FØDES MED SKADER: Smitten skjer gjennom myggstikk fra den såkalte gulfebermyggen (Aedes aegypti).

Det var i desember at brasilianske helsemyndigheter slo full alarm, etter at det ble klart at 2400 babyer i landet er født med mikrokefali. Landets helsemyndigheter mener det høye antallet tilfeller kan knyttes til zikafeber som smittes via mygg. Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/Scanpix
FØDES MED SKADER: Smitten skjer gjennom myggstikk fra den såkalte gulfebermyggen (Aedes aegypti). Det var i desember at brasilianske helsemyndigheter slo full alarm, etter at det ble klart at 2400 babyer i landet er født med mikrokefali. Landets helsemyndigheter mener det høye antallet tilfeller kan knyttes til zikafeber som smittes via mygg. Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/ScanpixVis mer

Zika-viruset påvist i Irland

Folkehelseinstituttet utelukker ikke zikafeber i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Irland har nå fått påvist sitt første tilfelle av Zika-viruset, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået er smitten påvist hos to personer.

De irske helsemyndighetene melder i kveld om at personene skal ha blitt smittet under reise til land hvor Zika-viruset allerede er påvist.

Begge pasientene skal ha blitt friske igjen.

Påvist i Texas Tidligere i dag gikk helsemyndighetene i Dallas i Texas ut og hevdet å ha påvist ett tilfelle der zikaviruset er overført gjennom seksuell omgang.

I en pressemelding skriver Dallas County Health and Human Services (DCHHS) at pasienten ble infisert med viruset etter å ha hatt seksuell kontakt med en syk person som hadde vært i et land der zika-viruset finnes.

Andre har tidligere antydet muligheten for at viruset kan være seksuelt overførbart, men dette har Folkehelseinstituttet (FHI) foreløpig ikke advart mot, skriver NTB.

Utelukkes ikke i Norge Folkehelseinstituttet utelukker ikke at det kan bli påvist tilfeller av zikafeber også i Norge, ifølge NTB, men mener at det i så fall vil være hos personer som er smittet i utlandet.

- Sykdommen smitter til mennesker ved myggstikk. Myggtypene som kan føre viruset videre, finnes ikke i Norge. Det er derfor ikke grunn til bekymring for spredning her i landet, slår Folkehelseinstituttet fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Global krise Verdens helseorganisasjon erklærte i går at den eksplosive spredningen av zikaviruset kan bli en global krise.

De mener zikaviruset utgjør en global helserisiko som krever en umiddelbar og samlet respons.

I forrige uke advarte Verdens helseorganisasjon (WHO) om at det myggbårne viruset, som mistenkes for å ha forårsaket en sterk økning av alvorlige fosterskader hos gravide, sprer seg «eksplosivt» i Amerika.

Bekymret Verdens helseorganisasjon er bekymret over at mange barn nå fødes med fosterskaden mikrokefali i land der det nå er utbrudd av zikafeber, men tør ikke fastslå med sikkerhet at det er en sammenheng.

- En årsakssammenheng mellom zikainfeksjon og fødselsskader eller nevrologiske syndromer er ikke sikkert klarlagt ennå, men det er sterk mistanke om en sammenheng, konstaterer FHI.

Smitten av viruset skjer gjennom myggstikk fra den såkalte gulfebermyggen (Aedes aegypti).

Full alarm Det var i desember at brasilianske helsemyndigheter slo full alarm, etter at det ble klart at 2400 babyer i landet er født med mikrokefali. Landets helsemyndigheter mener det høye antallet tilfeller kan knyttes til zikafeber som smittes via mygg. 

Zikaviruset er allerede registrert i 21 land i Sør- og Nord-Amerika og Karibia, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). 

I midten av desember gikk det norske folkehelseinstituttet (FHI) ut med en advarsel og ba gravide ta forholdsregler før reise til utbruddsområdene i Sør-Amerika.

Advarer gravide Rådet fra FHI til gravide er at de advares mot å reise til områder der det pågår utbrudd av zikafeber, ifølge NTB.

Gravide som likevel reiser til slike områder, bes på forhånd om å rådføre seg med lege og å være spesielt nøye med myggbeskyttelse. De bes også om å informere lege eller jordmor når de kommer hjem.

SMITTER VIA MYGG: Zika-smitten skjer gjennom myggstikk fra den såkalte gulfebermyggen (Aedes aegypti). Foto: REUTERS/Paulo Whitaker/Scanpix
SMITTER VIA MYGG: Zika-smitten skjer gjennom myggstikk fra den såkalte gulfebermyggen (Aedes aegypti). Foto: REUTERS/Paulo Whitaker/Scanpix Vis mer

(NTB / Dagbladet)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram