Zikavirus påvist i Danmark og Sverige

Besøkte det amerikanske kontinentet.

ADVARER: Flere land advarer gravide kvinner mot å reise til flere land på det amerikanske kontinentet som er rammet av zikafeber, etter at brasilianske forskere fant en sammenheng mellom viruset og barn som blir født med microcephali. Foto: Rafael Fabres / dpa / NTB Scanpix
ADVARER: Flere land advarer gravide kvinner mot å reise til flere land på det amerikanske kontinentet som er rammet av zikafeber, etter at brasilianske forskere fant en sammenheng mellom viruset og barn som blir født med microcephali. Foto: Rafael Fabres / dpa / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det opplyser Aarhus Universitetshospital i en pressemelding.

Zikavirusa regnes ikke i seg selv som farlig for pasienten. Men viruset kan etter alt å dømme føre til fosterskader hos gravide.

Ifølge Danmarks Radio ankom pasienten sykehuset med influensalignende symptomer som feber, hodepine og muskelsmerter. En undersøkelse viste tirsdag kveld at pasienten var smittet av viruset.

Den danske Sundhedsstyrelsen uttalte tirsdag at det ikke er noen fare for at det bryter ut noen zikavirus-epidemi i Danmark.

Også svenske myndigheter har registrert et zika-tilfelle hos en pasient. Vedkommende hadde vært på reise.

Slo full alarm Zikafeber forårsakes av et virus som overføres via mygg. I rundt 80 prosent av tilfellene skaper viruset milde symptomer som lav feber, øyebetennelse, kløe og hodepine, og en av fire som smittes opplever ingen plager i det hele tatt, ifølge WHO. Men flere lands helsemyndigheter mener at viruset kan føre til mikrocefali hos nyfødte barn hvis gravide kvinner smittes. 

Den nevrologiske lidelsen mikrocefali fører til at barnets hodeskalle blir mindre enn normalt, fordi hjernen utvikler seg unormalt i fosterlivet. Tilstanden vil føre til nedsatt hjernefunksjon og intelligens. Et betydelig antall av de som blir født med diagnosen dør unge. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer