SMITTET: Dette bildet viser lille Ana Beatriz, født i Lagoa do Carro i Brasil. Hun har mikrokefali - som kan komme av zika-viruset. Foto: EPA / NTB scanpix
SMITTET: Dette bildet viser lille Ana Beatriz, født i Lagoa do Carro i Brasil. Hun har mikrokefali - som kan komme av zika-viruset. Foto: EPA / NTB scanpixVis mer

Zikaviruset påvist i Norge

- men  ikke blant gravide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): VG meldte i ettermiddag at ti gravide kvinner i Norge har fått fastslått at de er smittet av zikaviruset, en nyhetssak som Dagbladet siterte.

Nå korrigerer Folkehelseinstituttet overfor Dagbladet denne opplysningen til at 30 har fått påvist antistoffer - det vil si at de en eller annen gang har hatt viruset.

10 av disse er gravide. Ingen av de fire som har fått påvist et aktivt zika-virus er gravide, opplyser Folkehelseinstituttet.

Viruset kan føre til alvorlige fosterskader.

Lav risiko

- Vi har visst om dette i en tid, sier Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, til Dagbladet.

Zika-viruset kan gi blant annet mikrokefali - små hjerner/hodeskaller - men Olsvik kan berolige de gravide som er smittet med forholdsvis liten risiko.

- Risikoen er svært liten for at dette får noen konsekvenser for barnet. Risikoen for mikrokefali er under fem prosent for gravide smittede kvinner i Brasil. For de ti som har kommet til Norge er tallet sannsynligvis betydelig lavere, sier Olsvik.

Han begrunner dette med at disse har vært i smitte-området i kortere tid enn de fastboende.

Lærevansker

Olsvik, som er medlem av Rapid Deployable Outbreak Investigation Team, en enhet under Forsvarets sanitet, forteller at viruset også kan gi andre skader enn mikrokefali.

- Noen av dem som ikke får mikrokefali ser ut til å kunne få lærevansker, og også en del andre sykdommer, sier Olsvik. Han kan ikke gi noe prosenttall for dette, og forklarer dette med at zika-virus spredt via mygg er en ganske ny type infeksjon i Latin-Amerika.

Han kan ikke se at de gravide som har fått viruset, kan ta noen spesielle forholdsregler.

- Jeg vet ikke om noe som kan gjøres mot dette, sier Ørjan Olsvik.

Zika-frykt i OL

Nyheten om at smitten er i Norge kommer samtidig med at Zika-frykten er stor under OL i Brasil, og amerikanske myndigheter erklærer folkehelsekrise på Puerto Rico som følge av Zika-epidemien. Av europeiske land har Spania den zika-bærende myggen - og har hatt utbrudd.

Myggen bærer også andre typer feber, blant annet gulfeber.

Middelhavslandene har hatt sykdomsutbrudd de siste årene av virus som er smittet via myggstikk.

Seksuelt overførbar


Avdelingsdirektør Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet slår imidlertid fast at vi ikke vil få en epidemi i Norge.

- Det fordi vi ikke har myggen som kan spre viruset. Men vi kan få smitten til Norge med pasienter som har vært i utlandet, først og fremst fordi den er seksuelt overførbar, sier Rønning til VG.

- Er du gravid bør du ikke reise til Puerto Rico eller andre zika-rammede områder hvis det er ikke er strengt nødvendig. Må man reise, er det viktig å være flink til å ha på seg heldekkende klær og bruke myggspray. Man må regne med at det er zika-utbrudd i hele det tropiske Mellom- og Sør-Amerika, sier Rønning.


Spredt seg raskt


Viruset har spredt seg raskt i en rekke latinamerikanske land de to siste årene.

Øygruppa Puerto Rico tilhører USA, og har blitt hardt rammet av viruset de siste månedene. Bare den siste uka er det blitt innrapportert 1914 nye smittetilfeller, og tallet er totalt oppe i 10 690 siden desember i fjor.

Ved at det nå er erklært folkehelsekrise, vil det amerikanske territoriet blant annet få tilgang til ekstra nødmidler fra helsemyndighetene i USA.


Kondom

Viruset, som kan forårsake alvorlige fosterskader, spres av mygg eller ved seksuell kontakt.

Det amerikanske senteret for smittevern og forebygging, anbefaler menn som har reist i et zika-infisert område og som lever med en gravid kvinne, å bruke kondom ut svangerskapet.

Da beskyttes fosteret mot viruset.