Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Zimbabwes svarte uke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det ei uke siden folket i Zimbabwe gikk til valg. De skulle velge både ny nasjonalforsamling og ny president. Det eneste folket i Zimbabwe vet med sikkerhet i dag, er at den hele og fulle sannhet om valget neppe vil bli kjent noen gang. På valgdagen forsikret president Robert Mugabe hele verden at han på ingen måte godtok valgjuks. Slikt hadde han ikke samvittighet til, sa han. Robert Mugabe har hatt makten i Zimbabwe i 28 år. Han ønsket å bli gjenvalgt, selv om landet under hans styre er ført inn i en situasjon som bare kan beskrives som økonomisk katastrofe. Matprisen når sola går opp over landet er mangedoblet når sola går ned. Hver eneste dag. Det i seg selv burde være mer enn nok til at velgerne denne gang satte en strek for Mugabes styre.

Men så skjedde det som mange i Zimbabwe både hadde spådd og fryktet. Resultatene fra valget lot vente på seg. For hver dag som gikk, steg mistanken om at Mugabe og hans parti, Zanu-PF, holdt tilbake resultatet med viten og vilje, rett og slett for å pynte på det, på en slik måte at jukset ikke ble alt for åpenbart. Så ble resultatet fra valget på den nye nasjonalforsamlingen lagt fram. Mugabes parti hadde tapt og måtte gi fra seg flertallet for første gang siden 1980. Men resultatet var nesten uavgjort, ble det slått fast. Opposisjonen fikk 99 plasser, og Mugabes parti 97. Det ville ikke overraske om seinere undersøkelser viser at det regjerende partiet har jukset til seg en plass eller to.

Mot slutten av uka ransaket plutselig politiet kontoret til opposisjonspartiet. Samtidig ble utenlandske journalister arrestert. Da sank tiltroen til Mugabe og hans parti ytterligere og er nå svært nær nullpunktet. Mugabe skal ha sagt at han vil stille mot motkandidaten, Morgan Tsvangierai, i runde nummer to i presidentvalget – om det blir nødvendig. Det bør han ikke. I stedet bør han trekke seg. Da han overtok styret av landet var gjennomsnittlig levealder 60 år. I dag er den 35.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media