- Zimbabwes hær forsyner Mugabe-tilhengere med våpen

Skal sikre diktatoren gjenvalg hvis det blir en andre valgomgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringshæren i Zimbabwe forsyner militante tilhengere av Robert Mugabe med våpen til bruk mot opposisjonen, for å sikre at diktatoren blir gjenvalgt dersom det kommer til en andre valgomgang.

Det hevder Human Rights Watch, som dokumenterer systematiske overgrep mot opposisjonen i Zimbabwe.

De militante Mugabe-tilhengerne har også fått lastebiler av hæren, og fører en systematisk og nådeløs kamp mot antatte opposisjonelle.
Drept
Opposisjonspartiet MDC, som vant valget på ny nasjonalforsamling i mars, anklager tilhengere av regjeringspartiet ZANU-PF for å ha drept minst 15 av deres medlemmer.

- ZANU-PF tvinger også folk til å delta på møter, der de må sverge lojalitet til Mugabes parti og fordømme MDCs tilhengere, heter det i en kunngjøring fra menneske-rettsorganisasjonen.

ZANU-PF mistet sitt flertall i nasjonalforsamlingen til MDC under valget i juni, og mye tyder også på at Mugabe tapte for MDCs leder Morgan Tsvangirai i presidentvalget.

Resultatet fra presidentvalget ble aldri offentliggjort, og Mugabe forsøker å presse gjennom at det skal holdes en andre valgomgang.


Tortursentre
For å skremme folk til å stemme på Mugabe, skal den aldrende diktatorens stormtropper ha blant annet ha opprettet et nettverk av tortursentre der de går løs på opposisjonelle.

Human Rights Watch har intervjuet et 30-tall opposisjonelle som har fått hardt medfart i tortursentrene.

Antatte MDC-velgere blir plukket opp av militante aktivister fra ZANU-PF, og holdt innesperret i timevis mens de bankes opp med trestokker og batonger.

- Medlemmer av Mugabes parti oppretter torturleire for systematisk å jakte på, banke opp og torturere folk som mistenkes for å ha stemt på MDC under valget i mars, slo menneskerettsorganisasjonen fast tidligere i måneden.


Leger bekrefter
Mange av ofrene som menneskerettsorganisasjonen har snakket med, har fått alvorlige skader i torturleirene.
-GIR UT VÅPEN: Human Rights Watch hevder at regjeringshæren sørger for at Mugabe-tilhengere får våpen. Her står medlemmer av hæren vakt i forbindelse med Robert Mugabe besøk på en handelskonferanse i Bulawayo, Zimbabwe. Arkivfoto: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi
-GIR UT VÅPEN: Human Rights Watch hevder at regjeringshæren sørger for at Mugabe-tilhengere får våpen. Her står medlemmer av hæren vakt i forbindelse med Robert Mugabe besøk på en handelskonferanse i Bulawayo, Zimbabwe. Arkivfoto: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi Vis mer

En uavhengig legeforening i landet bekrefter langt på vei opplysningene, og opplyser at deres medlemmer har behandlet 323 pasienter som er blitt utsatt for vold og tortur etter det omstridte valget 29. mars.

Tallet på overgrep er trolig langt større, sier Zimbabwes legeforening for menneskerettigheter (ZADHR).

- Det er trolig et stort antall slike saker rundt om i landet der ofrene ikke har kommet til medlemmer av ZADHR, sier foreningen i en pressemelding.

(NTB)

DIKTATOR: Robert Mugabe er ansvarlig for omfattende tortur av opposisjonen, ifølge Human Rights Watch.