HARD MEDFART: Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) sender regninga for zen-coaching til skattebetalerne. Foto: Torbjørn Grønning
HARD MEDFART: Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) sender regninga for zen-coaching til skattebetalerne. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

- «Zenterpartiet» burde tatt regninga

Sp-leder Liv Signe Navarsete lar skattebetalerne ta regninga for zen-rådgivning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Navarsete har siden februar hatt åtte coachingsamtaler med Erik Møller i firmaet Zen Leadership. Til høsten skal hun ha fire til, skrev VG i går. Kommunaldepartementet har tatt regningen på 43 215 kroner.

På nettsiden sin utdyper Møller hva han driver med:

«Zen lærer oss å bryte denne automatiske tankeprosess, oppdage vårt fravær og bli bevisst dette øyeblikket gjennom våre sanser. I det vår oppmerksomhet skifter fra tenkning til sansning, blir vi koblet til det virkelige liv.»

- Bør være oppegående
Høyre-topp Per-Kristian Foss sier at han aldri i løpet av sine 30 år på Stortinget har hørt om noe liknende.

- Det er til det beste at man har en statsråd som er oppegående, men det bør man kanskje være det før man blir statsråd. Hvis Navarsete føler at hun trenger coaching, og ikke føler hun har hatt det i partiet, så er jo det en erkjennelse, sier Foss til Dagbladet.

Han reagerer på at det er departementet, og ikke partiet, som har finansiert zen-coachingen.

«Lede fra «senter»»
Verken Navarsete eller Erik Møller svarte i går på Dagbladets henvendelser.

« Programmene i Zen leadership har til hensikt å utvikle evnen til å lede fra «senter». Med ledelse fra «senter» menes en bevisst oppmerksomhet på det som skjer akkurat nå, der bl.a. fokus på pusten er avgjørende. Denne tilstedeværelsen åpner for kontakt med vår spirituelle intelligens -SQ - en klokskap og visdom vi ofte kaller «mavefølelsen», skriver Møller på nettsiden.

- Det er så mange sjarlataner der ute, og så mye tull innenfor ledertrening. Nei, verden vil bedras, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Han lar seg forbause av at det nettopp er Navarsete av alle regjeringens medlemmer som har benyttet seg av coachingen.

- Zen-buddhisme er ikke det første jeg assosierer med henne. Hun er ikke en sart blomst på jakt etter bekreftelse av seg selv, hun virker mer som om hun har beina plantet godt på Sogn- og Fjordane-jorda, sier Aarebrot.

Også han mener Navarsete burde sendt regninga til eget parti.

- Hva er dette?
Administrerende direktør i Burson Marsteller og tidligere Ap-politiker, Sigurd Grytten, setter spørsmålstegn ved departementets vurderinger.

- Det er relevant å spørre hvilke undersøkelser av kurset departementet gjorde i forkant, sier han.

Han mener departementet må kunne dokumentere effekten av investeringen:

- Det sentrale her er hva er dette? Kan det dokumenteres at det virker? sier Grytten.

- Veldig dyrt
BI-professor Jan Ketil Arnulf advarer mot mange kvakksalvere i en fullstendig uregulert lederutviklingsbransje.

- Jeg tror akkurat dette opplegget holder vann, men synes det var veldig dyrt, sier Arnulf.

COACH: Erik Møller.
COACH: Erik Møller. Vis mer

Samtidig berømmer han Navarsete:

- Flere ledere burde søke hjelp. Gjennom dette kan hun bli mer lyttende og fokusert.
Roser
KrF-politiker Knut Arild Hareide roser Sp-lederen og forteller at han selv hadde stor nytte av coaching som ung leder i Schibsted.

- Ingen ledere er ferdig utlært, sier han.

Samtidig er han skeptisk til at departementet betaler.

- Dette burde Sp betale. Dette er ikke tjenester som skattebetalerne skal dekke.

Fant tonen
Etter at hun ble Sp-leder da Åslaug Haga trakk seg, skal Navarsete ha følt et voksende behov for lederutvikling. Møllers navn dukket opp da en annen leder i departementet tipset om tidligere erfaringer fra en annen virksomhet, forteller departementsråd i Kommunal- og regionaldepartementet, Eivind Dale.

- Hvor godt en coach fungerer, handler om hvor godt lederen og coachen finner tonen. Navarsete hadde derfor noen prøvesamtaler med Møller og følte at hun hadde godt utbytte av det, forteller Dale til Dagbladet.

Han forsvarer fullt ut at departementet dekker utgiftene.

- Offentlige virksomheter bruker en del ressurser på lederutvikling, og da er det underlig ikke å skulle betale det for topplederen i departementet, nemlig statsråden. Dessuten dekker departementene andre typer kursing, som medietrening for statsrådene, sier Dale.