Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Zombie-forskning

Zombie-epidemi ville utryddet menneskeheten på 100 dager

Dystre utsikter i forskerrapport.

SKREKKSCENARIO: Menneskene stiller med dårlige odds under en zombie-epidemi, ifølge studentene ved Universitetet i Leicester. Her fra den nye «Walking Dead»-attraksjonen i Universal Studios i Hollywood. Foto: Valerie Macon / AFP / NTB Scanpix
SKREKKSCENARIO: Menneskene stiller med dårlige odds under en zombie-epidemi, ifølge studentene ved Universitetet i Leicester. Her fra den nye «Walking Dead»-attraksjonen i Universal Studios i Hollywood. Foto: Valerie Macon / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom en zombie-epidemi brøt ut, ville menneskeheten så godt som være utryddet etter bare 100 dager. Det er konklusjonen i en forskerrapport fra fysikk- og astronomistudenter ved Universitetet i Leicester.

Mer spesifikt vil bare 273 mennesker være igjen på jorda etter de 100 dagene. Dette forutsetter at zombie-tilstanden spres som en virussykdom, og at en zombie finner én person om dagen, med en 90 % sjanse for å overføre smitten. I tillegg forutsettes det at menneskene er ute av stand til å forsvare seg mot de «udøde».

Modell

Studentene tok i bruk den såkalte SIR-modellen, som beskriver hvordan en sykdom spres i en befolkning etter som individene kommer i kontakt med hverandre.

SIR-modellen opererer med bare tre variabler for individene: S (susceptible, mottakelige), I (infiserte) og R (removed, fjernet). I zombie-terminologi ble variablene kalt S, Z (zombie) og D (død), og zombiens livsløp ble beskrevet som S til D.

Faktorer som naturlig fødsels- og dødsrate ble ikke regnet med, siden tidsrommet på 100 dager er såpass lite at de knapt ville hatt noe å si for utfallet.

Skrekkfilmfantaster vil minnes en liknende problemstilling i John Carpenters «The Thing» (1982), der dr. Blair (A. Wilford Brimley) bruker et dataprogram til å regne ut at «tingen» vil ha tatt over hele menneskeheten innen 27 000 timer (1125 dager) dersom den kommer seg fra isolerte Antarktis og når bebodde områder.

Alternativt scenario

Leicester-studentene fikk imidlertid et mer oppløftende resultat da de endret modellen til å tillate drap på zombier, og i tillegg tok hensyn til barn som blir født under epidemien.

OFFENTLIG KAMPANJE:  I 2014 kjørte det amerikanske folkehelseinstituttet (CDC) en kampanje der de oppfordret folk til å være forberedt på en zombie-apokalypse. Plakat: CDC
OFFENTLIG KAMPANJE:  I 2014 kjørte det amerikanske folkehelseinstituttet (CDC) en kampanje der de oppfordret folk til å være forberedt på en zombie-apokalypse. Plakat: CDC Vis mer

Denne mer avanserte modellen tar høyde for at overlevende etter hvert blir mindre mottakelige for smitte, fordi de tilegner seg erfaring med å unngå eller bekjempe zombier. Etter hvert vil zombie-populasjonen dø ut, og menneskeheten vil restituere seg.

Zombie-eksperimentet er årets utgave av en årlig øvelse for studentene ved universitetets institutt for fysikk og astronomi, forklarer den fagansvarlige, dr. Mervyn Roy.

- Hvert år ber vi studentene om å skrive korte forskningsrapporter til Journal of Physics Special Topics, sier han.

På «alvor»

Journalen inneholder typisk forskningsrapporter om fysiske problemer i popkulturen - som hvordan ugleposten i «Harry Potter» må gjennomføres, og hvordan Supermann kan reversere jordas omdreining (som i den første filmen fra 1978). Sistnevnte vil bl.a. ha den uheldige bivirkningen å skape vind på 930 m/s (3348 km/t).

Dette er ikke første gang et zombie-scenario tas på «alvor». I 2014 kjørte det amerikanske folkehelseinstituttet (CDC) en stor kampanje der de oppfordret folk til å være forberedt på en «zombie-apokalypse». Tanken bak var at personer som er forberedt på noe slikt, også kan takle andre katastrofer, som jordskjelv og terrorangrep.

Også den britiske regjeringen har befattet seg med et zombie-scenario. På spørsmål fra en borger, via ordningen Freedom of Information, svarte forsvarsdepartementet at regjeringen ville lede arbeidet med å «returnere England til sin storhet fra før angrepet», skriver Telegraph.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling