Zelaya med ultimatum til kuppmakerne

Krever å få tilbake jobben.

ULTIMATUM: Roberto Micheletti, som er Honduras midlertidige president, får et ultimatum fra den styrtede president Zelaya. Foto: REUTERS/Tomas Bravo/Scanpix
ULTIMATUM: Roberto Micheletti, som er Honduras midlertidige president, får et ultimatum fra den styrtede president Zelaya. Foto: REUTERS/Tomas Bravo/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Honduras styrtede president Manuel Zelaya krever å få tilbake jobben senest på det neste møtet med kuppregimet.

- Hvis ikke det skjer, så må dette meklingsforsøket anses som mislykket, sa Zelaya mandag.

Det er Costa Ricas president Oscar Arias som forsøker å hjelpe partene i konflikten i Honduras med å komme til enighet. En av Zelayas forhandlere sier det neste møtet vil finne sted i Costa Rica lørdag eller søndag.

Også Honduras midlertidige president Roberto Micheletti sier han er blitt invitert av Arias til å fortsette samtalene til helgen.

Ban vil hjelpe

Manuel Zelaya ble kastet i et kupp 28. juni og har siden da blitt nektet innreise i hjemlandet. Da han i begynnelsen av juli forsøkte å returnere, var militærkjøretøy utplassert på rullebanen for å hindre den avsatte presidenten i å lande.

FN opplyste mandag at generalsekretær Ban Ki-moon har sagt ja til å støtte tidligere fredsprisvinner Oscar Arias i arbeidet med å bilegge krisen i Honduras.

- Generalsekretæren er overbevist om at en åpen dialog og internasjonal støtte vil bidra til å løse den pågående krisen, heter det i en uttalelse fra Bans talsperson Michele Montas.

- Ingen synd

Honduras interimspresident Micheletti sa i helgen at han vil vurdere å gi Zelaya amnesti dersom han vender tilbake til hjemlandet og melder seg for myndighetene. Samtidig avviste han enhver mulighet for at den styrtede presidenten kan få tilbake posisjonen som statsleder.

Manuel Zelaya vil på sin side ikke høre snakk om noe amnesti og insisterer på at han har retten på sin side.

- Jeg godtar verken rettssaker eller amnesti. Jeg vil ikke godta noen benådning, for jeg har ikke syndet, sier Zelaya.

Folkeavstemning

Presidenten ble valgt i 2006 uten mulighet for gjenvalg. Han ønsket å holde en rådgivende folkeavstemning i forrige måned som et ledd i en prosess for å gjøre det mulig å sitte lenger enn én fireårsperiode.

Avstemningen møtte stor motstand i militæret og høyesterett, og i forkant av kuppet ble Zelaya beskyldt for å bryte grunnloven. Dette argumentet brukes nå av Micheletti når han fortsatt blankt avviser at den styrtede presidenten kan bli gjeninnsatt.

I utlandet ble kuppet møtt med unison fordømmelse. USA, EU, FN, Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) og så forskjellige ledere som Barack Obama og Venezuelas president Hugo Chávez har gjort det klart at de ikke godtar de nye makthaverne i Honduras.

(NTB)