VIRUS: Den franske virusforskeren Didier Musso, den franske virus-forskeren som ledet kampen mot epidemien i Fransk Polynesia, hevder zika-viruset nådde fastlandet i Brasil i 2014. Da dro kano-padlere fra Stillehavsøyene til Rio de Janeiro i Brasil for å delta i et mesterskap. Der og da fikk brasiliansk mygg, som fra før av sprer dengue-feber og chikungunya, også viruset zika å bære. Foto: EPA / NTB Scanpix
VIRUS: Den franske virusforskeren Didier Musso, den franske virus-forskeren som ledet kampen mot epidemien i Fransk Polynesia, hevder zika-viruset nådde fastlandet i Brasil i 2014. Da dro kano-padlere fra Stillehavsøyene til Rio de Janeiro i Brasil for å delta i et mesterskap. Der og da fikk brasiliansk mygg, som fra før av sprer dengue-feber og chikungunya, også viruset zika å bære. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer

Zika-viruset fra Uganda til Brasil

Et virus som ble oppdaget av en skotte i Uganda i 1947, vakte ikke verdens oppmerksomhet før det rammet Brasil som ei klasebombe i 2015.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var den skotske medisineren epidemiologen Alexander John Haddow (1912 - 1978) som først oppdaget et virus blant rhesusaper i Zika-skogen i Uganda i 1947. Han var der for å studere sjeldne viruser og epidemier i urskogene utenfor Entebbe. Det ene viruset fikk navnet etter skogen.

Naturlig nok vakte hans funn ingen oppmerksomhet utenfor en liten krets. Men hans barnebarn, Andrew Haddow, fikk som liten gutt høre om bestefarens eventyr. Seinere studerte han insekter og ble medisinsk entomolog. Og han videreførte bestefarens arbeid med zika. I 2012 la Andrew Haddow fram en studie av det genetiske opphavet til viruset etter et utbrudd i 2007 på øya Yap i Mikronesia, øst for Filippinene. Han fant to opprinnelsessteder for zika, et i Afrika og et i Asia.

Haddow advarte også mot en epidemi. Den rammer nå hele Amerika, unntatt Canada, hvor det er for kaldt, og Chile, som vernes av Andesfjella i øst og Atacamaørkenen i nord. De insektene som bære viruset, lever i fuktig varme.

Fra viruset ble oppdaget i 1947 hos aper har det spredt seg jorda rundt og gått over på mennesker. Første gang man oppdaget viruset hos mennesker skjedde i Uganda og Tanzania i 1952. På 1970-tallet oppdaget man tilfeller av smitte hos mennesker i flere land i Afrika sør for Sahara, i Gabon, Den Sentralafrikanske Republikken, Sierra Leone og Senegal. Men også i Egypt, nord for Sahara, ble mennesker smittet.

Smittebærere er to slags mygg, aedes aegypti og aedes albopictus. Den siste kalles «tiger-mygg». De finnes grovt sagt i tropene jorda rundt. Men et varmere og fuktigere klima har utvidet deres leveområde. På 2000-tallet oppdaget man tiger-mygg i Europa. Om Europa i 2050 blir fire grader varmere, tror forskere det vil leve tiger-mygg så langt nord som Danmark og Skåne i Sverige. I Amerika finner man mygg som kan bære smitte, fra Uruguay i sør til USA i nord.

Zika har spredt seg med mygg fra Afrika østover til India og de tropiske områdene i Sørøst-Asia, tror forskerne. I 2007 kom den første undersøkte epidemien til øya Yap, hvor man fant om lag 5000 smittede, tre firedeler av innbyggerne. I 2013 og 2014 kom epidemien til Fransk Polynesia, midt i Stillehavet. Der ble 383 tilfeller bekreftet, men man tror 32 000 mennesker var rammet. Derfra spredte det seg til Cook-øyene, Påskeøya, Ny-Caledonia og Australia i vifteform. Man antar reisende mellom øyene i Stillehavet som hadde smittet blod brakte viruset til øyenes stammer av mygg.

Den virkelig store epidemien kom da viruset nådde fastlandet i Amerika. Det skjedde i august 2014, hevder Didier Musso, den franske virus-forskeren som ledet kampen mot epidemien i Fransk Polynesia. Da dro kano-padlere fra Stillehavsøyene til Rio de Janeiro i Brasil for å delta i et mesterskap. Der og da fikk brasiliansk mygg, som fra før av sprer dengue-feber og chikungunya, også viruset zika å bære.

Derfra har zika erobret nesten hele Amerika, medregnet øyene i Karibia. Hittil har bare Andesfjellene i vest, Atacama-ørkenen nord i Chile og kulda i Canada og Alaska i nord og i Patagonia i sør stanset epidemien.
Hvis mennesker som erobrer jordas urskoger, øy-hoppere i Stillehavet og kano-padlere kan spre et virus som zika, hva da når millioner av mennesker med virus i blodet flyr på kryss og tvers av planeten? Fra Brasil, mellom september 2014 og august 2015, reiste 2,8 millioner mennesker til USA, 1,9 millioner til andre land i Sør-Amerika, 82 000 til Afrika og 2,8 millioner til Europa.

Men globalisering er ikke alt. Myggen trives i de varme, fuktige og tettbodde byene i Latin-Amerika. Global oppvarming har gjort disse byene enda varmere og våtere.