FNs hovedforsamling

Zelenskyj stakk

Det var knyttet stor spenning til at Russlands utenriksminister Lavrov og Ukrainas president Zelenskyj kanskje skulle oppholde seg i samme rom under et møte i FNs sikkerhetsråd onsdag. Men Zelenskyj stakk.

TRUSSLER: Den russiske utenriksministeren mener det er flere trusler mot Russland. Dette fortalte han om under møtet i FNs sikkerhetsråd. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Onsdag møtes Sikkerhetsrådet til åpen debatt om Ukraina-krigen, med både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på deltakerlista.

I forkant var det knyttet stor spenning til at de to skulle oppholde seg i samme rom, men ifølge Washington Post forlot Zelenskyj FNs hovedkvarter etter sin tale tidligere i ettermiddag.

Også Dagbladets reporter på stedet melder om at Zelenskyj har skygga banen.

STAKK: President Volodymyr Zelenskyj forlot FNs hovedkvarter etter talen i Sikkerhetsrådet, melder Washington Post. Foto: Justin Lane / EPA / NTB
STAKK: President Volodymyr Zelenskyj forlot FNs hovedkvarter etter talen i Sikkerhetsrådet, melder Washington Post. Foto: Justin Lane / EPA / NTB Vis mer

Russland hadde på forhånd protestert mot at Ukraina skulle få taletid tidlig i møtet, og skapte med det en ti minutters forsinkelse.

Rundt klokka 19 norsk tid var det den russiske utenriksministerens tur til å tale til forsamlingen.

Her beit Lavrov som vanlig fra seg mot Vesten.

SATT PÅ MOBILEN: Ukrainas FN-ambassadør Sergij Kyslytsja benyttet Lavrovs tale til å sjekke mobilen i FNs sikkerhetsråd onsdag kveld. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB
SATT PÅ MOBILEN: Ukrainas FN-ambassadør Sergij Kyslytsja benyttet Lavrovs tale til å sjekke mobilen i FNs sikkerhetsråd onsdag kveld. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Vis mer

- Vesten har skylda for forhøyet risiko for en global konflikt, sa Lavrov.

Han beskyldte samtidig USA og deres allierte for å ha blandet seg inn i ukrainsk politikk helt siden Sovjetunionens fall, og for å forsøke å tvinge pro-vestlig politikk på ledelsen i Kyiv.

Lavrov beskyldte også Nato for å nekte å ta del i samtaler som kunne ha avverget den spente situasjonen i Europa, skriver Reuters.

Den russiske utenriksministeren forlot møtet umiddelbart etter at han hadde holdt sitt innlegg. Ifølge New York Times' journalist inne i salen, satt Ukrainas representanter og så ned på dokumenter og telefonene sine da Lavrov holdt sin tale, uten å gi han mer oppmerksomhet enn nødvendig.

TALTE: Anniken Huitfeldt forteller at talen til president Zelenskyj var sterk og overbevisende. Dette synes hun om hans forslag til at Russland skal miste veto-retten sin. Reporter: Vegard Kvaale. Vis mer

Kritiserer FN

I sin tale sa Zelenskyj at Ukraina har rett til å utøve selvforsvar.

- Å hjelpe Ukraina med våpen, sanksjoner mot Russland og stemme for en FN-resolusjon hjelper med å forsvare FN-pakten, sa Zelenskyj.

Ukrainas president kom med kritikk mot FNs manglende evne til å handle mot Russland, som både har fast sete og vetorett i Sikkerhetsrådet.

ANKOM: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ankommer FNs hovedkvarter onsdag ettermiddag. Foto: RIA
ANKOM: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ankommer FNs hovedkvarter onsdag ettermiddag. Foto: RIA Vis mer

- Vetoretten burde kunne suspenderes, sa Zelenskyj.

- Jeg skjønner at Zelenskyj reagerer som han gjør, men det er ikke realistisk å få til en FN-reform uten at Russland er med på det. Det var et sterkt budskap fra Zelenskyj at han ønsker reform. For at land i det globale sør skal være sterkere representert og det viser at han er veldig opptatt av å nå breiere ut, sa Anniken Huitfeldt i etterkant av talen, til Dagbladets reportert på stedet.

ANSIKT TIL ANSIKT: President Zelenskyj sitter på motsatt side av Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia. Foto: NTB
ANSIKT TIL ANSIKT: President Zelenskyj sitter på motsatt side av Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia. Foto: NTB Vis mer

Tirsdag oppfordret presidenten Donald Trump til å dele sin fredsplan offentlig om han har en måte å ende krigen mellom Russland og Ukraina på, melder CNN.

Den tidligere amerikanske presidenten har hevdet at han ville kunne lande en enighet mellom Zelenskyj og Putin på 24 timer.

Men Zelenskyj sier det er uaktuelt om planen innebærer at Ukraina gir fra seg land.

TETT PÅ: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ser rett over på Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia under onsdagens tale i Sikkerhetsrådet. Foto: REUTERS/Mike Segar
TETT PÅ: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ser rett over på Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia under onsdagens tale i Sikkerhetsrådet. Foto: REUTERS/Mike Segar Vis mer

- Åpnet helvetes porter

Onsdag er det også FN-toppmøte om klima.

- Menneskehetens avhengighet av fossil energi har åpnet helvetes porter, sa FNs generalsekretær António Guterres under åpningstalen.

I talen viste han til «fryktelig hete» og historiske branner som følge av klimaendringene.

TALTE: FNs generalsekretær António Guterres. Foto: UN Mission of Norway/Pontus Höök / NTB
TALTE: FNs generalsekretær António Guterres. Foto: UN Mission of Norway/Pontus Höök / NTB Vis mer

- Framtida er ikke fastlåst. Det er opp til ledere som dere å skrive den, sa FN-sjefen.

- På sitt mest brutale

Verdenslederne møtes denne uka til FNs 78. hovedforsamling i New York.

Der skal de blant annet diskutere konsekvenser av klimaendringer, stadig større økninger mellom fattige og rike og finne løsninger på kriger - deriblant Russlands invasjonskrig mot Ukraina.

Tirsdag møttes generalforsamlingen for å diskutere trusler mot internasjonal fred og sikkerhet.

PÅ PLASS: Statsminister Jonas Gahr Støre er på plass i FN og vil komme med en klar beskjed til den russiske utenriksministeren hvis de møtes. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet Vis mer

Det var Russland som anmodet møtet, hvor de blant annet ville ta opp forsyningen av vestlige våpen til Ukraina.

FNs generalsekretær Antonio Guterres sa til forsamlingen at krigen «har utløst en lang kjede av frykt», og advarte om at verden sårt trenger ukrainsk og russisk mat og gjødsel for å stabilisere markeder og garantere matsikkerhet, før han la til:

- Jeg vil ikke gi opp min innsats for å få det til.

Statsminister Jonas Gahr Støre var også til stede med flere statsråder.

- Jeg tror det er en krig som vil vare lenge, og kan gå i ulike faser - nå er den på sitt mest brutale, sa Støre til Dagbladet på vei inn tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer