Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Zimbabwe mot stupet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Zimbabwes president, Robert Mugabe, vil sikre seg gjenvalg 31. mars ved å innføre pressesensur og forbud mot å kritisere ham. Med vold, terror og diktatoriske lover vil han hindre opposisjonelle stemmerett, kontrollere pressen og gi politiet makt til å slå ned på all motstand. Landet, som begynte som Afrikas håp, er endt opp som et av de mest despotiske landene i verden. Det er å håpe at Norge retter søkelyset mot Mugabes enevelde når vi overtar formannskapet i FNs sikkerhetsråd i mars. Så langt har Mugabe hatt stor glede av at Afrika alltid står nederst på verdenssamfunnets dagsorden.
  • Mugabe var statsminister da landet fikk sin uavhengighet i 1980. Presidentmakta fikk han i 1987, men den voksende opposisjonen har gitt Mugabe mer og mer sans for eneveldig makt. Etter frigjøringskrigen og de første åra som selvstendig stat, var Zimbabwe en av de få tidligere koloniene i Afrika som viste en positiv og lovende utvikling både økonomisk og sosialt. Landbruket var velutviklet og infrastrukturen fungerte.
  • Den maktsyke Mugabe kjører nå landet mot stupet. Landbruket lider under en politikk som tar sikte på å fordele den dyrkbare jorda med vold og korrupsjon. Hvite og svarte farmere er drept og fordrevet, og overtatt av Mugabes maktsyke medarbeidere. Nå skal nye og antidemokratiske lover sørge for at Mugabe får fortsette som despot.
  • De nye presselovene forbyr utlendinger å jobbe som korrespondenter i landet, og landets journalister vil trenge akkreditering fra en regjeringsoppnevnt kommisjon for å arbeide. Akkrediteringen må fornyes hvert år, og journalistene risikerer to års fengsel eller store bøter dersom de offentliggjør nyheter som «med sannsynlighet vil skape engstelse eller fortvilelse».
  • Den britiske regjeringen truer med å få Zimbabwe utestengt fra Samveldet dersom det ikke blir slutt på menneskerettsbruddene og den politiske volden i landet. Også EU har truet med sanksjoner dersom Zimbabwe ikke respekterer menneskerettene. Norge har frosset statlig bistand, og utenriksminister Jan Petersen er meget bekymret. Den bekymringen kan Norge i klartekst gi uttrykk for både i FNs sikkerhetsråd og som en viktig bistandsyter til afrikanske land.
Hele Norges coronakart