Drepte ektemannen

Zeinab (17) tilsto drapet på ektemannen som mishandlet henne. Så ble hun henrettet

Mener henrettelsen er en «syk demonstrasjon» fra den iranske regjeringen.

DØMT TIL DØDEN: Zeinab giftet seg i tenårene, og endte opp med å drepe ektemannen som mishandlet henne. 2. oktober ble hun henrettet i fengselet. Foto: Human Rights Watch
DØMT TIL DØDEN: Zeinab giftet seg i tenårene, og endte opp med å drepe ektemannen som mishandlet henne. 2. oktober ble hun henrettet i fengselet. Foto: Human Rights Watch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da iranske Zeinab Sekaanvand var 17 år gammel ble hun arrestert og dømt for å ha drept sin egen ektemann. De to hadde vært gift siden Sekaanvand var 15 år gammel.

2. oktober 2018, sju år etter at hun ble arrestert, ble Sekaanvand henrettet ved henging i et fengsel i Iran. Hun ble 24 år gammel.

Tilsto drap

Ifølge Amnesty International ble den unge iranske kvinnen fengslet i februar 2012. Hun skal ha blitt holdt på politistasjonen i 20 dager, mens hun ble slått og banket av politibetjentene for å tvinge fram en tilståelse.

Hun tilsto til slutt å ha drept ektemannen, men fortalte samtidig at drapet var et resultat av flere måneder med fysisk og psykisk mishandling, og at hun hadde forsøkt å be om skilsmisse gjentatte ganger uten hell.

Under perioden hun satt i varetekt hadde hun heller ikke tilgang på advokat. Advokaten som hadde blitt utpekt av myndighetene dukket først opp under den siste rettssaken 18. oktober 2014.

Sekaanvand rømte hjemmefra som 15-åring, for å gifte seg med den fire år eldre ektemannen. Hun mente det var hennes beste sjanse for å få et bedre liv. Ikke lenge etterpå skal han ha begynt å slå henne jevnlig. Hun skal da ha sendt flere klager til politiet, men de undersøkte aldri saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer