Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Zimbabwe må fortsatt vente på valgresultatene

Høyesterett avviste opposisjonens krav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Zimbabwes høyesterett har i ettermiddag avvist opposisjonens krav om en øyeblikkelig kunngjørelse av valgresultatene, melder BBC News.

Statskupp

Valget ble arrangert lørdag 29. mars.

Opposisjonspartiet Bevegelsen for Demokratisk Endring (MDC) gikk tidlig ut og erklærte at de hadde vunnet valget, og dermed skjøvet Robert Mugabe fra makten etter 28 år.

Mugabe og den sittende regjeringen betegnet MDCs påstander nærmest som forsøk på statskupp.

Valgfusk

Mer enn to uker etter valget er resultatene fremdeles ikke offentliggjort.

Både utenforstående observatører og MDC har beskyldt den sittende regjeringen for å utnytte denne tiden til å forfalske valgresultatene.

HVOR BLIR DET AV VALGRESULTATENE? 
Mer enn to uker har gått siden valget fant sted i Zimbabwe. Valgkommisjonen har foreløpig ikke kunngjort resultatene. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
HVOR BLIR DET AV VALGRESULTATENE? Mer enn to uker har gått siden valget fant sted i Zimbabwe. Valgkommisjonen har foreløpig ikke kunngjort resultatene. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

MDC har tatt saken til høyesterett, i håp om å tvinge kommisjonen til å legge fram resultatene, ifølge CNN.

Partiet oppfordrer også til en generell streik fra i morgen av, hvis ikke resultatene blir offentliggjort.

Nektet å møte opp

Etter et toppmøte mellom ledere i det sørlige Afrika i helga, ble det erklært at landene krever at valgresultatene i Zimbabwe offentliggjøres så raskt som mulig.

Alle partene må respektere resultatet, står det i en slutterklæring etter møtet, ifølge NTB.

Lederne i den regionale samarbeidsorganisasjonen SADC ber også Sør-Afrikas president Thabo Mbeki om å fortsette å mekle mellom regjeringspartiet ZANU-PF og opposisjonen MDC.

Toppmøtet ble sammenkalt av Zambias president Levy Mwanawasa fordi situasjonen i Zimbabwe truer med å ende i full krise.

Toppmøtet ble imidlertid ikke enige i om situasjonen kan karakteriseres som en krise.

image: Zimbabwe må fortsatt vente på valgresultatene

Zimbabwes president Robert Mugabe nektet å møte, trass i at Mbeki stoppet i Harare på veien for å prøve å overtale ham.

Fikset resultat

I går ble det kjent at valgkommisjonen planlegger å gjennomføre en ny stemmeopptelling neste lørdag i minst 23 av de 210 valgkretsene, etter at Mugabes parti Zanu-PF hadde levert inn en klage på den opprinnelige opptellingen.

MDC ønsker å gå rettens vei også for å stoppe den nye opptellingen.

Opposisjonspartiet hevder at Mugabe har tapt i disse distriktene og at en ytterligere opptelling er et sikkert tegn på valgfusk.

Én av de tre presidentkandidatene som kjemper om seieren er avhengig av å få 51 prosent av stemmene for å unngå en andre valgomgang.

- Vi vil ikke akseptere en ny opptelling fordi det for oss vil være å akseptere et fikset resultat. Valgkommisjonen har vært i besittelse av stemmeurnene i to uker og gudene vet hva de har gjort med stemmesedlene. De kan ha fylt dem opp med egne stemmer, sier en MDCs talsmann Nelson Chamisa til The Guardian.

Fire ulike valg

De statskontrollerte avisene og radiostasjonen rapporterer på sin side av opposisjonspartiet har ved flere anledninger bestukket medarbeidere ved valgkontorene.

11 personer har blitt arrestert som følge av dette, siktet for å ha tuklet med stemmesedlene.

George Chiweshe, styreleder i valgkommisjonen, konkluderer med at det foreligger flere gode grunner for å gjennomføre nok en opptelling, ifølge den statsstyrte avisa Sunday Mail.

Kommisjonen har tidligere avvist fuskbeskyldningene og hevder at den ekstra tidsbruken er nødvendig fordi opptellingen er spesielt komplisert denne gangen.

Årets valg dreier seg om fire ulike momenter - i tillegg til president, skal det også velges representanter til parlamentet, senatet og lokalforsamlinger.

Enkelte medier antyder at ingen av de tre kandidatene har fått det nødvendige flertallet av stemmene. Et omvalg er dermed uunngåelig.

Leder på uoffisielle målinger

Vanligvis blir stemmene talt opp i de ulike valglokalene raskt etter at de stenger.

Resultatene blir meldt inn til de sentrale myndighetene og også hengt opp utenfor valglokalene.

Flere steder var opptellingen ferdig allerede natt til søndag.

Ved tidligere valg, har myndighetene offentliggjort resultatene fortløpende ettersom resultatinnsamlingen foregikk.

MDC har foretatt en egen uoffisiell opptelling ved at partiets medlemmer rundt om i landet har ringt inn resultatene, offentliggjort utenfor valglokalene.

Deres tall viser at partiets overhode Morgan Tsvangirai ledet presidentkampen med omkring 65-67 prosent av stemmene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media