Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Zika-mysteriet vokser i omfang: Brasilianske babyer ble rammet lenge før skrekkviruset brøt ut

- Vi ble veldig, veldig overrasket.

FØDSELSDEFEKT: Denne brasilianske jenta er født med hjernesykdommen mikrocefali. Forskere undersøker nå om det virkelig er zikaviruset som er årsaken til at så mange i Brasil blir født med den fryktede fødselsdefekten. Foto: EPA/Percio Campos/NTB Scanpix
FØDSELSDEFEKT: Denne brasilianske jenta er født med hjernesykdommen mikrocefali. Forskere undersøker nå om det virkelig er zikaviruset som er årsaken til at så mange i Brasil blir født med den fryktede fødselsdefekten. Foto: EPA/Percio Campos/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et stort antall babyer med hodestørrelse helt i grenseland av det normale ble født i Brasil så langt tilbake som i 2012 - to år tidligere enn man antar at zikaviruset gjorde seg gjeldende i landet, skriver CBC News.

Barnekardiolog Sandra Mattos har samlet data fra 100 000 nyfødte i brasilianske Paraiba som ledd i hennes forskning på medfødte hjertelidelser.

Etter mistanken om at zikaviruset er årsak til tusenvis av mikrocefali-tilfeller hos nyfødte i Brasil, har Mattos og hennes team gått gjennom sykehusjournaler og sett på hodeomkrets hos babyer født i den brasilianske regionen i løpet av de siste fire åra.

- Vi ble veldig, veldig overrasket, sier Mattos.

Tidlige tilfeller Babyer med mikrocefali var å finne i befolkningen i hvert fall så langt tilbake som i 2012.

Å ha en hodeomkrets litt mindre enn normalen, betyr ikke nødvendigvis at det er snakk om en nevrologisk lidelse.

- Grensetilfeller synes å ha gjort seg gjeldende hele veien, sier Mattos.

Brasilianske myndigheter har satt en hodeomkrets på 32 centimeter for fullbårne babyer som kriterium for mikrocefali. Leger er blitt bedt om å rapportere inn tilfeller hvor babyer har denne hodeomkretsen eller mindre.
   
Mattos understreker at antall tilfeller av alvorlig mikrocefali begynte å øke i oktober eller November 2014.

Ubesvarte spørsmål I Brasil har man mistenkt at så mange som 4700 babyer er født med den fryktede hjernesykdommen som ofte fører med seg helseproblemer og et kortere livsforløp enn normalt.

Fageksperter har trodd at dette er et resultat av overrapportering, og det brasilianske helsedepartementet uttalte tirsdag at 404 tilfeller av mikrocefali eller andre skader på nervesystemet nå er bekreftet, mens de i 709 andre tilfeller ikke har kunnet konkludere med nerveskade.

De øvrige tilfellene blir fremdeles undersøkt.

STORE TALL: I Brasil mistenker myndighetene at så mange som 4700 barn kan være født med mikrocefali. Foto: REUTERS/Nacho Doce/NTB Scanpix
STORE TALL: I Brasil mistenker myndighetene at så mange som 4700 barn kan være født med mikrocefali. Foto: REUTERS/Nacho Doce/NTB Scanpix Vis mer

Det er fremdeles en rekke spørsmål som må bli besvart. Forskerne undrer seg over hvorfor rundt 80 prosent av de mistenkte mikrocefalitilfellene er rapportert i de nordøstlige områdene i Brasil.

Det er også et stort spørsmål hvorfor det ikke er funnet tilfeller av mikrocefali i andre latin-amerikanske land med tilsvarende klima.

Tidligere denne uka ble det kjent at 3177 gravide i Colombia er smittet av zikaviruset. Den fryktede fødselsdefekten er ikke påvist i noen av disse tilfellene, skriver New York Times.

- Se på landbrukskjemikalier I en forskningsrapport til Verden helseorganisasjon (WHO) skriver Mattos og kollegene at det er nødvendig å se nærmere på andre potensielle faktorer som kan spille inn.

Dette inkluderer effekter av andre typer infeksjoner og eksponering for miljømessige eller genetiske faktorer som kan gi fosterskade.

Epidemiolog Christoph Zink i Berlin har analysert data fra zikautbruddet. Han har sett på når tilfellene oppsto og hvordan det fordeler seg geografisk.

- Jeg fikk raskt forståelsen av at å gi zikaviruset skylda for mikrocefaliepidemien neppe er helt presist, sier Zink, ifølge CBC News.

Zink mener det trolig har vært en massiv underrapportering av mikrocefali i Brasil de siste fem åra, og han lanserer en ny potensiell forklaring på hvorfor så mange alvorlige tilfeller av fødselsdefekten er rapportert i det nordøstlige Brasil:

- Jeg vil gjerne be mine toksikologiske kolleger i Brasil om å se nøye på bruken av landbrukskjemikalier i landet, sier Zink.

- Ukjent fiende Mattos sier at sprøytemidler blir ansett som en mulig faktor blant hennes kolleger i Brasil, men man har ennå ikke datagrunnlag for å kunne konkludere.

- Jeg tror vi hoppet på zikaviruset litt for fort. Det kan godt være årsaken, jeg sier ikke at det ikke er det. Likevel er det enkelte ting som ikke passer så godt inn i det bildet vi ser, og det er behov for ytterligere undersøkelser, sier Mattos.

Denne uka legger hun og kollegene fram sine funn for amerikanske Centers for Disease Control and Prevention.

- Vi må hanskes med en ukjent fiende, et stort problem, en alvorlig sykdom, en ny sykdom som har forandret seg, et miljømessig problem vi ikke kjenner, sier Mattos.

Tre døde i Venezuela Tidligere i dag varslet president Nicolas Maduro i Venezuela om at tre mennesker i landet har omkommet etter komplikasjoner forbundet med zikaviruset, melder nyhetsbyrået AFP.

På nasjonal tv fortalte Maduro at de har 319 bekreftede tilfeller av zikasmittede personer i landet, hvorav 68 har fått alvorlige komplikasjoner.

Videre fortalte presidenten at de har hatt 5221 mistenkte tilfeller av zikasmitte i landet siden 5. november i fjor.