Zombie-forskning

Zombie-epidemi ville utryddet menneskeheten på 100 dager

Dystre utsikter i forskerrapport.

SKREKKSCENARIO: Menneskene stiller med dårlige odds under en zombie-epidemi, ifølge studentene ved Universitetet i Leicester. Her fra den nye «Walking Dead»-attraksjonen i Universal Studios i Hollywood. Foto: Valerie Macon / AFP / NTB Scanpix
SKREKKSCENARIO: Menneskene stiller med dårlige odds under en zombie-epidemi, ifølge studentene ved Universitetet i Leicester. Her fra den nye «Walking Dead»-attraksjonen i Universal Studios i Hollywood. Foto: Valerie Macon / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dersom en zombie-epidemi brøt ut, ville menneskeheten så godt som være utryddet etter bare 100 dager. Det er konklusjonen i en forskerrapport fra fysikk- og astronomistudenter ved Universitetet i Leicester.

Mer spesifikt vil bare 273 mennesker være igjen på jorda etter de 100 dagene. Dette forutsetter at zombie-tilstanden spres som en virussykdom, og at en zombie finner én person om dagen, med en 90 % sjanse for å overføre smitten. I tillegg forutsettes det at menneskene er ute av stand til å forsvare seg mot de «udøde».

Modell

Studentene tok i bruk den såkalte SIR-modellen, som beskriver hvordan en sykdom spres i en befolkning etter som individene kommer i kontakt med hverandre.

SIR-modellen opererer med bare tre variabler for individene: S (susceptible, mottakelige), I (infiserte) og R (removed, fjernet). I zombie-terminologi ble variablene kalt S, Z (zombie) og D (død), og zombiens livsløp ble beskrevet som S til D.

Faktorer som naturlig fødsels- og dødsrate ble ikke regnet med, siden tidsrommet på 100 dager er såpass lite at de knapt ville hatt noe å si for utfallet.

Skrekkfilmfantaster vil minnes en liknende problemstilling i John Carpenters «The Thing» (1982), der dr. Blair (A. Wilford Brimley) bruker et dataprogram til å regne ut at «tingen» vil ha tatt over hele menneskeheten innen 27 000 timer (1125 dager) dersom den kommer seg fra isolerte Antarktis og når bebodde områder.

Alternativt scenario

Leicester-studentene fikk imidlertid et mer oppløftende resultat da de endret modellen til å tillate drap på zombier, og i tillegg tok hensyn til barn som blir født under epidemien.

OFFENTLIG KAMPANJE:  I 2014 kjørte det amerikanske folkehelseinstituttet (CDC) en kampanje der de oppfordret folk til å være forberedt på en zombie-apokalypse. Plakat: CDC
OFFENTLIG KAMPANJE:  I 2014 kjørte det amerikanske folkehelseinstituttet (CDC) en kampanje der de oppfordret folk til å være forberedt på en zombie-apokalypse. Plakat: CDC Vis mer

Denne mer avanserte modellen tar høyde for at overlevende etter hvert blir mindre mottakelige for smitte, fordi de tilegner seg erfaring med å unngå eller bekjempe zombier. Etter hvert vil zombie-populasjonen dø ut, og menneskeheten vil restituere seg.

Zombie-eksperimentet er årets utgave av en årlig øvelse for studentene ved universitetets institutt for fysikk og astronomi, forklarer den fagansvarlige, dr. Mervyn Roy.

- Hvert år ber vi studentene om å skrive korte forskningsrapporter til Journal of Physics Special Topics, sier han.

På «alvor»

Journalen inneholder typisk forskningsrapporter om fysiske problemer i popkulturen - som hvordan ugleposten i «Harry Potter» må gjennomføres, og hvordan Supermann kan reversere jordas omdreining (som i den første filmen fra 1978). Sistnevnte vil bl.a. ha den uheldige bivirkningen å skape vind på 930 m/s (3348 km/t).

Dette er ikke første gang et zombie-scenario tas på «alvor». I 2014 kjørte det amerikanske folkehelseinstituttet (CDC) en stor kampanje der de oppfordret folk til å være forberedt på en «zombie-apokalypse». Tanken bak var at personer som er forberedt på noe slikt, også kan takle andre katastrofer, som jordskjelv og terrorangrep.

Også den britiske regjeringen har befattet seg med et zombie-scenario. På spørsmål fra en borger, via ordningen Freedom of Information, svarte forsvarsdepartementet at regjeringen ville lede arbeidet med å «returnere England til sin storhet fra før angrepet», skriver Telegraph.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer