Viruset som virkelig slår oss ut

Mens verden har vært i alarmberedskap for å forebygge og behandle datavirus ved årtusenskiftet, er det et annet virus som har slått ut det norske folk. Influensaen er over oss igjen.

Verst har epidemien slått ut på østlandet. Sykehusene i Oslo og i resten av østlandsområdet flommer over av pasienter. Mange av dem må ta til takke med en seng i korridoren.

Kaotisk

- Det er helt kaotisk. Situasjonen er verre enn noen gang, sier avdelingsoverlege Per Andersen ved Ullevål sykehus til NTB.

Mandag hadde sykehuset et overbelegg ved de medisinske avdelingene på 65 pasienter. Det vil si rundt 40 prosent.

Eldre pasienter

Det er særlig eldre pasienter og hjerte- og lungesyke som trenger sykehusbehandling på grunn av influensa.

For yngre mennesker slår sykdommen som oftest ut i slapphet, feber, verkende ledd, hosteanfall og rennende nese, - og ofte et par dagers sykemelding. Flere norske bedrifter tilbyr sine ansatte influensavaksine. Likevel slås betraktelige deler av arbeidsstyrken ut av sykdommmen hvert år. Dersom man regner med at 10% av befolkningen rammes av sykdommen, vil 200 000 norske arbeidstakere rammes.

Økende

2,3 prosent av alle som oppsøkte lege i uka før julaften, kom på grunn av influensa, opplyser assistentlege Bjørn Iversen ved Statens institutt for folkehelse til NTB. Han regner med at tallene kan ha økt betraktelig den siste uka.

Vaksine

Hvis du tror at du brygger på en influensa , og ikke har lyst på etpar dager i sengen, finnes løsningen nå på resept. Nyttårsaften skrev Dagbladet om den nye influensamedisinenn Relenza, som er godkjent i Norge. Den virker direkte på influensaviruset og tas etter at sykdommen har brutt ut. Behandlingen må starte innen 48 timer etter at de første influensasymptomene har vist seg.

Medisinen hindrer viruset i å formere seg og spre seg til andre deler av kroppen. Selv om du alt har begynt å kjenne de første symptomene er det altså enda ikke for sent.Les Dagbladets artikkel her.