Zoologisk sensasjon etter ti års klappjakt

Nytt landpattedyr oppdaget. Tjukkas på 110 kilo gjemte seg i Amazonas.

HER ER DEN! I ti år har forskere hatt mistanke om at det finnes en femte tapir-art, og nå er den endelig funnet. Foto: Journal of Mammalogy
HER ER DEN! I ti år har forskere hatt mistanke om at det finnes en femte tapir-art, og nå er den endelig funnet. Foto: Journal of MammalogyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare fire ganger på de siste hundre årene er det blitt oppdaget nye landpattedyr på størrelse med eller større enn denne dvergtapiren som forskere nå har oppdaget sørvest i Amazonas, i de brasilianske statene Rondônia og Amazonas, melder Videnskab.dk.

For tre dager siden, kjente verden bare til fire ulike tapir-arter. Men mandag denne uka beskrev ei gruppe forskere en femte tapirart, en dvergtapir, som går under navnet Tapirus kabomani.

Tapirer er veldig sky og viser seg sjelden, og den nye tapiren er den minste av de nålevende fem kjente tapirene. Dvergtapiren ble denne uka presentert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Mammalogy.

110 kilo Forskerne mener at Tapirus kabomani veier rundt 110 kilo. Til sammenlikning veier den vanlige søramerikanske tapiren mer enn 300 kilo,

Dvergtapiren lever i skog og på savanne. Den er mørkere i fargen enn sine større artsfrender, og innfødte i karitianastammen i Amazonas kaller derfor dvergtapiren for «lille, sorte tapir».

Dette ble ikke tatt på alvor av vitenskapen, inntil den brasilianske paleontologen Mario Cozzuol kom over noen tapirkranier som han syntes så annerledes ut enn dem han hadde sett fra før.

Det satte i gang en zoologisk klappjakt som nå, etter ti år, har resultert i funnet av dvergtapiren.

Kranier Karitiana-stammen har spilt en avgjørende rolle i oppdagelsen av det nye landpattedyret. De har lenge kjent til «lille, sorte tapir», og flittig brukt kjøttet av den i matretter.

En stor del av kraniene, som ligger til grunn for beskrivelsen av Tapirus kabomani, er donert av stammejegere.

Dvergtapiren er det største landpattedyr som er oppdaget i Sør-Amerika siden 1829, da man fant fjelltapiren i Colombia.