Jan Helge Andersen fotografert av politiet under rekonstruksjonen i 2000.Markøren til venstre er politimann, mens to politikvinner spiller jentene.
Jan Helge Andersen fotografert av politiet under rekonstruksjonen i 2000.Markøren til venstre er politimann, mens to politikvinner spiller jentene. Vis mer

Onsdag 20. oktober 2021 klokka 09.30.

Politihuset i Oslo, Jan Helge Andersen.

Pakten, kniven, «blackout»

Publisert
Sist oppdatert

På tredje dag fortsetter gjennomgangen av overgrepene og drapene i Baneheia på avhørsrommet på Grønland. Det er fremdeles detaljer Andersen ikke forstår når det kommer til funn på jentene, både av DNA og skader.

Det påpekes at obduksjonen har konkludert med at skader påført den ene av jentene ville medført mye blod, men at Andersen sier han ikke så noe blod på Kristiansens klær, selv om han hevder Kristiansen utførte drapet. Andersen forteller at det må Kristiansen stå for selv.

- Og det gjør han ikke, sier Andersen, ifølge avhørsdokumentene.

Et ubesvart spørsmål i Baneheia-etterforskningen har vært flere mørke flekker som ble funnet på de to jentene – henholdsvis to på Stine Sofie Sørstrønen og fem på Lena Sløgedal Paulsen. Disse ble sendt til undersøkelser både i 2000 og i forbindelse med den nye etterforskningen.

Politiets tegning med markeringer for hvor flekkene er funnet på de to jentene.
Politiets tegning med markeringer for hvor flekkene er funnet på de to jentene. Vis mer

Fremdeles er det et mysterium hvordan de er avsatt og hvor de stammer fra. Avhører forklarer at flekkene er et stoff som «ikke lett lar seg vaske vekk», og det er usikkert om det er et biologisk eller syntetisk stoff.

Heller ikke Andersen kan forklare hva årsaken til flekkene kan være.

«Avhører forklarer at flekken er beskrevet som mørk i fargen, og at den skal være en avsetning fra noe. Mistenkte sier at han ikke kan huske å ha sett noe slikt».


Politiet refererer til Andersen som «mistenkte» i avhørsdokumentene.

Andersen avviser at de kan stamme fra hans klær, og stiller seg uvitende til hva slags materiale det kan være snakk om. Han har heller ingen erindring av å ha sett flekkene da han var i Baneheia 19. mai 2000.

Avhøret dreier over på Andersens og Kristiansens fritid i tida før Baneheia-saken. Andersen forteller om det han hevder var en felles interesse for det militære. De hadde ifølge ham militære klær og sko, og brukte kamuflasjemaling. De patruljerte i nabolaget. Andersen forklarer at han også kunne ha en Leatherman med kniv i beltet.

NYE AVHØR: Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen har vært inne til flere nye avhør i Baneheia-saken. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Arkiv, NTB, Vedlog, Dagbladet. Vis mer

Andersen får spørsmål om overgrepene Kristiansen ble dømt for mot ei jente. Han forteller om den ene gangen da han oppdaget Kristiansen mens overgrepet pågikk. Andersen skal i etterkant ha fått beskjed om ikke å fortelle det til noen.

En pakt som skal ha vært inngått mellom Andersen og Kristiansen, har vært tema under etterforskningen. I et tidligere avhør av Kristiansen ble det ifølge politiets notater sagt at «han og Jan Helge hadde inngått en pakt hvor bare den som ble tatt skulle ta skylda», men at de skulle si sannheten hvis det ble stilt spørsmål om den andre personen.

Om pakten forteller Andersen at han ikke husker å ha inngått noe slikt. Det var bare snakk om at han ikke skulle fortelle noe til noen.

«Han sier at det hadde vært kult om han visste om det, han kan aldri huske å ha inngått noen pakt».


Drapsvåpenet er aldri funnet, men ifølge Andersens forklaring ble en Morakniv - her vist fram under rettssaken i 2001 - brukt under ugjerningen.Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
Drapsvåpenet er aldri funnet, men ifølge Andersens forklaring ble en Morakniv - her vist fram under rettssaken i 2001 - brukt under ugjerningen.Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

Kniven som ble brukt til å utføre Baneheia-drapene har aldri blitt funnet. Også dette blir tema på tredje dag av avhøret. Andersen forteller at det var en såkalt Morakniv med blått skaft og svart slire som ble brukt. Han har inntrykk av at kniven var ny.

Han hevder også å ha sett flere Morakniver i bua til Kristiansen både før og etter drapene, men ikke den han hevder ble brukt i Baneheia.

Andersen hevder i avhøret at han fikk kniven i hånda av Kristiansen etter at det første drapet var begått.

«Avhører spør hvorfor mistenkte valgte å bruke kniven han fikk på Stine Sofie, og ikke på Viggo. Mistenkte svarer at han hadde ikke sjanse til å bruke den på Viggo, da Viggo er mye sterkere enn ham. Det vet han ut fra alle gangene de lekesloss med hverandre, og mistenkte hadde ikke sjanse mot Viggo».

På spørsmål om hva han var redd skulle skje hvis han konfronterte Kristiansen, svarer Andersen kort.

Da hadde de funnet tre lik.


Han forteller at han også brukte kniven til å kutte greiner da de skulle skjule jentene, og at kniven da var blodig. Ifølge avhører ble det ikke funnet spor av blod på greinene eller der de var kuttet. Andersen forteller da at han kan ha tørket av kniven, men at han ikke husker dette i dag.

Andersen forteller også at han tror han ga kniven tilbake til Kristiansen etter at greinene ble kuttet ned. I tidligere avhør har han sagt at kniven ble glemt på åstedet, og at de gikk tilbake og hentet den. Nå sier han at dette kan stemme, men at han ikke husker det. Han husker heller ikke hva som skjedde med kniven seinere.

Avhører lurer på hvorfor han ikke seinere spurte Kristiansen om hvor kniven var blitt av, da det ville være spor etter Andersen på denne.

«Mistenkte sier at dette ikke var ting han tenkte over der og da, i situasjonen. Kniven forsvant, og mistenkte hadde ikke noe behov for å vite om det», skriver politiet.

Han mener imidlertid nå å huske at den ble vasket ved åstedet.

-Tar jeg feil om jeg sier at vi vasket kniven i bekken, der badetøyet ble gjemt, sier Andersen i avhørsdokumentet.

Han sier videre at han tror kanskje det var han selv som vasket den, og hevder Kristiansen gjemte jentenes badetøy og at de to også vasket hendene sine etterpå.

Dagbladet 14. september 2000.
Dagbladet 14. september 2000. Vis mer

«Mistenkte har i tidligere avhør forklart at Viggo vasket kniven, og at han vasket den særlig godt ved bruk av mose, mold og annet. Mistenkte svarer at han tenker han tar feil nå, men han greier ikke å se situasjonen foran seg tydelig nå. Han innser at dette er to ulike versjoner, og at den som er fra det tidligere avhøret sikkert er den riktige. Han husker nok bare feil nå», står det i avhørsrapporten.

Om Kristiansen forteller han videre om tida de to tilbragte sammen før drapene skjedde. Ifølge Andersen var de to så mye sammen at man pleide å si at« fant man den ene, så fant man den andre». Han ble likevel overrasket over en del av opplysningene som kom fram i etterkant av pågripelsene, blant annet om blotting.

Avhøret avsluttes klokka 16.25.

Dette er det tredje avhøret av Jan Helge Andersen. Les det første med Viggo Kristiansen her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer