Kabel kjappest på nettet

Internett minst fem ganger så raskt som ISDN - og til lavere priser. Det kan du få hvis du er knyttet til det nye kabelnettet som nå bygges ut rundt i landet.

I deler av Oslo, Bærum og Trondheim kan folk nå få Internett med mye høyere fart enn Telenor tilbyr med ISDN-linje. Både UPC (tidligere Janco Multicom) og Telenor Avidi er i ferd med å erstatte sine gamle kabler med bredbåndskabler.

Med amerikansk kapital i ryggen har UPC kommet lengst.
I Oslo skal nå ca 45000 abonnenter ha oppgradert kabelforbindelse. Telenor Avidi regner med å ha gjort det samme for ca 10000 abonnenter i Oslo og Trondheim. I Bærum har Alfanett oppgradert 25 prosent av sine ca. 35 000 abonnenter.

Alltid på

For forbukeren betyr det nye kabelnettet først og fremst mindre venting på å få opp sider på nettet.
Likevel vil hastigheten fortsatt avhenge av hvor populært nettstedet du søker er. En permanent forbedring er derimot oppkoblingstida. Med kabel er du på nettet så lenge PC-en er slått på. Du får for eksempel melding om ny e-post når den kommer, og kan lese den umiddelbart.

Kabel mot ISDN

En gjennomsnittsbruker av nettet surfer rundt 40 minutter hver dag. Ligger ditt forbruk der, eller høyere, vil det avgjort lønne seg å bruke kabel. Med kabel betaler du en fast, månedlig avgift. UPC tar 295 pr mnd, mens Telenor Avidi ligger noe over med 425 pr mnd (billigste abonnement). Du sparer også penger på å slippe oppkobling hver gang du skal på nettet.

På telenettet er abonnement i ferd med å bli historie. Telenor tar nå skrittet fullt ut og sender en «frisurf-CD» til hele folket. Med frisurf betaler du bare for oppkoblingen og for den tida du bruker. Har du ISDN, må du ta installasjonskostnad og månedsavgift med i regnestykket.

Uklare planer

Matias liker Langbein best
Matias liker Langbein best Vis mer

UPC tar sikte på å oppgradere sitt nett med 80000{ndash}100000 abonnenter hvert år de neste tre åra.

En mer detaljert utbyggingsplan vil ikke informasjonssjef Wibecke Brusdal ut med:
{ndash}Men vi tar kontakt med våre abonnenter i god tid før vi kommer med de nye tjenestene.

Telenor Avidi er enda mer uklare:
-Det kan tenkes at vi begynner i Bergen, der vi har ca 30000 abonnenter. Utover det kan jeg ikke si noe om våre planer, sier produktsjef Magnus Falk.