Disse varene sparer du penger på å handle i utlandet

Dinside har sett på de mest populære feriedestinasjonene i sommer. Dette bør du kjøpe på din destinasjon, og dette bør du unngå å bruke penger på.

IKKE GULL ALT SOM GLITRER: Du kan finne billige merkevarer i utlandet, men pass på å skille ekte og falske varer. Merkeklær, -vesker og -smykker selges som regel ikke på markeder. I Italia kan du få bøter hvis du handler piratkopier. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
IKKE GULL ALT SOM GLITRER: Du kan finne billige merkevarer i utlandet, men pass på å skille ekte og falske varer. Merkeklær, -vesker og -smykker selges som regel ikke på markeder. I Italia kan du få bøter hvis du handler piratkopier. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommerferie er for mange synonymt med å reise til utlandet, og de fleste deler oppfatningen om at alt er billigere utenfor norske grenser. Derfor setter du gjerne av litt tid til shopping, enten om du er på storbytur, i Syden eller i USA.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, understreker at den norske kronen ikke er så sterk som den en gang var, som fører til at vi får mindre igjen for pengene våre enn det vi gjorde for noen år siden.

- Alt er ikke lenger billigere i utlandet, og det er ikke uvanlig at noen ting faktisk koster mer enn de gjør i Norge, sier Reitan.

Nettopp av denne grunn er det viktig at du gjør gode undersøkelser og sammenligner priser før du drar kortet i utlandet. Det finnes blant annet nyttige nettjenester, som Prisjakt og Prisguiden, hvor du kan sjekke hva enkelte varer koster.

Stort sett trygt å handle i EU-land

Enn så lenge, har Dinside sett på de mest populære reisemålene i sommer, samt forhørt oss med et knippe eksperter om hva det kan være lurt å handle når du reiser dit.

Ifølge Finn.no er dette de ti ferielandene nordmenn flest skal til i juli 2018:

 1. Spania
 2. Sverige
 3. Danmark
 4. Hellas
 5. Italia
 6. Kroatia
 7. Tyskland
 8. Frankrike
 9. USA
 10. Portugal

Plassen mellom Tyskland, Frankrike og USA er delt, opplyser Finn.

Det er viktig at du er klar over at når du handler innenfor EU, har du ofte like rettigheter som i Norge, påpeker Forbruker Europa. Det skal dermed være trygt å handle i hele EU, både på nett og i butikk.

- Samtidig bør du ha i bakhodet at hvis et tilbud virker for godt til å være sant, er det som regel det. Kjøper du piratkopier, kan dette bli straffet med høye bøter, for eksempel i Italia, sier direktør Ragnar Wiik.

Går du på en smell på shoppingturen i sommerferien, kan du søke hjelp hos Forbruker Europa.

Kroppspleie koster ofte mindre

Du kan kjøpe både ting og tjenester i utlandet. I sistnevnte kategori er det også penger å spare, ifølge Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

- Frisør, neglestell og spa er gjerne billigere utenfor Norge. Du kan også sjekke om ikke tannlegebesøket er billigere dersom du vil spare litt penger på en tannsjekk, sier hun.

Når det gjelder tannbehandling, er det mange som reiser sørover eller østover for å gjøre dette og spare penger i samme slengen, men ifølge Forbrukerrådet kan det være like mye å spare ved å sjekke prisene hos tannleger i Norge.

TANNTURIST: Forbrukerrådet omtaler de som reiser utenlands for tannbehandling som «tannturister». Men, husk at det ikke er sikkert at du sparer mye penger på å gå til tannlegen i utlandet hvis du ser på prissammenligningstjenester her hjemme, og ved komplikasjoner kan det fort bli dyrt og tidkrevende. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
TANNTURIST: Forbrukerrådet omtaler de som reiser utenlands for tannbehandling som «tannturister». Men, husk at det ikke er sikkert at du sparer mye penger på å gå til tannlegen i utlandet hvis du ser på prissammenligningstjenester her hjemme, og ved komplikasjoner kan det fort bli dyrt og tidkrevende. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

- Tannbehandling sør og øst i Europa kan være billigere, men ved komplikasjoner eller reklamasjon blir det fort dyrt og tidkrevende. I tillegg advarer helsevesenet mot multiresistente bakterier som kan bety at man nektes behandling ved norske sykehus inntil infeksjonen er behandlet, advarer kommunikasjonsrådgiver Henrik Ebne.

Han legger til at tannbehandling utenfor EU og EØS frarådes, for da har du ingen klagemuligheter i det hele tatt. Hos Forbruker Europa finner du flere tips hvis du vurderer en tannsjekk når du er bortreist i sommer.

Alkohol er alltid en vinner

Enten om du skal på harryhandel til Sverige eller feriere langs Middelhavet, er alkohol og tobakk ofte langt billigere så snart du passerer norskegrensen, understreker Reitan i Nordea.

