Influensa-epidemi kunne vært unngått

Årets influensa-utbrudd er et av de verste på ti år. Men så mange som halvparten av de alvorligste tilfellene som havner på sykehus, kunne vært unngått, i følge Folkehelsa.

Norske sykehus overfylles fordi ikke mange nok vaksinerer seg. Folkehelsa vil før neste sesong vurdere en vaksinekampanje, etter dansk mønster.

I Danmark har helsemyndighetene drevet en aktiv kampanje, og 110.000 flere dansker har vaksinert seg.

- Vi må vurdere noe lignende, sier assistentlege Bjørn Iversen ved Folkehelsa.

Lenger syke

Fra mange land i Europa meldes nå om uvanlig mye influensa. Folk er også lenger syke av årets influensa enn tidligere.

- Årets epidemi rammer så hardt trolig fordi influensaviruset opptrer samtidig med en rekke andre virus som gir influensalignende sykdom og andre luftveisinfeksjoner. Dette er uvanlig, sier assistentlege Iversen.

Når 1,8-2 prosent av legekonsultasjonene i Norge ender i en influensadiagnose, sperrer Folkehelsa øynene opp. I romjula dreide 7,8 prosent av konsultasjonene seg om sykdommen.

- I dag kan vi høyst sannsynlig konkludere med at tallet har steget. Hittil har midt- og sør-Norge vært hardest rammet, men nå er influensaen på vei til Nord-Norge, sier Iversen ved Folkehelsa.

Overførbart

Materiale fra American Public Health Association (APHA) viser at USA fra 1989 til '92 kunne redusert 30-50 prosent av sykehusinnleggelsene på grunn av influensa og lungebetennelse, dersom alle over 65 år var vaksinert.

- Dette tallet er overførbart til Norge. Sykehusene blir overfyllt blant annet fordi ikke alle som burde det, lar seg vaksinere, sier Iversen.

Folkehelsa har sendt ut 300000 vaksiner til kommunehelsetjenesten denne sesongen. I tillegg er 25000 vaksinedoser sendt ut til ikke-risikogrupper. I fjor ble 280000 vaksiner sendt ut.

- Vi har sagt at cirka 700 000 nordmenn over 65 år burde vaksineres. I tillegg burde alle med hjerte- og karlidelser og folk med nedsatt immunforsvar vaksineres, sier assistentlege Iversen.

Overførbart

Sidney-viruset gir i år influensa. Det samme viruset slo til i fjor og forfjor.

Influensavaksinen er den samme over hele verden. I februar hvert år samles eksperter fra WHO (Verdens helseorganisasjon) seg og bestemmer seg for hvilken type influensa som skal bekjempes neste sesong.