Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Zetas-leder trolig skutt og drept av mexicanske soldater

Samtidig ble den fryktede gjenglederen «Ekornet», som står bak massakren av 72 migranter, pågrepet.

TROLIG DREPT: Zetas-leder Heriberto Lazcano er trolig blant de drepte etter en skuddveksling med mexicanske soldater, melder mexicanske myndigheter. Foto: AP Photo / Mexico's Attorney General's Office
TROLIG DREPT: Zetas-leder Heriberto Lazcano er trolig blant de drepte etter en skuddveksling med mexicanske soldater, melder mexicanske myndigheter. Foto: AP Photo / Mexico's Attorney General's Office Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Krigen mot narkotikakartellene fortsetter i Mexico, og myndighetene kan nå skryte av å ha fått kloa i to fryktede kartell-ledere den siste uka.

Mandag kveld opplyste den mexicanske marinen at den fryktete Zetas-lederen Heriberto Lazcano har blitt skutt og drept under en skuddveksling med marinesoldater i staten Coahuila, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Talsmenn for marinen sier det er sterke bevis på at en av de døde kroppene etter skuddvekslingen er Lazcano, også kjent som «El Lazca». Krimteknikere må imidlertid gjøre flere tester før en endelig identifikasjon kan gjøres.

«EKORNET:» Salvador Alfonso Martinez Escobedo (i midten) ble arrestert i helgen. Han skal stå bak en massakre på migranter i 2010 og drapet på amerikanske David M. Hartly i september i år. Foto: Bernardo Montoya / Reuters
«EKORNET:» Salvador Alfonso Martinez Escobedo (i midten) ble arrestert i helgen. Han skal stå bak en massakre på migranter i 2010 og drapet på amerikanske David M. Hartly i september i år. Foto: Bernardo Montoya / Reuters Vis mer

- Sjøforsvaret koordinerer arbeidet med staten Coahuila, og avventer konklusjonene fra den krimtekniske undersøkelse, heter det i en pressemelding.

«Ekornet» pågrepet Samtidig annonserte myndighetene søndag at Salvador Alfonso Martinez, en annen fryktet Zetas-leder, er pågrepet og siktet for 72 drap.

San Fernando-massakren, som Martinez skal ha planlagt, er blant de verste de siste årene. Ofrene, som var migranter, ble dratt ut av busser og lastebiler på vei nordover og drept, før kroppene ble kastet i massegraver og forlatt.

Politiet tror migrantene ble drept fordi de nektet å betale penger eller jobbe fort kartellet. Martinez skal ha bestilt drapet på de 72 migrantene som ble funnet i august 2010. I april året etter fant myndighetene flere massegraver i området, og gravde opp mer enn 200 nye lik.

MASSEGRAV: Ved denne gården i San Fernando i Tamulipas ble 72 migranter funnet drept. Senere fant politiet flere massegraver og over 200 andre lik. Foto: AFP PHOTO / NAVY
MASSEGRAV: Ved denne gården i San Fernando i Tamulipas ble 72 migranter funnet drept. Senere fant politiet flere massegraver og over 200 andre lik. Foto: AFP PHOTO / NAVY Vis mer

Myndighetene har opplyst om at de drepte trolig døde etter å ha blitt påført hodeskader. En slegge som ble funnet på åstedet antas å ha bli brukt i henrettelsene.

Martinez, eller «Ekornet» som han også kalles, ble pågrepet i Nuevo Laredo i helgen, og kunne vises frem for pressen og folket i håndjern på mandag.  
«Ekornet» skal være leder for Zetas-kartellet i tre grensestater i nord, og mistenkes også for å stå bak drapet på amerikanske David M. Hartly i september. Hartly stod på vannski i et reservoar på Mexicos grense mot Texas da han ble skutt og drept.
 
Seier Pågripelsen av «Ekornet» og drapet på «El Lazca» ses på som en stor seier for mexicanske myndigheter som siden 2006 har jobbet med å bekjempe narkotikarelatert vold.

Los Zetas er et av landets mektigste og voldeligste narkotikakarteller, og ble dannet av desertører fra fra en gruppe elitesoldater. «El Lazca» kalles også «El Verdugo», som betyr «Henretteren», og er mistenkt for hundrevis av drap, og er kjent for sin brutalitet.

Under Lazcanos ledelse har Zetas rekruttert flere drapsmenn, mange av dem tidligere soldater, og ansatt spesialtrente soldater fra Guatemala, skriver The New York Times. Amerikanske myndigheter har tidligere utlovt en dusør på fem millioner kroner på Lazanco.

VIST FRAM: Salvador Alfonso Martinez Escobedo er siktet for 72 drap og ble mandag vist frem for pressen. Foto: REUTERS/Bernardo Montoya
VIST FRAM: Salvador Alfonso Martinez Escobedo er siktet for 72 drap og ble mandag vist frem for pressen. Foto: REUTERS/Bernardo Montoya Vis mer

I september annonserte mexicanske myndigheter også at de hadde pågrepet Iván Velázguez Caballero, også kjent som «El Talibán» eller «Z-50».