- «Zodiac-morderen» var faren min

Gary (51) fant mørke hemmeligheter da han begynte å lete etter sin biologiske far.

ETTERLYST: Til venstre en tegning som er laget av politiet etter beskrivelse fra et vitne. Til høyre: «Zodiac»-symbolet drapsmannen brukte i brevene sine. Foto: Wikimedia commons
ETTERLYST: Til venstre en tegning som er laget av politiet etter beskrivelse fra et vitne. Til høyre: «Zodiac»-symbolet drapsmannen brukte i brevene sine. Foto: Wikimedia commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hvem var drapsmannen som kalte seg «Zodiac»? Spørsmålet er blitt stilt av politietterforskere, forfattere, filmskapere, lesere og seere.

Drapsmannen skjøt og tok livet av fem personer i USA på 60- og 70-tallet, alle tilsynelatende uten motiv, og hevdet selv i brev til pressen at han hadde drept langt flere. I perioden 1966-1974 sendte han mer enn tjue ertende brev til det lokale politiet og pressen, med vedlagte koder med kryptogrammer som han ville ha trykket på avisforsidene. Tre av dem ble aldri løst.

Adoptert bort Den amerikanske ingeniøren Gary L. Stewart mener han nå har svaret på hvem drapsmannen var. Det var faren hans, skriver han i boka «The Most Dangerous Animal of All», utgitt av forlagsgiganten HarperCollins. Ifølge New York Magazine har de jobbet med utgivelsen i all hemmelighet.

Stewart ble adoptert bort som barn, men fikk kontakt med sin biologiske mor Judith Gilford da han var 39 år gammel. Da begynte han også å søke informasjon om sin avdøde far Earl Van Best Jr, heter det i forlagets beskrivelse av boka. Funnene var skremmende.

Gilford rømte hjemmefra med 27-åringen Van Best da hun var 14 år. Så ble Gary født, og Van Best endte med å bli dømt for å ha voldtatt en mindreårig. Han sonet flere år i fengsel og slapp ut i 1965. Det første «Zodiac»-drapet var i 1968.

Lik skrift I boka skriver Gary at «Zodiac»-ofrene alle har likhetstrekk med hans mor, og at han mener motivet bak drapene var «hevn».

- Det ligger år med research bak dette. Han har også funnet tekniske bevis, sier Laura Lees, talsperson for HarperCollins til The Guardian.

Stewart hevder blant annet at farens fingeravtrykk kan knyttes til et av «Zodiac»-åstedene, og farens håndskrift i praksis var identisk som drapsmannens.

- Det er det siste jeg hadde håpet å finne ut, tro meg, sier Stewart til det amerikanske magasinet People.

- Jeg håper dette kan gi en avklaring til de familiene til ofrene, sier han.

Politiet sjekker informasjonen Albie Esparaza, talsperson for politiet i San Francisco, sier til CNN at etterforskere vil gjennomgå Stewarts opplysninger. Steve Blower ved sheriff-kontoret i Napa County sier det slik:

- Vi har snakket med mange gjennom årene, og fått mange tips som har vist seg å ikke stemme. Men etterforskningen pågår fortsatt, og vi sjekker alle tips og ledetråder som kan være relevante.

Stewart har skrevet boka sammen med journalisten Susan Mustafa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer