Doping florerer blant trimmere

TROMSØ (Dagbladet): Flere trimmere bruker dopingmidler og narkotika mellom treningsøktene. Det er ikke konkurranser, men jakten på idealkroppen, som motiverer dem.

Dopingproblemer forbindes helst med kroppsbyggere og anabole steroider, eller idrettsutøvere som bruker dop for å øke prestasjonene. Men nå viser det seg at stadig flere «hverdagstrimmere» tyr til ulovlige midler. I jakten på idealkroppen blir sunn trim helsefarlig treningsnarkomani.

Miljøet i Tromsø er oversiktlig, og Roger Mikalsen, daglig leder av Studio 7, har merket en markant trend i rekrutteringen til dopingmiljøet.

- Før var doping konkurranserelatert. Nå er dette blitt et problem blant vanlige trimmere, sier han.

Mikalsen er spesielt bekymret for yngre trimmere og mener det er naivt å tro at det finnes dopfrie helsestudio.

Bjørn Barland ved Norges Idrettshøyskole har tatt doktorgrad i sin forskning på doping og idrett. Han har sett en skremmende utvikling flere steder i landet.

- Tendensen er at de som rekrutteres er yngre og yngre. Det er fortsatt menn som er i flertall, men kvinnene kommer for fullt. «Supertrimmere» bruker dopingmidler for å bygge seg opp, og amfetamin eller ecstasy for å yte mer, sier Barland.

Mikalsen driver sitt studio med en antidopingslisens som tilsier at Norges Idrettsforbund kan teste alle som trener der. Andre studio fjerner de tyngste vektene og innfører T-skjortepåbud for å holde dopingbrukerne unna.