Zimbabwe: Yrkesforbud for hvite farmere

Nærmere 3.000 hvite bønder nektes å dyrke jord i Zimbabwe fra mandag. Jorda skal tvangseksproprieres og fordeles blant fattige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For halvannen måned siden, 10. mai, vedtok president Robert Mugabes regjering loven som gir myndighetene adgang til å ta jorda fra eierne. Innen 45 dager måtte alle hvite bønder som ble beordret til det, slutte å dyrke jorda. Forbudet gjelder fra mandag. Innen ytterligere 45 dager må de hvite storbøndene ha forlatt farmene sine.

Hvite farmere som har fått beskjed om ekspropriering, men fortsetter å drive jorda, risikerer to års fengsel.

60 prosent av de hvite farmerne som var i Zimbabwe da beslagleggelsen av jord begynte for to år siden, blir berørt av den nye loven, opplyser landbruksforeningen Commercial Farmers Union.

Nesten alle, opp til 90 prosent, av CFUs 4.500 medlemmer vil trolig miste farmen sin.

Kriminelt

I teorien kan farmerne bo på gårdene sine til 10.august, men de får ikke lov til å arbeide med jorda eller gjøre noe som helst annet landbruksarbeid. Forbudet rammer også tusener av ansatte som blir tvunget bort fra farmene.

Farmerne diskuterer hva de kan gjøre i denne umulige situasjonen. En del har foreløpig valgt å bli, men vet ikke hva de skal gjøre videre, skriver avisen Zimbabwe Independent.

- Hvis de fortsetter å drive jorda, risikerer de å bli arrestert. Hvis de lar være, hva vil skje med avlingene, spør en talsmann.

- De kan ikke dra noe sted, siden myndighetene ikke har betalt dem ett øre. Hva vil skje med familiene deres? Lovgivningen kriminaliserer landbruksyrket, sier han.

Flere farmere har anket ordren til jordbruksdepartementet og søkt om å få fortsette å drive jorda, men svaret de har fått i brevs form er vanskelig å tyde.

- Du kan lese det på 101 måter. Jeg forstår ikke hva det egentlig sier, men jeg kan i det minste si at svarbrevet er bevis på at jeg har anket til departementet, sier Vernon Nicole til Zim babwe Independent.

Matmangel

Mugabes hastverk med å omfordele jorda gjør vondt verre for Zimbabwes økonomi, og kaoset vil trolig forverre matmangelen som er et problem i stadig større områder.

Farmerne som blir berørt av den nye loven, forlater gårdene sine i økende antall. De slår seg ned i naboland, mange i Mosambik. Zimbabwe forsyner dermed nabolandene med ekspertise, mens mange av de nye som skal drive farmernes jord i Zimbabwe, har liten eller ingen erfaring med jordbruk.

En firedel av Zimbabwes 14 millioner borgere mangler allerede mat og står i fare for å sulte. Internasjonale hjelpeorganisasjoner sier at halve befolkningen kan komme til å trenge nødhjelp innen utgangen av året. Krisen er nesten utelukkende en følge av Mugabes politikk. Men regjeringen hevder svikten i matforsyningene skyldes tørke.

Gissel

Regjeringen mener at på lang sikt vil eksproprieringen av land fra de hvite farmerne og omfordeling til jordløse svarte arbeidere, sikre at Zimbabwe i større grad kan bli selvforsynt. Men utsiktene for Zimbabwe er mørke, mener analytikere.

Zimbabwes dollar svekkes hele tiden, og prisen på livsviktige medisiner har økt med 200 prosent siden desember. Dette er situasjonen allerede før yrkesforbudet trådte i kraft for de hvite farmerne.

- Økonomien er gissel for politikken, og ingenting i denne politikken kan frigjøre økonomien, sier økonomikonsulent John Robertson.

(NTB)