- Zimmerman slapp unna med drap

Jurymedlem forklarer frikjennelsen av nabolagsvakten George Zimmerman.

SNAKKER UT: Jurymedlemmet Maddy, med jurynummer B29 (i midten) forteller programlederne i ABC-programmet Good Morning America at hun mener George Zimmerman slapp unna med drap. Foto: AP Photo/ABC, Donna Svennevik
SNAKKER UT: Jurymedlemmet Maddy, med jurynummer B29 (i midten) forteller programlederne i ABC-programmet Good Morning America at hun mener George Zimmerman slapp unna med drap. Foto: AP Photo/ABC, Donna SvennevikVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): For snaut to uker siden ble Zimmerman frikjent for drapet på Trayvon Martin (17) i Sanford i Florida 26. februar i fjor.

Frikjennelsen utløste store protester i flere amerikanske storbyer og en svær debatt om rasisme i USA. Mange mener at afroamerikanske Martin var et offer for rasistisk profilering fra en nabolagsvakt som ville leke politimann. Selv hevder Zimmerman at han bare handlet i selvforsvar, og at det var Martin som opptrådte aggressivt.

Påtalemyndigheten ville ha Zimmerman dømt for forsettlig drap etter at han skjøt og tok livet av ubevæpnede Martin, men etter 13 timer med diskusjoner frikjente juryen Zimmerman.

- Slipper ikke unna Gud Til TV-programmet Good Morning America forteller et av jurymedlemmene at hun mener Zimmerman slapp unna.

- George Zimmerman slapp unna med drap, men du kan ikke slippe unna Gud. Og til syvende og sist vil han få mange spørsmål og svar å håndtere. Men loven kunne ikke bevise det, sier jurymedlemmet, Maddy, som av sikkerhetsgrunner ikke vil oppgi etternavnet sitt.

DREPT: Trayvon Martin (17) ble skutt og drept av George Zimmerman da han var på vei hjem i februar i fjor. Foto: AP Photo/Martin Family, File
DREPT: Trayvon Martin (17) ble skutt og drept av George Zimmerman da han var på vei hjem i februar i fjor. Foto: AP Photo/Martin Family, File Vis mer

Hun var en av de seks kvinnene i juryen og den eneste ikke-hvite. Opprinnelig var hun innstilt på å finne Zimmerman skyldig i forsettlig drap, noe som kunne gitt ham livstid i fengsel.

- Jeg kjempet til siste slutt. Du kan ikke sette en mann i fengsel selv om vi i våre hjerter følte at han var skyldig. Men vi måtte sette hjertene våre til side og se på bevisene, forteller Maddy.

Men på dag to med diskusjon i juryen innså hun at det ikke var sterke nok beviser til å dømme Zimmerman etter loven i Florida. Zimmerman innrømmer at han skjøt Martin, men har hele tida holdt fast på at det skjedde i selvforsvar.

- Det forvirret meg. Hvis en person dreper noen, så blir du tiltalt for det. Men ettersom loven ble lest opp for meg, innså jeg at hvis du ikke har noe bevis for at han drepte med vilje, så kan du ikke si at han er skyldig, forklarer Maddy i intervjuet.

Skylder unnskyldning Hun er selv mor og har i etterkant slitt mye med om hun tok en riktig beslutning.

FRIKJENT: George Zimmerman (30) ble frikjent for drapet på Trayvon Martin. Foto: REUTERS/Gary W. Green/Files
FRIKJENT: George Zimmerman (30) ble frikjent for drapet på Trayvon Martin. Foto: REUTERS/Gary W. Green/Files Vis mer

- Hvor mye vi enn prøvde å finne denne mannen skyldig, så gir de deg et hefte som forteller deg sannheten. Og sannheten er at det ikke var mye vi kan gjøre. Det føltes som om utfallet allerede var gitt, sier Maddy.

Hun har stor sympati med foreldrene til Martin, og tror at hun selv også ville ha fortsatt kampen for rettferdighet dersom det var hennes egen sønn som var blitt drept. Maddy mener også at hun skylder foreldrene til Martin en unnskyldning.

- Jeg føler at jeg skuffet dem. Det er vanskelig for meg å sove, det er vanskelig å spise fordi jeg føler at jeg ble tvunget inn i Trayvon Martins død. Og ettersom jeg bærer ham på mine skuldre, har jeg det vondt som mora til Trayvon fordi det er ikke meningen at noen mor skal kjenne den smerten, sier Maddy.