Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Facebook-sjefen snakker ut om krisa:

Zuckerberg: Jeg forklarer meg gjerne for Kongressen

I et intervju med CNN beklager Facebook-sjef Mark Zuckerberg og sier han gjerne går i vitneboksen hos Kongressen «hvis det er det riktige å gjøre».

SNAKKER UT: I et eksklusivt intervju med CNN snakker Facebook-sjef Mark Zuckerberg ut om krisa selskapet har opplevd i det siste. Han garanterer at alle som har fått sine personlige opplysninger misbrukt, skal få beskjed om det. Foto: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det korte svaret er at jeg gjerne gjør det om det er det riktige å gjøre, sier Facebook-direktøren i et eksklusivt TV-intervju med CNN.

- Dette var et stort tillitsbrudd, og jeg beklager for at dette har skjedd, sier Zuckerberg.

- Alle skal informeres

Facebook-sjefen har vært under hardt press etter avsløringene om at det britiske kommunikasjonsbyrået Cambridge Analytica (CA) hadde samlet inn personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere og solgt analyser av materialet til blant andre Donald Trumps valgkampstab.

Zuckerberg lover nå Facebook-brukerne, hvis personlige informasjon har blitt misbrukt, skal få en mulighet til å sjekke dette.

- Vi skal informere alle som ble påvirket av dette. Vi kommer til å bygge et verktøy der hvem som helst kan gå inne og se om deres opplysninger var en del av dette, sier Zuckerberg.

Samtidig legger han til at han skulle ønske at de hadde varslet Facebook-brukerne på et langt tidligere tidspunkt.

- Det er definitivt noe som, når jeg ser tilbake, jeg angrer på at vi ikke gjorde på det tidspunktet. Jeg mener det var en feil, sier Zuckerberg.

Snakker gjerne med Kongressen

Zuckerberg har blitt avkrevd svar både fra EU-parlamentet, Parlamentet i Storbritannia og ledende demokrater i den amerikanske Kongressen.

- Vi vil sende den personen i Facebook som har mest kunnskap. Om det er meg, drar jeg gjerne, sier Zuckerberg.

Direktøren har allerede innrømmet at selskapet har begått feil i forbindelse med saken, og han lover å ta grep.

- Vi har et ansvar for å beskytte informasjonen deres. Hvis vi ikke kan gjøre det, så fortjener vi ikke å tjene dere, skrev han på sin Facebook-side onsdag.

I det samme innlegget skriver han at Facebook gjennomførte viktige tiltak for å forhindre nettopp slik hendelser for flere år siden.

- Jeg skulle ønske vi tok de grepene tidligere. Det er sannsynligvis den største feilen vi gjorde her, sier Zuckerberg i CNN-intervjuet.

Zuckerberg har samtidig vært klar på at han mener selskapet har blitt misbrukt, selv om han angrer på at de ikke gjorde mer da de ble kjent med problemet i 2015.

- Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg er vant til at når folk forteller deg at de skal gjøre noe, så gjør de det. Men sett i ettertid så var det en feil. Vi kommer aldri til å gjøre den feilen igjen, sier Zuckerberg.

Sparken

Facebook-aksjen har falt 9 prosent denne uka, og onsdagens fall kom etter meldinger om at det amerikanske forbruker- og konkurransetilsynet Federal Trade Commission (FTC) skal granske Facebooks håndtering av personopplysninger. Torsdag endte aksjekursen med en liten oppgang.

EUs ledere i Brussel vil denne uka diskutere saken, inkludert de større truslene som inkluderer innblanding i en valgkamp, har EU-president Donald Tusk bekreftet.

Ifølge en kilde i unionen vil EUs ledere komme med en kort uttalelse når møtet er over.

- I dette tilfellet vil vi ta opp behovet for å garantere åpenhet og full beskyttelse av folks personvern og -opplysninger av sosiale nettverk og digitale plattformer, sa Tusk.

Sjefen for analyseselskapet som stjal opplysningene fra Facebook er også i hardt vær. Han ble tidligere denne uka suspendert.

Styreavgjørelsen kom i kjølvannet av helgas avsløringer, og avsløringer på den britiske TV-kanalen Channel 4, som har vist hemmelige opptak der Nix blant annet hevder at selskapet spilte en stor rolle i å sikre Donald Trump den knappe valgseieren i 2016.

- Vi gjorde alle undersøkelsene, all dataen, alle analysene, all målrettingen, vi styrte den digitale kampanjen, TV-kampanjen og våre data preget hele strategien, sa han på opptaket.

Nix har avvist alle anklager om at selskapet har gjort noe galt. Analyseselskapet granskes like fullt av britiske myndigheter for håndteringen av personopplysninger.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!