Krigen i Ukraina

Zelenskyj: - Vil prøve å snu krigen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hevder Russland vil iverksette en ny mobilisering av styrker for å forsøke å snu krigens balanse.

GJENTAR MOBILISERINGSPÅSTAND: Kyiv har i flere uker hevdet at Russland planlegger en ny bølge med mobilisering av stridsdyktige menn. Zelenskyj hevder Russland vil øke strømmen av soldater i et forsøk på å snu balansen ved frontlinjene i Donbas. Foto: Mandel Ngan / AFP
GJENTAR MOBILISERINGSPÅSTAND: Kyiv har i flere uker hevdet at Russland planlegger en ny bølge med mobilisering av stridsdyktige menn. Zelenskyj hevder Russland vil øke strømmen av soldater i et forsøk på å snu balansen ved frontlinjene i Donbas. Foto: Mandel Ngan / AFP Vis mer
Publisert

- Vi er ikke i tvil om at Russland vil sette inn alt de har og alle de kan samle for å prøve å snu krigen, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en videotale tirsdag.

Påstander om at russerne planlegger å øke strømmen av styrker til de okkuperte områdene Donbas-regionen har også kommet fra amerikansk hold onsdag.

- Russerne vil øke strømmen av styrker for å tippe balansen i Donbas-regionen, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus ifølge Reuters.

Dødelig angrep

Påstanden kommer bare dager etter at et ukrainsk angrep nyttårsaften tok livet av det som kan ha vært flere hundre nylig mobiliserte soldater i Makijivska i Donetsk.

I en sjelden innrømmelse av tap erkjenner Russland å ha mistet 89 soldater i angrepet, mens Ukraina hevder tallet er 400.

Kyiv har i flere uker hevdet at russerne planlegger en ny mobilisering av personell som skal sendes inn i Ukraina.

De har også hevdet Putin på nytt vil beordre om grensestenging for å forhindre menn i stridsdyktig alder fra å rømme landet slik flere hundre tusen gjorde i høst.

Putin har nektet for at Russland trenger å mobilisere flere styrker.

Det var i september at Putin annonserte det han omtaler som en delvis mobilisering til krigen i Ukraina, som i Russland fremdeles omtales som en militær spesialoperasjon.

Flere tegn

Russland hevder de har mobilisert 300 000 nye soldater. Det skal imidlertid være flere tegn på at Russland planlegger en ny mobilisering, ifølge tenketanken Institute For The Study Of War (ISW).

I en ISW-rapport publisert 18. november pekes det på flere indikatorer i sosiale medier.

Det skal blant annet sirkulere bilder av mobiliseringsbrev med oppmøteordre i januar, selv om Putin annonserte slutten på mobiliseringen 31. oktober.

Også nasjonalistiske russiske militærbloggere har hevdet at en fullstendig mobilisering vil starte på nyåret.

Eksperter har imidlertid ment at en fullstendig mobilisering vil være et svært risikabelt trekk for Vladimir Putin. Selv ifølge Kremls egne meningsmålinger er russernes støtte til krigen i nabolandet dalende.

Redde

Like etter mobiliseringsordren i september uttalte seniorforsker Jørn Holm-Hansen ved NIBR-OsloMet til Dagbladet at Putin-regimet er redde for å legge seg ut mot befolkningen, og at dette trolig er grunnen til at det bare ble annonsert en delvis mobilisering i høst.

FYRER OPP: Et eldre ektepar ble tilsynelatende arrestert etter å ha tent på et militært vervingskontor i Russland. Video: Telegram. Reporter: Magnus Paus Vis mer

- Dette er nettopp fordi de ikke har et fullverdig demokratisk mandat. Hva befolkningen kan finne på å gjøre er noe de faktisk er ganske vare for, sa Holm-Hansen i september.

I disse dager mottar i tillegg militæret svært krass kritikk fra flere steder i egne rekker.

Flere nasjonalistiske bloggere og politikere krever hoderulling i militærledelsen etter angrepet i Makiivka i det russiskokkuperte Donetsk fylke.

Militæret kritiseres sterkt for å ha samlet store mengder soldater i skolebygningen, som ligger innenfor den 80 kilometer lange rekkevidda til ukrainernes amerikanske HIMARS-missiler.

Angripes for mobil-påstand

Russland har hevdet angrepet skyldes uautorisert bruk av mobiltelefoner blant sine egne soldater, en forklaring som møter motbør fra svært profilerte Putin-venner.

Propaganda-kjendisen Semjon Pegov, alias WarGonzo, ble for drøye to uker siden dekorert med Motets Orden av Vladimir Putin personlig 20. desember, for sitt «mot og selvløshet i sin yrkesutøvelse».

Nå går den ellers Putin-lojale bloggeren og korrespondenten hardt ut mot Kremls forklaring.

- Det ser ut som et regelrett forsøk på å utpeke soldatene som syndebukker, skriver han i et Telegram-innlegg, ifølge Reuters.

Andre metoder

Han hevder ukrainerne hadde flere måter å oppdage kasernas beliggenhet på.

DEKORERT: 20. desember dekorerte Vladimir Putin bloggeren Semjon Pegov med Motets Orden. Foto: Mikhael Klimentjev / Kreml / pool
DEKORERT: 20. desember dekorerte Vladimir Putin bloggeren Semjon Pegov med Motets Orden. Foto: Mikhael Klimentjev / Kreml / pool Vis mer

Dette har også det ukrainske militæret langt på vei bekreftet. Talsperson for Ukrainas hær i Øst-Ukraina, Serhij Tsjerevatji, omtaler i en uttalelse forklaringen som «latterlig».

- Geolokalisering av mobiltelefoner er ikke hovedgrunnen. Den er at de ikke klarte å skjule utplasseringen av soldatene. Det utnyttet vi, sier han ifølge CNN.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer