Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Zikavirus påvist i Danmark og Sverige

Besøkte det amerikanske kontinentet.

ADVARER: Flere land advarer gravide kvinner mot å reise til flere land på det amerikanske kontinentet som er rammet av zikafeber, etter at brasilianske forskere fant en sammenheng mellom viruset og barn som blir født med microcephali. Foto: Rafael Fabres / dpa / NTB Scanpix
ADVARER: Flere land advarer gravide kvinner mot å reise til flere land på det amerikanske kontinentet som er rammet av zikafeber, etter at brasilianske forskere fant en sammenheng mellom viruset og barn som blir født med microcephali. Foto: Rafael Fabres / dpa / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser Aarhus Universitetshospital i en pressemelding.

Zikavirusa regnes ikke i seg selv som farlig for pasienten. Men viruset kan etter alt å dømme føre til fosterskader hos gravide.

Ifølge Danmarks Radio ankom pasienten sykehuset med influensalignende symptomer som feber, hodepine og muskelsmerter. En undersøkelse viste tirsdag kveld at pasienten var smittet av viruset.

Den danske Sundhedsstyrelsen uttalte tirsdag at det ikke er noen fare for at det bryter ut noen zikavirus-epidemi i Danmark.

Også svenske myndigheter har registrert et zika-tilfelle hos en pasient. Vedkommende hadde vært på reise.

Slo full alarm Zikafeber forårsakes av et virus som overføres via mygg. I rundt 80 prosent av tilfellene skaper viruset milde symptomer som lav feber, øyebetennelse, kløe og hodepine, og en av fire som smittes opplever ingen plager i det hele tatt, ifølge WHO. Men flere lands helsemyndigheter mener at viruset kan føre til mikrocefali hos nyfødte barn hvis gravide kvinner smittes. 

Den nevrologiske lidelsen mikrocefali fører til at barnets hodeskalle blir mindre enn normalt, fordi hjernen utvikler seg unormalt i fosterlivet. Tilstanden vil føre til nedsatt hjernefunksjon og intelligens. Et betydelig antall av de som blir født med diagnosen dør unge. 

Det var i desember at brasilianske helsemyndigheter slo full alarm, etter at det ble klart at 2400 babyer i landet er født med mikrocefali. Landets helesmyndigheter mener det høye antallet tilfeller kan knyttes til zikafeber som smittes via mygg. 

Zikaviruset er allerede registrert i 21 land i Sør- og Nord-Amerika og Karibia, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). 

I midten av desember gikk det norske folkehelseinstituttet (FHI) ut med en advarsel og ba gravide ta forholdsregler før reise til utbruddsområdene i Sør-Amerika.

Finnes ingen kur Zikafeber ble først oppdaget hos aper i Zika-skogen i Uganda i 1947. Etter å ha spredd seg gjennom Afrika, krysset det Atlanterhavet til Latin-Amerika på begynnelsen av 2000-tallet.

Så langt finnes det ingen kjent vaksine for å forhindre smitte, eller en kur når man først har blitt syk.


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media