<strong>GIFT SOM 15-ÅRING:</strong> Iranske Zeinab Sekaanvand ble gift som 15-åring. Da hun var 17 tilsto hun drapet på sin egen mann. Tilståelsen ble senere trukket. Foto: Human Rights Watch
GIFT SOM 15-ÅRING: Iranske Zeinab Sekaanvand ble gift som 15-åring. Da hun var 17 tilsto hun drapet på sin egen mann. Tilståelsen ble senere trukket. Foto: Human Rights Watch Vis mer

Dødsstraff

Zeinab (22) ble dømt for drapet på sin egen mann. I morgen kan hun være død

Menneskerettsorganisasjoner raser mot iranske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette er en ekstremt fryktelig sak. Ikke bare var Zeinab Sekaanvand under 18 år da hun begikk lovbruddet, hun ble også nektet tilgang til advokat og sier at hun ble torturert ved slag av mannlige politibetjenter etter at hun ble arrestert, sier Philip Luther.

Luther er direktør for forskning og forsvar i Amnesty Internationals Midtøsten- og Nord-Afrika-avdeling. Han mener at iranske myndigheter er nødt til å gi 22-åringen en ny, rettferdig gjennomgang av saken.

Organisasjonen krever også at myndighetene i landet ikke gjennomfører henrettelsen av Sekaanvand, som kan finne sted allerede i morgen.

Trakk tilståelsen

Da iranske Zeinab Sekaanvand (22) var 17 år, ble hun arrestert og dømt for å ha drept sin egen mann. De skal ha vært gift siden hun var 15 år gammel.

Amnesty International mener at 22-åringen ikke har fått en rettferdig saksgang, fordi hun ble slått av politiet i de 20 dagene hun satt på stasjonen etter å ha blitt arrestert. Slagene skal ha ført til at hun etterhvert tilsto drapet, men hun forklarte at ektemannen hadde misbrukt henne både fysisk og psykisk og at han hadde nektet henne skilsmisse gjentatte ganger.

«Hun ble nektet tilgang til advokat gjennom hele perioden hun satt i varetekt og møtte advokaten hun hadde fått tildelt av myndighetene for første gang under den siste rettssaken 18. oktober 2014. Det var denne i rettssaken hun trakk tilståelsen som hun hadde kommet med på et tidspunkt hvor hun ikke hadde tilgang på rettshjelp», skriver organisasjonen.

I siste rettsrunde skal hun også ha forklart at det var mannens bror som sto bak drapet. Hun fortalte at broren gjentatte ganger hadde voldtatt henne, og at han senere hadde fått henne til å tilstå drapet.

Kan henrettes fordi hun har født

Henrettelsen av 22-åringen har ikke kunnet gjennomføres på et tidligere tidspunkt, fordi hun var gravid.

Graviditeten skal ha oppstått etter at hun giftet seg med en medfange mens hun satt i varetekt i 2015, skriver BBC.

Den 30. september fødte hun et dødfødt barn. Dermed står myndighetene fritt til å gjennomføre straffen.

Både Amnesy International og Human Rights Watch har kritisert Irans behandling av saken og straffen de har ilagt Zeinab Sekaanvand.

«Som fullverdig medlem av FNs barnekonvensjon har Iran forpliktet seg til å forby bruk av dødsstraff for personer som var under 18 år på tidspunktet de begikk et lovbrudd», skriver Tara Sepehri Far i Human Rights Watch.

Sepehri Far opplyser at jenter i Iran kan gifte seg lovlig i en alder av 13 år. Gutter må være 15 år gamle.

Ifølge Independent var la juryen tung vekt på tilståelsen til Sekaanvand, da de kom med en kjennelse i saken. Hun ble seinere dømt til dødsstraff av straffedomstolen i Vest-Aserbajdsjan, en provins nordvest i Iran.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer