Zlatan, for en banksaldo

Men de store kaksene i Sverige har slått seg opp på møbler, klær og melkekartonger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingen smågutt i pengeveien akkurat, John Fredriksen, som topper Kapitals liste over Norges 400 rikeste i år.

Torsdag offentliggjorde Veckans Affærer 2015-lista med oppdaterte kontoutskrifter til Sveriges milliardærer - altså de som har over tusen millioner kroner på bok eller i andre verdier.

Og der må Fredriksen med sine 97 skipsfarts- og laksemilliarder stille seg på bakken og se opp på de tre store på den svenske pallen.

Og Norges nest rikeste - colonialmajor Odd Reitan - ville ikke en gang kommet inn på den svenske 10 på topp-lista med sine 37 milliarder.

Men i antall er det 70 flere norske milliardærer enn svenske - 226 mot 156 - ifølge beregningene til de to næringslivsorganene.

145. plass: Paris, fotball Vi starter med å plukke et navn langt nede på lista over svenske rikinger. En 145. plass kan virke unnselig i slikt selskap, men det er bare å å sette en rød strek under.

Den 145. rikeste er Sveriges aller hotteste mann om dagen, han er den nest yngste milliardæren (34) i blågult, og han skal være god for 1200 millioner kroner.

Navn: Zlatan Ibrahimovic. Bosted: Paris. Yrke: fotball.

Mange norske idrettshelter har dokumentert dyktighet og flaks i næringslivet, men ingen når opp i milliardklubben i Kapitals siste liste.

Nærmest kommer eks-sandvolleyball-spiller Bjørn Maaseide med 950 millioner for salg av sine treningsstudioer.

Møbler, klær og melkekartonger Så tilbake til svensktoppen: fortsatt ingen over, ingen ved siden av IKEA-gründer Ingvar Kamprad. 610 milliarder svenske kroner er 89-åringens anslåtte formue nå

Og godt ned på lista, på en delt 28. plass, kommer tre Kamprad-sønner med 8 milliarder hver.

Nest rikeste svenske med 237 milliarder har et mer Medel-Svensson-navn. Men forklaringen kommer bak for de som ikke kjenner Stefan Persson: Hennes & Mauritz.

Og den svenske milliardær-lista er krydret av HM-arvinger.

Den aller eldste svenske milliardarvingen kommer på 3. plass med 103 milliarder. Hans Rausing (89) er ifølge Väckans Affærer fem dager eldre enn møbelmagnat Ingvar Kamprad.

Og Rausing-familien har ytterligere tre representanter inne på 10-på-topp. Tetra Laval står det bak alle fire. Der startet med melkekartonger, Tetra Pak.

Spotify-eventyr I tillegg til Zlatan, har Sverige flere kjente navn fra underholdningsbransjen inne på sin milliardærliste.

Max Martin (44), låtskriver for Britney Spears, Bon Jovi og et knippe av bransjens største navn, dukker opp som ny på lista med 2,0 milliarder på 98. plass.

 RIKEST:  Ingvar Kamprad i 1988-utgave i en IKEA Klippan-sofa. Arkivoto: Tomas Oneborg, Svenska Dagbladet/NTB Scanpix.
RIKEST: Ingvar Kamprad i 1988-utgave i en IKEA Klippan-sofa. Arkivoto: Tomas Oneborg, Svenska Dagbladet/NTB Scanpix. Vis mer

Og på 113. plass står ABBA-legenden Benny Anderson (68) med 1,5 milliarder. Han er eneste musikkartist på lista.

Derimot renner pengene inn for to karer som har knekt koden for å formidle musikk. Spotify-gründerne Daniel Ek (32) og Martin Lorentzon (46) klatrer til 33. plass med 8 milliarder hver.

Daniel Ek er med det Sveriges yngste milliardær.   

NEST RIKEST: Stefan Persson fra Hennes & Mauritz. Foto: Anders Wiklund / NTB Scanpix
NEST RIKEST: Stefan Persson fra Hennes & Mauritz. Foto: Anders Wiklund / NTB Scanpix Vis mer