Zimbabwisk opposisjonsleder siktet for landssvik

Den zimbabwiske opposisjonslederen Welshman Ncube ble i dag formelt siktet for landsforræderi. Ncube er generalsekretær i opposisjonspartiet Bevegelsen for demokratisk forandring MDC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siktelsen ble kunngjort under et møte i forhørsretten i Harare. I februar ble Ncube, MDCs presidentkandidat Morgan Tsvangirai og flere andre ledende partifolk beskyldt for å ha planlagt et attentat mot Zimbabwes president Robert Mugabe.

Opptellingen etter presidentvalget i Zimbabwe begynte tirsdag. Ifølge politikilder er flere hundre personer arrestert for valgfusk i løpet av det omstridte og til dels kaotiske valget, som måtte forlenges med en dag i hovedstaden Harare.

Valget ble forlenget både i selve Harare og i den store forstaden Chitungwiza, etter at det hadde dannet seg lange køer foran stemmelokalene. Informasjonsminister Jonathan Moyo betegner likevel valget som «eksemplarisk».

Valgresultatet vil trolig foreligge onsdag morgen eller formiddag, sa Moyo tirsdag. EU og USA har rettet krass kritikk mot valgavviklingen, og Australias utenriksminister Alexander Downer sa tirsdag at valget i Zimbabwe etter alt å dømme verken var fritt eller rettferdig.

(NTB)