkelen i Norge, og vurdere utlendingssakene anderledes. Man må slutte å kreve at det skal være en stor belasning for barna, som er en grunn til mange avslag. 

Ikke alltid hensyn Utlendingsnemnda, representert ved regjeringsadvokaten, mener vedtaket om å sende ut Kashtanjeva er gyldig, og at det ikke bryter med barnekonvensjonen.  

- Hensyn til barna vektlegges, men det veies opp mot lovbruddet. Det er ikke alltid hensynet til barna slår igjennom, sier regjeringsadvokat Fanny Platou Amble.

ENGASJEMENT: Saken til Zarife Kashtanjeva har vakt stor oppmerksom og vekket et bredt engasjement. Bildet er fra et fakkeltog for saken hennes. Foto: Dagrun Stokke, Nordhordland
ENGASJEMENT: Saken til Zarife Kashtanjeva har vakt stor oppmerksom og vekket et bredt engasjement. Bildet er fra et fakkeltog for saken hennes. Foto: Dagrun Stokke, Nordhordland Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer