Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Zelaya vil i dialog med kupp-presidenten

Tidligere Honduras-president Manuel Zelaya ble kastet ut av landet i juni.

VIL PRATE: Den styrtede Manuel Zelaya snakket med pressen fra den brasilianske ambassaden i Honduras. Bildet er fra i dag. Foto: EPA/SCANPIX
VIL PRATE: Den styrtede Manuel Zelaya snakket med pressen fra den brasilianske ambassaden i Honduras. Bildet er fra i dag. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det er som å være i fengsel, sier den kuppede Manuel Zelaya (57) til nyhetsbyrået AFP. Han befinner seg nå i Brasils ambassade i Honduras' hovedstad Tegucigalpa.

28. juni ble Zelaya utsatt for et militærkupp midt på natten. I pyjamasen ble han bortført av militærpoliti, som sendte han til Costa Rica. 57-åringen har vært president i Honduras siden han overtok i 2006.

Han forteller det franske nyhetsbyrået at han ønsker samtaler med sjefen for interimsregjeringen i landet, Roberto Micheletti.

- Jeg vil prate med Micheletti
- Målet er å få prate med ham personlig, sier Zelaya, som videre forteller at han ønsker å snakke med politiske og økonomiske grupper i landet.

Micheletti, som tok over etter militærkuppet i juni, sa i går at han ønsket samtaler med Zelaya. Derfor øyner det nå et håp om å få slutt på den voldelige sammenstøtene som har vært realitet for folk i Honduras den siste tida.

Sammenstøt
Hittil har den styrtede presidenten forsøkt å vende tilbake til Honduras to ganger, men uten å lykkes. Mandag denne uka dukket han opp i Brasils ambassade i Honduras' hovedstad Tegucigalpa, og ambassaden har siden vært beleiret av politi og soldater. Det har vært kraftige sammenstøt mellom politi og Zelayas sympatisører.

Zelaya og hans følge har opplevd at det ikke er noen dans på roser å være beleiret i en ambassade. De har begynt å gå tom for mat og vann, i tillegg til at soldater har kuttet strømmen.

VOLDELIG: En liten gutt triller på en butikktralle i Honduras' hovedstad Tegucigalpa en dag etter store sammenstøt mellom Zelaya-sympatisører og politi. Foto: AP Photo/Scanpix
VOLDELIG: En liten gutt triller på en butikktralle i Honduras' hovedstad Tegucigalpa en dag etter store sammenstøt mellom Zelaya-sympatisører og politi. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

- Jeg er omringet
- Jeg er takknemlig overfor de Brasilianske diplomatene, som tok i mot meg med respekt og solidaritet. Men jeg er omringet, sier Zelaya om det store antallet politi og soldater som har omringet ambassaden.

- Det er som å være i fengsel, sier han.

Konflikten utartet seg da Zelaya ønsket å få gjennom et lovforslag som gjorde at han kunne forsette som president i enda en persidentperiode.

- Jeg er klar for å snakke med Zelaya, men bare så lenge han annerkjenner et nytt presidentvalg, sa interimpresident Micheletti i en uttalelse.

Soldiers walk in front of the Brazilian Embassy in Tegucigalpa, on September 23, 2009. Ousted Honduran President Manuel Zelaya, holed up in Brazil's embassy seeking reinstatement, urged the UN General Assembly Wednesday not to abandon the people of the troubled Central American nation.  AFP PHOTO/Orlando SIERRA
Soldiers walk in front of the Brazilian Embassy in Tegucigalpa, on September 23, 2009. Ousted Honduran President Manuel Zelaya, holed up in Brazil's embassy seeking reinstatement, urged the UN General Assembly Wednesday not to abandon the people of the troubled Central American nation. AFP PHOTO/Orlando SIERRA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media