Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Zika-viruset skal ha smittet gjennom seksuell kontakt

USA mener å ha påvist Zika-smitte som ble overført seksuelt.

SMITTER VIA MYGG: Zika-smitten skjer gjennom myggstikk fra den såkalte gulfebermyggen (Aedes aegypti). Foto: REUTERS/Paulo Whitaker/Scanpix
SMITTER VIA MYGG: Zika-smitten skjer gjennom myggstikk fra den såkalte gulfebermyggen (Aedes aegypti). Foto: REUTERS/Paulo Whitaker/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De amerikanske helsemyndighetene mener de nå har påvist det første tilfellet av Zika-smitte som er overført via seksuell kontakt. Det skal ha skjedd  i Dallas i Texas, ifølge helsemyndighetene.

I en pressemelding skriver Dallas County Health and Human Services (DCHHS) at pasienten ble infisert med viruset etter å ha hatt seksuell kontakt med en syk person som hadde vært i et land der zika-viruset finnes.

Verdens helseorganisasjon erklærte i går at den eksplosive spredningen av zikaviruset kan bli en global krise.

De mener zikaviruset utgjør en global helserisiko som krever en umiddelbar og samlet respons.

I forrige uke advarte Verdens helseorganisasjon (WHO) om at det myggbårne viruset, som mistenkes for å ha forårsaket en sterk økning av alvorlige fosterskader hos gravide, sprer seg «eksplosivt» i Amerika.

Smitten skjer gjennom myggstikk fra den såkalte gulfebermyggen (Aedes aegypti).

Det var i desember at brasilianske helsemyndigheter slo full alarm, etter at det ble klart at 2400 babyer i landet er født med mikrokefali. Landets helsemyndigheter mener det høye antallet tilfeller kan knyttes til zikafeber som smittes via mygg. 

Zikaviruset er allerede registrert i 21 land i Sør- og Nord-Amerika og Karibia, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). 

I midten av desember gikk det norske folkehelseinstituttet (FHI) ut med en advarsel og ba gravide ta forholdsregler før reise til utbruddsområdene i Sør-Amerika.

Dagbladet følger saken.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!