Det er første gang at SSB har kunnet si noe om hvor barnrike kvinner i ulike utdanningsgrupper er. For å kunne beregne hvor mange barn eksempelvis økonomer eller advokater får, må nemlig kvinnene som studeres være førti år og ferdig med å føde. Dataene - basert på hele befolkningen i den aktuelle aldersgruppa - som presenteres baserer seg dermed på kvinnene som var i tjueåra på 70-tallet - generasjonen som i større grad enn tidligere valgte å utdanne seg videre etter gymnas. Det er snakk om ca. 150000 kvinner som er i førtiårene i dag. Og resultatene som forsker ved SSB, Trude Lappegård, har kommet fram til er overraskende lesning:
Leger som får barn, får flest barn av alle - til og med flere enn de som ikke tar høyere utdanning i det hele tatt!
- Overraskende
- Det er overraskende at kvinner som velger et yrke med såpass høy karriereorientering som legeyrket likevel får så mange barn. Det viser at det fins familieorienterte kvinner som velger karriereorienterte utdanninger, sier Lappegård.
Hun understreker at når gjennomsnittlig barnetall ved 40 års alder er målt, er det bare blant de som har barn.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger