Zimbabwisk minister møtte Stoltenberg

Tydelig misfornøyd etter statsministerens tale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg møtte i kveld Zimbabwes utenriksminister Simbarashe Mumbengegwi og gjentok kravet om at resultatet fra valget i Zimbabwe må offentliggjøres.

Stoltenberg og Mumbengegwi møttes ved statsministerens hotell i Port Louis på Mauritius.

Det var ventet at ministeren ville protestere mot Stoltenbergs uttalelser til mediene om forholdene i Zimbabwe.

Men Mumbengegwi forlot hotellet umiddelbart etter møtet og ville ikke gi noen kommentar til pressen om hva samtalen hadde dreid seg om.

Det kunne derimot Stoltenberg si noe om.

- Jeg gjentok det jeg sa i min tale tidligere i dag. Han gjentok sine vurderinger av valgprosessen i Zimbabwe, sier statsministeren til NTB.

Den zimbabwiske utenriksministeren var tydelig misfornøyd da han lyttet til Stoltenbergs tale på et politisk toppmøte tidligere i dag.

Stoltenberg sa på toppmøtet i den regionale samarbeidsorganisasjonen SADC at Zimbabwes regjering må respektere grunnleggende regler og menneskerettigheter, og forhindre mer vold.  Den norske statsministeren høstet spontan applaus for talen.

VILLE MØTE JENS:  Zimbabwes utenriksminister Simbarashe Mumbengegwi møtte statsminister Jens Stoltenberg i kveld. Mumbemgegwi mislikte tydelig kritikken Stoltenberg kom med mot Zimbabwe i sin tale på SADC-møtet tidligere på dagen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
VILLE MØTE JENS: Zimbabwes utenriksminister Simbarashe Mumbengegwi møtte statsminister Jens Stoltenberg i kveld. Mumbemgegwi mislikte tydelig kritikken Stoltenberg kom med mot Zimbabwe i sin tale på SADC-møtet tidligere på dagen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Jeg understreket veldig tydelig at det Norge mener, deles av de aller fleste land i verden. FN har gitt uttrykk for det, EU har gitt uttrykk for det, nordiske land har gitt uttrykk for det og nå også Den afrikanske union; nemlig at valgresultatet må offentliggjøres umiddelbart uten nye utsettelser og at det må respekteres, sa Stoltenberg videre om søndagens møte med Mumbengegwi.

Les også: «Stoltenberg er åpenbart helt uinformert»

(NTB)

TOPPMØTE: Jens Stoltenberg deltar på SADC-toppmøtet på Mauritius.