Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Zuckerberg innrømmer feilgrep

Facebook-direktør Mark Zuckerberg innrømmer at selskapet har begått feil i forbindelse med Cambridge Analytica-skandalen. Han lover nå å ta grep.

INNRØMMER FEILGREP: Mark Zuckerberg innrømmer i kveld feilgrep etter avsløringene i forbindelse med Cambridge Analytica-skandalen. Foto: Drew Angerer / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
INNRØMMER FEILGREP: Mark Zuckerberg innrømmer i kveld feilgrep etter avsløringene i forbindelse med Cambridge Analytica-skandalen. Foto: Drew Angerer / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Zuckerberg sier i en Facebook- post på sin egen profil at selskapet vil gjøre flere ting for å beskytte brukernes personinformasjon i kjølvannet av skandalen.

- Vi har et ansvar for å beskytte informasjonen deres. Hvis vi ikke kan gjøre det, så fortjener vi ikke å tjene dere, skriver toppsjefen.

Zuckerberg har vært under hardt press for å forklare seg etter at det sist helg ble avslørt at kommunikasjonsbyrået Cambridge Analytica (CA) skal ha utnyttet personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere.

Facebook har til nå skyldt på britiske CA, som blant annet brukte informasjonen til å lage analyser som ble solgt til daværende presidentkandidat Donald Trumps valgkampstab.

Zuckerberg er blitt avkrevd svar fra blant annet EU-parlamentet og Parlamentet i Storbritannia.

I Facebook-innlegget skriver Zuckerberg at han jobber for å finne ut hva som skjedde og hvordan det kunne skje. Han skriver at Facebook gjennomførte viktige tiltak for å forhindre nettopp slike hendelser for flere år siden, men at selskapet også gjorde feil.

Styrker sikkerheten

Facebook-sjefen lister opp flere tiltak selskapet nå skal gjennomføre for å styrke sikkertheten for brukerne.

- Vi vil etterforske alle apper som har hatt tilgang til store mengder informasjon på Facebook før vi forandret plattformen i 2014, skriver han blant annet.

Zuckerberg varsler også full granskning av apper som driver med mistenkelig aktivitet.

Nytt verktøy for Facebook-brukere

Når Facebook-brukere logger inn på apper som er knyttet til Facebook i framtida, skal de kunne logge inn ved å oppgi mindre personlig informasjon enn tidligere.

Facebook vil også sørge for at du er klar over hvilke apper du bruker som får tilgang til din informasjon på Facebook.

Zuckerberg lover at det, i løpet av den neste måneden, vil komme et nytt verktøy som skal bidra til dette. Verktøyet skal bli enklere å bruke og godt synlig i nyhetsstrømmen på Facebook. Facebook-brukerne vil få se hvilke apper de har brukt og hvordan de enkelt kan inndra tillatelsen til at appen får tilgang til personlig data.

- Vi vil ta lærdom av denne erfaringen. Det som har skjedd med Cambridge Analytica skal aldri skje med apper i dag, skriver Zuckerberg.

Etter Cambridge Analytica-skandalen har Facebook suspendert kontoene tilhørende CA og CAs morselskap Strategic Communication Laboratories (SCL), samt kontoene til to personer som var med på å utvikle CAs app, en personlighetstest, som 320 000 Facebook-brukere tok.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!