Slik rammes du av influensaen

Forbered deg på et tøft møte med årets influensa - for nå er den her. Epidemien rammer fort og hardt. Slimhinnene ødelegges og gir god plass til bakterier som trenger inn i luftveiene. Inntrengerne kan gjøre deg alvorlig syk.

Her snakker journalisten av erfaring:

Jeg våknet plutselig en morgen med en kropp som var helt mørbanket. Jeg frøs så hele kroppen ristet, leddene skrek når jeg prøvde å snu meg i senga mens feberen steg til, og bikket over 39 grader. Etter hvert fikk jeg en evigvarende skallebank som det skal svært mange gintonic til for å matche. Jernringen rundt hodet satt fast i en uke. Bronkitt, en slitsom hoste og rennende nese fikk jeg på kjøpet. Det tok ti dager å stable seg på beina. Heldigvis er jeg nå immun mot dette viruset. Det er det godt å tenke på nå når rapportene om overfylte sengeposter kommer på løpende bånd. For dette var tøft. Mer elendig har jeg ikke følt meg på mange år...

Vanligvis blir mellom fem og ti prosent av oss influensa-syke hvert år. Det betyr at en halv million nordmenn blir nødt til å trekke under dyna. I år regner ekspertene med at flere vil rammes. Og årets epidemi ser ut til å være mer hardtslående enn på lenge. Sykehusene melder om overfylte avdelinger med pasienter som har fått alvorlige luftveisinfeksjoner i kjølevannet av et illsint influensavirus.

Flatt immunforsvar

- Immunforsvaret blir slått ut og ødelegger slimhinnene. Det gjør det lett for bakterier å trenge inn i luftveiene. Det er ikke mange bakterier som skal til, før kroppen er helt satt ut. Er du uheldig kan du få lungebetennelse, bihulebetennelse, bronkitt og betente øreganger, sier professor i lungemedisin, Rolf Walstad. Normalt varer en influensa i fem til sju dager. Men får du komplikasjoner som de vi har nevnt ovenfor, må du belage deg på en uke til i senga. - Kronisk syke og eldre er særlig utsatt. Og pasienter som har astma kan få tilstanden sin betydelig forverret. Disse pasientene må ta kontakt med lege snarest mulig når symptomene melder seg. Det gjelder for såvidt alle influensarammede. Det finnes nå et middel, Relenza, som ser ut til å hjelpe. Jo før du kommer deg til doktor, jo bedre er det. Siste frist er 48 timer etter utbrudd, sier professoren.

Epidemien sprenger sykehusene
Epidemien sprenger sykehusene Vis mer