Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Zika kobles til flere alvorlige fosterskader

Nesten en tredel av fostrene til gravide zikasmittede hadde misdannelser.

 ZIKAVIRUS:  Under den pågående zikaepidemien i Brasil er flere barn født med mikrokefali. Fire måneder gamle Lucas er ett av dem. Foto: Ricardo Moraes / Reuters / NTB scanpix
ZIKAVIRUS: Under den pågående zikaepidemien i Brasil er flere barn født med mikrokefali. Fire måneder gamle Lucas er ett av dem. Foto: Ricardo Moraes / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fostrene hos 29 prosent av zikasmittede gravide hadde alvorlige misdannelser, viser de foreløpige resultatene av en undersøkelse fra Rio de Janeiro.

Undersøkelsen så på mulige koblinger mellom zikasmitte og alvorlige medfødte misdannelser, og listen over «alvorlige utfall» er nå publisert i New England Journal of medisin. På den listen finner man fosterdød, forkalkning av hjernen, for liten morkake med lite eller ikke noe fostervann og skader på sentralnervesystemet, inkludert blindhet.

- Dette var kvinner som ble smittet i første eller andre tredel av svangerskapet. Vi så også problemer i siste trimester, noe som var overraskende, sier Karin Nielsen, som er hovedforfatter bak studien. Ved to tilfeller døde fosteret sendt i svangerskapet uten at tidligere ultralydundersøkelser hadde vist noen problemer med utviklingen av hjernen.

- Vi har funnet en sterk kobling mellom zika og negative utfall av svangerskapet, som ikke er dokumentert tidligere, Selv om fosteret ikke blir påvirket, ser det ut til at viruset skader morkaken, noe som kan føre til at fosteret dør.

Zikasmitte er koblet til et stort antall tilfeller av den medfødte misdannelsen mikrokefali i Brasil den sist tiden. Ved mikrokefali utvikles ikke hjernen og kraniet normalt. Men det er fortsatt ikke bekreftet om zikaviruset faktisk fører til mikrokefali.

(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram