Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Zombie-branner» truer Sibir

Skal ha overvintret, og blusser opp under denne ukas varmebølge.

BRENNER: Satelittbilder fra NASA viser hvordan brannene har spredd seg i Sibir. Video: NASA. Vis mer

Normalt skulle temperaturen i Sibir ha ligget rundt null, skriver Expressen.

Det gjør den ikke nå.

- Sibir er kjent for sine temperaturvariasjoner, men 30 grader i Sibir i mai er helt eksepsjonelt, sier Mika Rantanen, forsker og meteorolog ved Finlands Meteorologisk institutt, ifølge Expressen.

Ond sirkel akselererer

Rantanen har lagt ut en melding om dette på Twitter, og forklarer hvorfor det bekymrer ham.

- Varmebølgen tørker ut jorda, noe som øker risikoen for skogbranner seinere i sommer, sier Mika Rantanen.

Det han og andre klimaforskere frykter, er at varmebølgen vil gi større fart til en ond spiral, hvor permafrosten i Arktis smelter raskere.

Slik frigjøres mer av drivhusgassen metan - og varmen stiger enda mer.

NORDPOLEN: Vanligvis oppstår de store hullene i ozonlaget over Antarktisk. Det var derfor meg forbauselse at forskere oppdaget det rekordstore hullet over Arktis. Video: Copernicus / NASA Vis mer

«Zombie-branner»

Ifølge det britiske, vitenskapelige tidsskriftet New Scientist har det fått skremmende utslag.

Ifølge tidsskriftet er det «sterke beviser» på at fjorårets branner har overvintret under snøen og våknet til live denne måneden.

De skriver at brannene har «ulmet gjennom vinteren som zombie-branner og tatt fyr igjen denne måneden».

Assisterende professor Thomas Smith ved velrenommerte London School of Economics (LSE) har vært inne på det samme. Smith forsker og underviser i miljø-geografi.

- Er dette «zombie-branner», spurte han i en tweet 6. mai, og la ved bildemateriale fra NASA Worldview.

NY OPPDAGELSE: Forskere har oppdaget denne lyden fra Antarktis, som egentlig har en frekvens som ingen mennesker kan høre. Video: CNN Vis mer

- Ekstrem hendelse

«Etter hvert som snøen smeltet i arktisk Sibir sist uke, har en rekke branner blitt oppdaget via satellitt. Ulmet disse brannene gjennom vinteren etter utbredte branner sist sommer?», skrev Thomas Smith - men nøyde seg altså med å stille spørsmålet.

Siden da har varmen skrudd seg opp enda mer, i en del av verden som til nå har vært mest kjent for sin ugjestmilde kulde.

«Denne uka er et eksempel på en ekstrem hendelse», skriver Zack Labe, som forsker på arktiske klimaforandringer ved University of California i en e-post til Washington Post om varmebølgen i Sibir denne uka.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!