Zuckerberg varsler radikale Facebook-endringer

Nå skal det handle om personvern og kryptering, ifølge Mark Zuckerberg.

VARSLER ENDRINGER: Facebook-sjef, Mark Zuckerberg. Foto: BERTRAND GUAY / AFP / NTB scanpix
VARSLER ENDRINGER: Facebook-sjef, Mark Zuckerberg. Foto: BERTRAND GUAY / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det har til tider vært ganske krass kritikk mot Facebook og deres forhold til brukernes personvern.

Personvern

I en lang post på sin egen side skriver Facebook-gründer, Mark Zuckerberg, at han ønsker å ta nettstedet i en mer «privat» retning.

«Når jeg tenker på framtidas Internett så mener jeg en personvern-fokusert kommunikasjonsplattform vil være enda viktigere enn dagens åpne plattformer. Personvern gir folk friheten til å være seg selv og koble seg til hverandre mer naturlig, som er grunnen til at vi lager sosiale nettverk», skriver Zuckerberg.

Han skriver at private meldinger og små grupper er der de ser den største veksten i kommunikasjon, og at folk nå ønsker å samhandle mer privat.

«Jeg forstår at mange folk ikke tror Facebook kan, eller ønsker, å bygge denne personvern-fokuserte plattformen, fordi vi, i ærlighetens navn, ikke har et godt rykte med å bygge tjenester som beskytter personvernet, og vi har gjennom historien fokusert på åpen deling. Men vi har gjentatte ganger vist at vi kan utvikle oss til å bygge de tjenestene folk virkelig ønsker», skriver Zuckerberg.

Privat og kryptert

Han mener framtidas kommunikasjon vil dreie mer mot private og krypterte tjenester, der folk kan være trygge på at meldingene er trygge og ikke vil bli liggende der i all evighet.

Zuckerberg sammenlikner den nye visjonen med å være i et rom bak lukkede dører, uten at man trenger å bekymre seg for at noen tyvlytter.

Dette ønsker Facebook å utvikle på samme måte som den Facebook-eide, krypterte meldingstjenesten WhatsApp, ved å fokusere på meldinger og å gjøre meldingstjenesten så trygg som mulig.

«Så kan vi bygge flere måter folk kan interagere med hverandre på på toppen av det, inkludert samtaler, videochat, grupper, historier, business, betalinger, handel, og, til slutt, en plattform for andre private tjenester», skriver Zuckerberg.

Syr sammen flere tjenester

Zuckerberg planlegger å sy sammen Facebooks egen Messenger-tjeneste, WhatsApp og Instagram slik at brukerne kan kommunisere med hverandre på tvers av alle programmene som Facebook tilbyr.

Facebook-sjefen skriver at den nye plattformen vil bygges rundt flere sentrale prinsipper.

Der peker Zuckerberg blant annet på kryptering, at meldinger ikke lagres lenger enn nødvendig, og at de vil ta ekstra hensyn i enkelte områder av verden.

«Folk burde forvente at vi ikke lagrer sensitiv data i land som er dårlige på menneskerettigheter, som personvern og ytringsfrihet, for å beskytte data mot upassende tilgang», skriver Zuckerberg.

Han avslutter posten med å slå fast at han mener man bør jobbe mot en verden der folk kan snakke privat og leve fritt i visshet om at informasjonen deres bare blir sett av de informasjonen var tiltenkt for.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer