- Zimbabwes naboland lukker øynene

Lar Robert Mugabe begå grusomme overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nabolandene lukker øynene for det som skjer i Zimbabwe og lar landets diktator Robert Mugabe få begå grusomme overgrep, mener Human Rights Watch.

Kritikken er nådeløs og rettes i særdeleshet mot Sør-Afrikas president Thabo Mbeki, som på oppdrag for den regionale samarbeidsorganisasjonen SADC har forsøkt å snakke Mugabe til fornuft.

Human Rights Watch er ikke imponert over verken Mbeki eller de øvrige SADC-landenes ledere, som søndag innledet nok et toppmøte, denne gangen på Mauritius. Der er også statsminister Jens Stoltenberg på plass.

- SADC og president Mbeki har sviktet zimbabwerne totalt, og lar regjeringspartiet ZANU-PF få begå grusomme overgrep, lyder menneskerettighetsorganisasjonens hilsen til toppmøtet. Forsiktig kritikk
SADC har de siste årene innkalt til flere ekstraordinære møter om situasjonen i Zimbabwe, det siste for bare en uke siden.

Kritikken av Mugabe har vært forsiktig, men stadig flere land i regionen er i ferd med å miste tålmodigheten.

SADC har sluttet seg til resten av verden og etterlyst resultatet fra presidentvalget i slutten av mars, et valg deres egne observatører for øvrig karakteriserte som «troverdig».

Mugabe nekter, og den 84 år gamle diktatoren anerkjenner heller ikke opposisjonens seier i parlamentsvalget.

Aller minst liker nabolandene de følgene som krisen nå er i ferd med å få for dem selv, blant annet ved at millioner av zimbabwere er på flukt.

- Kjøpt og betalt
Mugabe har styrt Zimbabwe helt siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1980 og benytter enhver anledning til å anklage de gamle koloniherrene for å stå bak det politiske og økonomiske uføret landet har havnet i.

Den 84 år gamle diktatoren beskylder også opposisjonslederen Morgan Tsvangirai, som trolig vant presidentvalget med klar margin, for å være en forræder, kjøpt og betalt av britene, som ifølge Mugabe «vil ha tilbake jorda de mistet» i Zimbabwe.

- Mugabe spiller på kjente strenger. Dette er ren filibustertaktikk, han klamrer seg til makta, sier en av UDs fremste Afrika-diplomater til NTB.

Mister tålmodigheten
Thabo Mbekis nærmest fraværende kritikk av overgrepene i Zimbabwe, der Human Rights Watch anklager Mugabe-tilhengere for å ha opprettet tortursentre, opprører stadig flere.
OMTELLING: Zimbabwes valgkommisjon bestemte forrige uke å ha en omtelling av stemmene i 23 av de 210 valgkretsene. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
OMTELLING: Zimbabwes valgkommisjon bestemte forrige uke å ha en omtelling av stemmene i 23 av de 210 valgkretsene. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Blant dem som er i ferd med å miste tålmodigheten, er Mbekis eget parti ANC, tror seniorforsker Elling Tjønneland ved Christian Michelsens institutt (CMI).

- Mbeki og ANC har hele tiden ment at man må arbeide gjennom Mugabe og hans ZANU-PF, men dette har langt på vei spilt fallitt, sier han til NTB.

- Det virker som om ANC nå vil ha en tøffere linje overfor Mugabe, men Mbeki er bundet av sin rolle som utnevnt mekler, mener Tjønneland, som selv har arbeidet for SADC.

- SADC har slitt tungt med å bli enige om hvordan man skal håndtere krisen i Zimbabwe, og organisasjonen er splittet. Angola og Namibia har vært motvillige til å kritisere Mugabe, konstaterer han.

(NTB)