DREPT: I  natt startet rettssaken mot kinesiske Zhao Fei, som har innrømmet at han drepte 21 år gamle Pernille Marie Thronsen i Budapest i 2010. Foto: Privat / ungarsk politi/ NTB scanpix
DREPT: I natt startet rettssaken mot kinesiske Zhao Fei, som har innrømmet at han drepte 21 år gamle Pernille Marie Thronsen i Budapest i 2010. Foto: Privat / ungarsk politi/ NTB scanpixVis mer

Zhao Feis tante: - Han var et fint barn

I natt startet rettssaken mot Zhao Fei, fire år etter at han drepte Pernille Thronsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIJING/OSLO (Dagbladet): I natt norsk tid startet rettssaken mot kinesiske Zhao Fei. Han har i politiavhør tilstått å ha drept norske Pernille Marie Thronsen (21) i august 2010.

Nå, fire år etter, kom rettssaken opp i det som offisielt kalles som «Beijing Third Intermediate Court», det vil si en lavere rettsinnstans i den kinesiske hovedstaden. For Pernilles mor, far og søstre var dette første møtet med Pernilles ekskjæreste som har innrømmet sjalusidrapet.

En diplomat fra den norske ambassaden i Kina møtte opp i retten, sammen med Pernilles mor, far, to søstre og bror.

Da foreldrene til Zhao Fei ikke fikk lov til å komme i retten i dag som vitner, møtte onkelen og tanta hans opp. De har sympati for Pernille og hennes familie.

- Dette er vanskelig for oss alle sammen. Ingen ville at dette skulle skje. Hvis min datter ble drept, ville jeg blitt like trist, sa Zhao Feis tante til Dagbladet.

Om Zhao Fei sier hun bare følgende.

- Han var et fint barn.

Zhaos forsvarer ville ikke noe til Dagbladets reporter.

Retten vil ifølge Dagbladets reporter i Beijing vare utover dagen, men dommen vil ikke bli klar i dag.

Drept i Budapest Det var søndag 29. august at Pernille Marie Thronsen ble funnet drept i ungdomsherberget City Guesthouse Flora i Budapest, Ungarn.

Ifølge politiets etterforskning skjedde drapet dagen før, og kort tid etter at Pernille ankom Ungarn etter sommerferie i Norge. Zhao Fei har forklart i politiavhør at han drepte den norske utenlandsstudenten med kniv, før han flyktet til Kina.

• Les også: Dette er bevisene mot Zhao Fei.

Gruer seg - Jeg gruer meg veldig. Vi skal sitte bare to meter unna ham og det kommer til å bli veldig sterkt. Jeg skjønner ikke hvordan jeg skal takle dette, sa Pernilles far Pål André Thronsen til Dagbladet i går

Det var en preget far som møtte Dagbladet i Beijing, kun timer før rettssaken. Han sier han har grått mye, og nok vil gråte mer.

- Årene etter drapet har vært vanskelig, og jeg har hatt saken hengende over meg hele tiden, sier Thronsen.

- En tung dag - Det kommer til å bli en tung dag, men samtidig er det en lettelse at vi har kommet så langt og at det faktisk blir en rettsak. Med tanke på hvor drapet skjedde, og hvor han kommer fra, er det bra at han blir stilt til ansvar for sine handlinger, sa Pernilles far, Pål Andre Thronsen til Dagbladet på søndag

- Men det er ingen straff som kan rette opp det som har skjedd.

Pål Andre har ikke forberedt seg helt på hvordan det faktisk blir å møte mannen som har innrømt drapet på hans datter ansikt til ansikt i rettsalen.

- Jeg skjønner at det blir ille å treffe ham i retten. Jeg gruer meg veldig til det, og det blir nok en veldig tøff dag. Dette er utvilsomt ikke noe jeg gleder meg til, sier han.    

Innrømte drapet Zhao Fei innrømte drapet på Pernille Thronsen onsdag 15. september 2010. Etter å ha drept henne i den ungarske hovestaden Budapest, skal han ha rømt til Kina.

Det har tatt lang tid før rettsaken kommer opp, og grunnen til dette er at det måtte jobbes frem en avtale mellom Kina og Ungarn om at gjerningsmannen ikke ville få dødsstraff. Uten en slik garanti fra kinesiske myndigheter nektet Ungarn å gi fra seg bevismaterialene i saken.

- Kinesiserne har opptrådt veldig, veldig proft. Det som har vært den store utfordringen i denne saken er å få en erklæring fra den kinesiske riksadvokaten, rettet mot den ungarske regjering, slik at kineserne frafaller bruk av dødsstraff. Ellers ville ikke ungarerne fristille bevismaterialet som de fant på åstedet, sa advokat Per Christian Nordtømme, bistandsadvokat i Norge for Pernilles mor, til Dagbladet på søndag.

- Vi har holdt på i halvannet år med å få kineserne til å avgi en slik uttalelse. Da den kom synes ungarerne den var såpass tilfredsstillende at de friga bevismaterialet og oversatte det til kinesisk. Ungarerne ville først ikke frigi bevis, men heller dømme Zhao Fei in absentia i Ungarn - etter at han hadde rømt. Det synes vi var en veldig lite tilfredsstillende prosedyre, det ville betydd at dommen ikke var rettskraftig i Kina og at han i praksis ville gått fri.

Zhao Rongkun har bidratt i denne saken.

TILSTÅTT: I natt startet rettsaken mot Zhao Fei (26). Han risikerer fengsel på livstid etter drapet på PernilleThronsen. Foto: Privat
TILSTÅTT: I natt startet rettsaken mot Zhao Fei (26). Han risikerer fengsel på livstid etter drapet på PernilleThronsen. Foto: Privat Vis mer