Zwart kapret Oscar-emne

Komponist Marc Shaiman lager filmmusikken til den norske regissøren Harald Zwarts Hollywood-debutfilm One Night at McCool's. For tida er Shaiman aktuell med musikken til tegnefilmen South Park som går på norske kinoer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marc Shaiman (40) har vært nominert til Academy Awards, bedre kjent som Oscar for oss nordmenn, fire ganger i sin karriere. Den startet i 1989, med musikken til filmen When Harry Met Sally, med Tom Hanks og Meg Ryan. Shaiman, som er fra USA, har senere laget musikk til flere filmer med de to skuespillerne, blant annet Sleepless in Seattle.

I år er Marc Shaiman nominert til Oscar i klassen beste filmmusikk, for musikken til filmen Patch Adams, med Robin Williams i hovedrollen som en barnelege.

Norsk kandidat

Den norske komponisten Trond Bjerknæs var også blant de som ble vurdert til å lage musikken til filmen One Night at McCool's.

- Han nådde ikke opp, men var med helt med til de siste rundene, forteller Zwart til Dagbladet: på nettet.

Zwart samarbeidet med Bjerknæs under innspillingen av filmen Hamilton. Dengang laget nordmannen musikken til den svensk/norske filmen.

Jobber med de beste

Marc Shaiman er selvlært. Han tok noen pianotimer som liten guttunge, men utover det har han ingen musikalsk utdannelse. Han har skrevet musikk til 35 spillefilmer. I tillegg har han arbeidet tett med flere kjente amerikanske artister. Blant de mest kjente finner man stjerner som Barbra Streisand, Lauryn Hill, Bette Midler og Harry Connick Jr.

Nesten Oscar

Selv om ikke Shaiman har vunnet en Oscar-statuett, har han fått flere andre priser. Blant de gjeveste er en Emmy-pris. Den fikk han ironisk nok for å ha laget en Oscar-medley som ble framført av Billy Crystal under en Oscar-utdeling.

Biografi

South Park: Bigger, Longer and Uncut

Simon Birch

Patch Adams

George of the Jungle

In & Out

The First Wives Club

The American President

City Slickers II

North

Speechless

Addams Family Values

Sleepless in Seattle

A Few Good Men

Mr Saturday Night

Sister Act

The Addams Family

Misery

When Harry Met Sally

Den norske regissøren Harald Zwart har fått med seg komponisten Marc Shaiman på laget.