Her er det imidlertid viktig å passe på kvotereglene. Disse fem reglene er det greit å kunne:

 1. Drikke med mindre enn 2,5 prosent alkohol kan du handle utenom kvoten, altså så mye du vil.
 2. Du kan ikke handle i taxfree-butikken på flyplassen hvis du har vært borte mindre enn 24 timer, men du kan handle på et supermarked i utlandet og ta med deg tillatt kvote hjem. Dette er ofte billigere enn å handle på flyplassen, som en ekstra bonus.
 3. Alkohol som inneholder maks 22 prosent regnes som vin i alkoholkvoten. Dermed kan du ha med deg opptil 4,5 liter av denne typen alkohol, hvis du ikke kjøper tobakk og brennevin i tillegg.
 4. Snuskvoten er 250 gram per person.
 5. Du må være over 20 år for å handle på Systembolaget, Sveriges svar på Vinmonopolet.

- Høye avgifter på te i Norge gjør også at det gjerne er noe å spare her ved å handle utenlands, sier Reitan.

I Frankrike, Spania og Italia kan du finne mye god vin, av og til kan du til og med handle direkte fra vingården. Dette gir deg en god historie med på kjøpet mens du skjenker vinen til gjestene dine hjemme i Norge, mener Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1.

Mat er billig i Sverige og lenger sør

Også matvarer kan du finne et godt og billig utvalg av i utlandet, ikke minst i Sverige som er et yndet handlemål. Da Dinside sjekket prisene hos Maxi Mat på Nordbysenteret i mars, fant vi følgende prisforskjeller:

 • Brus: Prisforskjell på over 200 prosent på brusbokser
 • Godteri: Prisforskjell på 145 prosent på Dragéegg, 77 prosent på sjokoladeplater (og det er med tilbudspris i norske butikker)
 • Egg og melkeprodukter: Halv pris og enda billigere. Og ekstra mye å spare på laktosefrie produkter: Der er prisforskjellen på 120 prosent!
 • Kjøttvarer: Kjøttpålegg og andre kjøttvarer: Prisforskjell på 110 til 210 prosent!
 • Ost: 30–43 prosent prisforskjell – og størst prisforskjell fant vi på norsk Jarlsbergost!

Når det gjelder reiser lenger sør, kan du finne mange gode skinker og diverse tørrprodukter i Spania og Italia.

- Det er viktig at du velger tørre matvarer som tåler frakt, samt sjekker med tollen hva det er greit å ha med inn i Norge, sier forbrukerøkonom Gundersen i Sparebank 1.

Og husk at du må betale 15 prosent merverdiavgift (MVA) på mat og drikke, utenom alkohol som har 25 prosent.

Merkeklær er billig i opprinnelseslandet

Mange vil handle merkeklær når de er på utenlandsreise i håp om at de sparer mye sammenlignet med prisene hjemme. Her er det, derimot, ikke sikkert at prisforskjellene er så store som du tror. Derfor kan det være lurt å sjekke prisene før du drar kortet.

- Mye avhenger av merkets opprinnelsesland, så varer fra et fransk merke vil gjerne være billigere å handle i Spania enn i Norge, sier Reitan i Nordea.

MERKESKO: Det er gjerne billigere å kjøpe merkevarer innen sko og klær i landet de kommer fra, men sjekk prisene hjemme før du handler. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
MERKESKO: Det er gjerne billigere å kjøpe merkevarer innen sko og klær i landet de kommer fra, men sjekk prisene hjemme før du handler. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Motzfeldt i Danske Bank påpeker at merkevarer ofte er billigst der de er laget, for eksempel koster Chanel minst i Frankrike, Prada i Italia og Nike i USA. Det kan også være lurt å besøke såkalte outlets i utlandet, blant annet Woodbury utenfor New York City, hvor du kan finne billige merkevarer.

- Men pass på at du ikke kjøper falske merkevarer, for det er kjedelig å betale mye for en plastveske eller uekte smykker. Ordentlige merkevarer selges hos merkevareforhandlere, og ikke på markeder, understreker forbrukerøkonomen.

- Krev momsen tilbake

Videre anbefaler Motzfeldt deg å kreve tilbake momsen på det du har handlet i ferien, selv om det kan virke litt styrete. Du kan nemlig få tilbake inntil 25 prosent av det du har betalt for varene.

Slik får du momsen tilbake:

 • Ta med passet ditt når du handler og sjekk at butikken har en taxfree-ordning som refunderer momsen.
 • Butikken vil ofte se passet ditt, og et refusjonsskjema fylles ut med stempel og signatur fra dem.
 • På flyplassen oppsøker du refusjonsskranken. Ha varene tilgjengelig for fremvisning.

Dette lønner det seg å hande i Norge

Til sist lurer du kanskje på hva du kan spare penger på å kjøpe i Norge?

Gundersen i Sparebank 1 trekker fram elektronikk som et rimelig, norsk alternativ. Det blir også lettere å bytte og reklamere hvis du handler dette innenlands.

Reitan i Nordea råder deg til å ikke hamstre bleier i utlandet. «Bleiekrigen» i Norge gjør at dette er et svært billig produkt her, ifølge henne.

- Dersom du ikke trenger varen har du jo ikke spart noen ting, sier Motzfeldt i Danske Bank.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!