Zimbabwere til urnene i dag

President Robert Mugabe sier han vil bøye seg for folket hvis han taper dagens valg, etter 33 år med makten.

TREKKER SEG: Zimbabwes president Robert Mugabe (89) holdt en pressekonferanse før folket tok til urnene i dag tidlig. Han meddeler å trekke seg helt hvis han taper valget.  REUTERS/Philimon Bulawayo
TREKKER SEG: Zimbabwes president Robert Mugabe (89) holdt en pressekonferanse før folket tok til urnene i dag tidlig. Han meddeler å trekke seg helt hvis han taper valget. REUTERS/Philimon Bulawayo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Zimbabwere går til urnene i dag etter en valgkamp som har blitt hyllet av kandidater og observatører som fredelige. Det er forventet en høy valgdeltakelse. Tirsdag sa sittende Robert Mugabe (89) at han ville gå av etter 33 år ved makten hvis han taper dagens valg. Mugabe er regnet som favoritt til å vinne valget også denne gang. Men det er frykt for at valget vil bli preget av fusk.

Velgere trosset vinterkulden og stilte seg i kø flere timer før valglokalene åpnet i dag tidlig.

Fredelig valgkamp på overflaten Det var BBC journalisten Nomsa Maseko som spurte Mr Mugabe om han ville gå av dersom han tapte. Den siste presidentvalget for fem år siden ble overskygget av utallige problemer, opprør og vold.

I år har stemningen vært relativt rolig i valgkampen, men de fleste barene i hovedstaden Harare, var fulle av mennesker tirsdag kveld ettersom onsdag er fridag for å stemmegivning, melder BBC.

Mens bysentrum har vært fredelig, forteller innbyggerne en helt annen historie. De advarer mot den gamle taktikken med vold og trusler i valgkampen og på valgdagene, melder The Guardian.

En 48 år gammel mann ble angrepet og banket opp i Chinhoyi i Mashonaland West i forrige uke. Provinsen hadde store opptøyer ved sist valg i 2008. Offeret hadde på seg en T-skjorte til støtte for Movement for Democratic Change (MDC) den 20. juli da han ble angrepet.

«Det var om lag fem av dem. De sa: Ta av deg T-skjorteen. Jeg sa nei, siden de var iført deres, og jeg hadde min. Det var da de begynte å slå meg. De hadde stokker og steiner. De vridd hånden min og prøvde å ta av meg skjorta. De knuste hånden min med en murstein. Jeg ga motstand. De slo meg , tok av meg t-skjorte og forlot meg der.»

Den 48 år gamle mammen rapporterte saken til politiet, og de fem medlemmene av Mugabes Zanu-PF parti, ble kortvarig arrestert, men deretter utskrevet. «De fortalte retten at jeg ikke er sterk nok til å stemme, at jeg er en gal person», sier mannen til The Guardian.

Skeptisk til observatørene Tross i denne hendelsen sier lokale makter at det er færre rapporterte tilfeller av vold enn for fem år siden. Men det advarers mot de lokale høvdingene som beordrer landsbyboere til urnene.

Skeptikerne hevder at mange observatører kun befinner seg på dyre hoteller, og at det er usannsynlig for dem å oppdage omfanget av trusler på landsbygda. Damson Mapfumo, 39, er  rådgiver i gjenvalget i Chinhoyi, han sa at i forrige uke kom en væpnet Zanu-PF gjeng til bygården hans ved midnatt og sang krigssanger og truet med å drepe ham.

«Jeg var redd», sier Mapfumo til The Guardian, som var i huset sammen med sin kone og to barn. «Barna var redde og begynte å gråte.»

På tirsdag sa Mugabe, 89 år gammel, at han var klar til å bøye seg for folkets vilje etter 33 år med makten. Han ble spurt om han ville akseptere nederlaget.

- Det er en normal ting. Hvis du blir med i en konkurranse der det er bare to utfall, seier eller tap, du må være klar for begge deler. Hvis man taper, overgir man seg til de som har vunnet, sa Mugabi til The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer