OMTALE AV SELVMORD
Varsomhet rundt omtale av selvmord og selvmordsforsøk er nedfelt som et eget punkt i pressens Vær Varsom-plakat. Særlig advares det mot romantisering og omtale av metoder.
Årsaken er frykt for at slik omtale kan ha smitteeffekt.
Gjennom historien skal omtale av metode, enten det er i pressen eller i fiksjonen, flere ganger ha ført til en økning i forekomst av selvmord i enkelte grupper.
Den negative effekten er dokumentert og har et eget navn: Werther-effekten, oppkalt etter hovedpersonen i Johann Wolfgang von Goethes roman «Den unge Werthers lidelser». Romanen handler om en ung mann som tok livet sitt på grunn av kjærlighetssorg. Da den kom ut på slutten av 1700-tallet, skal den ha ført til at flere unge, europeiske menn fulgte hovedpersonens eksempel.
I nyere tid er det dokumentert at blant annet TV- serien «13 Reasons Why» førte til en økning av selvmord i seriens målgruppe.
Smittefrykt til tross, i dag er det bred enighet om at åpenhet rundt selvmord er viktig.
Og ifølge selvmordsforskere både i Norge og andre steder i verden, kan gjennomtenkt og forsvarlig omtale av dette temaet også ha en positiv smitteeffekt, den såkalte Papageno-effekten.
Fuglefangeren Papageno i Mozarts «Tryllefløyten» er opphavsmann til navnet. I likhet med Werther opplevde Papageno dyp kjærlighetssorg og planla å ta livet sitt. Han ble imidlertid reddet fordi han møtte mennesker som minnet ham om at det fantes alternativer til selvmord.
Vi har valgt å formidle historiene til mennesker som har overlevd selvmordsforsøk, og valgt å leve videre.
Vi tror at deres åpenhet om smerten og mørket forut for selvmordsforsøk, sammen med omtale av mestringsstrategiene de har funnet og benyttet seg av, bærer med seg positiv smitte. En smitte som kan redde liv.
Under arbeidet med denne artikkelserien har vi rådført oss med Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging og redaktørforeningens Reidun K. Nybø, som har skrevet en veileder om selvmordsomtale for pressen.