-  Zia var ikke slem

Nær familie og venner av den drepte pakistansk-norske Zia Anwar (28) kjenner seg ikke igjen i bildet som tegnes av ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Drept fordi han ville voldta

ARENDAL (Dagbladet): De kjenner ikke igjen beskrivelsen av Zia som en svært aggressiv og hensynsløs kriminell person. I stedet vil de fortelle om en bror og venn som på tross av sine evner langt ut over gjennomsnittet, ikke klarte å utnytte sine ressurser.

-  Zia arbeidet i flere år som sosialarbeider i regi av Ungdom Mot Vold. Han så etter ungdommene og fikk mange av dem på rett kjøl , forteller en 26 år gammel pakistaner som var barndomsvenn med Zia Anwar.

Foreldrene i retten

-  Jeg opplevde aldri Zia som noe slemt menneske. Han var tvert imot nesten alltid blid, sosial, omgjengelig og ikke minst svært ressursrik, forteller en norsk kvinne som de siste åra hadde et nært vennskap med Zia.

-  Min bror døde som en ustraffet mann. Han hadde rent rulleblad, sier Zia Anwars (25) lillebror til Dagbladet.

Sammen med sine foreldre og en barndomsvenn (26) har han fra bakerste tilhørerbenk fulgt rettssaken mot de åtte personene som er tiltalt etter det brutale drapet på Stoa i Arendal i mars i fjor.

Det har vært en stor påkjenning å høre alle de grufulle detaljene om hva som skjedde med Zia Anwar før han led en langsom og pinefull død, sterkt mishandlet og hjelpeløs, teipet og innpakket i en forlatt bil.

Fem timer før han ble mishandlet til døde, ringte Zia Anwar til en god venn og fortalte at han skulle til Arendal for å slappe av noen dager.

Fryktet ingen

-  Han ringte meg ved 9-tida lørdag 15. mars. Han lurte på om jeg ville bli med, men jeg avslo tilbudet. Jeg kjente Zia så godt at jeg ville skjønt det hvis han fryktet at noe kunne skje, hevder en kamerat som seinere skal vitne i rettssaken.

Han hevder at Zia dro til Arendal fordi han stolte på den 33-årige billakkereren, som han kjente svært godt fra Oslo.

VOND TID: På bakerste tilhørerbenk i Aust-Agder tingrett har Zia Anwars 25-årige lillebror (t.h.) og hans barndomsvenn (26) fått høre de grusomme detaljene om mishandlingen.