Stump røyken med et nålestikk

Et svensk forskerteam mener å ha utviklet en vaksine mot nikotinavhengighet. Ett nålestikk i året skal være nok til at røykekicket uteblir.

Dermed kan det bli lettere å slutte å røyke for Norges 1,2 millioner røykere.

- Vaksinen gjør at hjernen ikke tar opp nikotin. Det vil si at nikotinkicket uteblir, sier professor Torgny Svensson ved Karolinska Institutet i Stockholm til Aftonbladet.

Han leder forskergruppa som i tre år har arbeidet med vaksinen.

Hittil er vidunderkuren bare utprøvd på dyr, men i løpet av et par år ønsker svenskene å starte de første testene på røyksugne landsmenn.

- Uhyre interessant

- Det ser veldig lovende ut. Vi er i en dialog med et legemiddelfirma om finansiering av det videre arbeidet, sier Svensson.

Vaksinen kommer ikke til å gi noen virkning på abstinensproblemer som depresjoner, irritasjon og søvnproblemer. Det psykologiske behovet for å ta en røyk kan sitte i kroppen flere år etter at en har tatt sitt siste drag. Risikoen for tilbakefall blir redusert ved at en ikke opplever det samme kicket neste gang en røyker.

Konkurranse

- Dette er uhyre interessant. Dersom det viser seg at vaksinen holder mål, vil mange som ønsker å slutte å røyke få etterlengtet hjelp, sier direktør Liv Urdal i Statens tobakksskaderåd til Dagbladet.

Hun understreker at hun foreløpig ikke kan gå god for et produkt som ennå ikke er godkjent i noe land.

Det er ikke bare svenskene som jobber med å finne en vaksine. Et britisk forskerteam regner med å ha en liknende vaksine på markedet i løpet av to år.