- Zimbabwe kan bli et nytt Rwanda

Nå oppfordres det til militær intervensjon i Zimbabwe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oppfordringen om å gripe inn militært i Zimbabwe kommer nå fra flere hold internasjonalt.

Leder av det regjerende partiet i Sør-Afrika, Jacob Zuma, ber FN og Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) om å intervenere umiddelbart.

- Situasjonen i Zimbabwe er kommet helt ut av kontroll. Vi kan ikke gå med på det regjeringspartiet Zanu-PF gjør nå, sa Zuma, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Frykter nytt Rwanda

I Storbritannia sier EUs tidligere Bosnia-utsending, Lord Paddy Ashdown, at militær inngripen kan legitimeres for å hindre at volden i Zimbabwe utvikler seg til massedrap.

- Situasjonen i Zimbabwe kan utvikle seg til et punkt hvor det er mulig at vi står overfor folkemord, noe som likner et Rwanda, sier Ashdown til den britiske avisa The Times.

Etter det avisa erfarer har det britiske forsvarsdepartementet utarbeidet to beredskapsplaner for å hindre at urolighetene i Zimbabwe skal eskalere ytterligere.

En av planene innebærer å plassere britiske styrker i Zimbabwe. Landet, som i 1980 med Robert Mugabe i spissen, endelig ble anerkjent som selvstendig fra britisk kolonistyre.

UNG MUGABE: Robert Mugabe på stadion i Harare i 1984, fire år etter at Zimbabwe endelig ble anerkjent som selvstendig fra britenes kolonistyre. Foto: AFP PHOTO/ALEXANDER JOE/SCANPIX
UNG MUGABE: Robert Mugabe på stadion i Harare i 1984, fire år etter at Zimbabwe endelig ble anerkjent som selvstendig fra britenes kolonistyre. Foto: AFP PHOTO/ALEXANDER JOE/SCANPIX Vis mer

Et annet alternativ forsvarsdepartementet har utredet, er å tilby militær støtte til evakuering av britiske innbyggere i Zimbabwe.

Vil oppfattes som kolonisering

Ashdown mener imidlertid det er Den afrikanske union som sitter på nøkkelen til å løse den spente situasjonen i Zimbabwe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag trakk opposisjonsleder Morgan Tsvangirai seg fra den andre, omstridte valgomgangen kommende fredag.

Tsvangirai, som søkte tilflukt på den nederlandske ambassaden, hevder 86 av hans tilhengere er drept og så mange som 200 000 drevet fra sine hjem i en voldskampanje, iverksatt for å sikre oppslutningen om Zimbabwes ubestridte leder gjennom 28 år, Robert Mugabe.

Gitt koloniforholdet mellom Storbritannia og det tidligere Rhodesia, nå Zimbabwe, må britisk militær intervensjon være siste utvei, mener Asdown.

Han var i 1980 med på å framforhandle avtalen som satte sluttstrek for kolonistyret.

- Enhver militær intervensjon av britene vil bli ansett - ikke bare av Zimbabwe, men av alle de afrikanske landene - som en retur til kolonistyret. Den virkelige løsningen ligger hos afrikanerne selv og det er tegn på at nabolandene er bekymret, sier Asdown til The Times.

- Zimbabwe kan bli et nytt Rwanda

Fordømmelse i Sikkerhetsrådet

Mens en talsmann for Sør-Afrikas Thabo Mbeki har tatt til orde for at Mugabe og Tsvangirai må snakke sammen for å få til en koalisjonsløsning, har Sammenslutningen for utvikling i det sørlige Afrika (SADC) vært mer splittet i synet på hva som må gjøres.

I natt ble et enstemmig Sikkerhetsråd i FN enige om en fordømmelse av volden mot opposisjonen i Zimbabwe.

De 15 medlemslandene, inkludert Sør-Afrika, Russland og Kina, oppfordret også til at det kommende valget må avlyses.  

Fordømmes av Tutu

Erkebiskop Desmond Tutu ber i kveld om at Robert Mugabe sier fra seg presidentvervet.

- Vær så snill å gå av, for din egen skyld, for Zimbabwes skyld og for Afrika sin skyld, sier han i et intervju med CNN.

Den sørafrikanske aparheid-krigeren legger til at han allerede for et år siden sa at det internasjonale samfunnet måtter intervenere Zimbabwe.