DØMT TIL DØDEN: Zeinab giftet seg i tenårene, og endte opp med å drepe ektemannen som mishandlet henne. 2. oktober ble hun henrettet i fengselet. Foto: Human Rights Watch
DØMT TIL DØDEN: Zeinab giftet seg i tenårene, og endte opp med å drepe ektemannen som mishandlet henne. 2. oktober ble hun henrettet i fengselet. Foto: Human Rights WatchVis mer

Drepte ektemannen

Zeinab (17) tilsto drapet på ektemannen som mishandlet henne. Så ble hun henrettet

Mener henrettelsen er en «syk demonstrasjon» fra den iranske regjeringen.

Da iranske Zeinab Sekaanvand var 17 år gammel ble hun arrestert og dømt for å ha drept sin egen ektemann. De to hadde vært gift siden Sekaanvand var 15 år gammel.

2. oktober 2018, sju år etter at hun ble arrestert, ble Sekaanvand henrettet ved henging i et fengsel i Iran. Hun ble 24 år gammel.

Tilsto drap

Ifølge Amnesty International ble den unge iranske kvinnen fengslet i februar 2012. Hun skal ha blitt holdt på politistasjonen i 20 dager, mens hun ble slått og banket av politibetjentene for å tvinge fram en tilståelse.

Hun tilsto til slutt å ha drept ektemannen, men fortalte samtidig at drapet var et resultat av flere måneder med fysisk og psykisk mishandling, og at hun hadde forsøkt å be om skilsmisse gjentatte ganger uten hell.

Under perioden hun satt i varetekt hadde hun heller ikke tilgang på advokat. Advokaten som hadde blitt utpekt av myndighetene dukket først opp under den siste rettssaken 18. oktober 2014.

Sekaanvand rømte hjemmefra som 15-åring, for å gifte seg med den fire år eldre ektemannen. Hun mente det var hennes beste sjanse for å få et bedre liv. Ikke lenge etterpå skal han ha begynt å slå henne jevnlig. Hun skal da ha sendt flere klager til politiet, men de undersøkte aldri saken.

Trakk tilståelsen

Da Sekaanvand fikk tilgang på advokat, trakk hun tilståelsen. I løpet av den siste rettsrunden skal hun også ha forklart at det var ektemannens bror som sto bak drapet, og at han i likhet med broren hadde voldtatt henne gjentatte ganger.

Broren skulle benåde henne etter at hun hadde tilstått drapet, forklarte hun ifølge Independent. Islamsk lov sier at slektninger av den drepte kan benåde morderen, og dermed sørge for at de slipper dødsstraff, men broren har aldri kommet med en slik benådning.

Philip Luther i Amnesty International mener Sekaanvand aldri fikk en rettferdig saksgang, og mener henrettelsen er en «syk demonstrasjon» fra den iranske regjeringen.

- Det ser ut til at iranske myndigheter fortsetter å henrette mennesker som var under 18 år da lovbruddet skjedde. Vi er skrekkslagne over denne praksisen som strider med de internasjonale menneskerettighetene. Dette er den femte henrettelsen av en mindreårig forbryter så langt i år, og vi frykter at dette ikke blir den siste, med mindre internasjonale myndigheter gjør noe, skriver han i en pressemelding.

Ifølge Independent la juryen likevel tung vekt på tilståelsen til Sekaanvand, da de kom med en kjennelse i saken. Hun ble dømt til dødsstraff av straffedomstolen i Vest-Aserbajdsjan, en provins nordvest i Iran.

Utsatte henrettelsen

Myndighetene så seg nødt til å utsette henrettelsen av Sekaanvand da det ble kjent at hun var gravid tidlig i 2016. Graviditeten skal ha oppstått da hun giftet seg med en medfange mens hun satt i varetekt, skriver BBC.

30. september 2016 fødte hun et dødfødt barn, og dermed sto myndighetene fritt til å gjennomføre straffen. Siden den gang har flere menneskerettighetsorganisasjoner vært bekymret for henrettelsen som ble gjennomført 2. oktober.

Dagen før fikk familien komme på «et siste besøk» for å ta farvel.

Både Amnesty International og Human Rights Watch har kritisert Irans behandling av saken og straffen de har ilagt Zeinab Sekaanvand.

«Som fullverdig medlem av FNs barnekonvensjon har Iran forpliktet seg til å forby bruk av dødsstraff for personer som var under 18 år på tidspunktet de begikk et lovbrudd», skriver Tara Sepehri Far i Human Rights Watch.

Tidligere i år skal også en annen kvinne ha blitt hengt i det samme fengselet, melder organisasjonen NCRI.