8 grunner til å refinansiere gjelden din i dag

8 grunner til å refinansiere gjeld

Christoffer Liven | 4. mai 2021

Om du har to eller flere lån kan refinansiering være et gunstig alternativ. De aller fleste vil oppnå bedre vilkår, lavere effektiv rente og lavere månedlige beløp på sin gjeld. Dette vil resultere i økt fleksibilitet og rom for å bli kvitt gjelden fortere.

Spesielt lån uten sikkerhet har gjerne høy effektiv rente og dyre gebyrer, ved å samle all gjelden din i et nytt lån kan du unngå å betale unødvendig dyre gebyrer og spare tusenvis av kroner på gjelden din. Dessuten får du bedre oversikt over gjelden og får igjen kontroll på din egen økonomiske situasjon.

I denne artikkelen skal vi derfor gå gjennom 8 gode grunner til å vurdere en refinansiering av din privatøkonomi.

1. Få bedre oversikt over økonomien

Ikke bare er det unødvendig kostbart, men det kan også være unødvendig komplisert å måtte følge med på flere lån samtidig.

Dette gjelder særlig for smålån og kredittkort hvor det er ønskelig å følge med på renten og gebyrer så lenge man har gjeld. Det blir fort en tidkrevende oppgave om du skal følge med på endringer hos samtlige kreditorer hele tiden.

Om du har flere lån betyr det også flere månedlige fakturaer. Da blir det fort uoversiktlig å ha kontroll på om man har betalt alt i henhold til forfall, eller ei. Mister man oversikten her resulterer det raskt i dyre purregebyrer og forsinkelses renter.

En refinansiering vil derfor føre med seg bedre oversikt og enklere administrasjon av økonomien din. Du får kun en månedlig faktura du trenger forholde deg, slipper å betale renter på flere lån samtidig, men kanskje viktigst av alt du får bedre fleksibilitet. Samle alt i ett lån, sett fakturaen på fast avdrag og vit med sikkerhet at den er betalt innenfor fristen hver måned.

2. Du får konkurransedyktig rente

Dersom du har hatt gjelden din over tid kan det ha skjedd mye i rentemarkedet siden vilkårene dine ble fastsatt. Det er nemlig sånn at forbruksbankene sjeldent setter ned renten til sine kunder, men nye kunder får den gjeldende markedsrenten når de tegner seg for et nytt lån.

Nettopp dette gjør at refinansiering kan være et godt alternativ. Når du innhenter tilbud om refinansiering vil disse tilbudene være basert på en mer oppdatert markedsrente. Du kan med andre ord spare inn mye på rentekostnadene om du velger å refinansiere eldre gjeld. Sammenligner du vilkårene du har på dine lån og kredittkort med markedsrenten, kan det godt hende at du betaler langt mer i omkostninger enn egentlig nødvendig.

Spesielt om du har gjeld som skal betales ned over lang tid som forbrukslån, kredittkort eller annen lån uten sikkerhet som kun krever et minstebeløp hver måned. Da vil rentekostnad og betingelser ha mye å si på hvor dyrt lånet ditt ender opp med å bli. Vi anbefaler at du benytter en låneagent, på denne måten anbudsutsetter du refinansieringen din og er sikker på at du oppnår de gunstigste vilkårene tilgjengelig.

3. Du kan bli kvitt gjelden raskere

Uansett hvordan gjeld du har vil det alltid være ønskelig å bli kvitt den så raskt som mulig.

Spesielt er dette aktuelt for kredittkort og lån uten sikkerhet hvor renten gjerne kan være svært høy. En lavere belåningsgrad styrker også kredittscoren din og vil resultere i en romsligere økonomisk hverdag.

Selv om det ikke skjer noe med selve gjelden din når du refinansierer vil du slippe å betale flere runder med gebyrer og avgifter hver måned. Dette gir økt fleksibilitet og du kan sette av mer penger til å nedbetale ned på gjelden din, fremfor at de skal gå til avgifter og rente.

Klarer man være disiplinert nok til at den økte fleksibiliteten systematisk går til nedbetaling av gjeld kan med derfor kutte ned nedbetalingstiden sin betraktelig. Det gir også en ekstra trygghet vet at man har mindre faste avdrag om det skulle dukke opp uforutsette kostnader.

4. Gjelden blir billigere å betjene

Hensikten med å gjennomføre en refinansiering er at man oppnår gunstigere vilkår på sin eksisterende gjeld.

På denne måten vil gjelden bli rimeligere å betjene, og du kan sette av mer penger på månedsavdrag fremfor renter og gebyrer.

En god tommelfingerregel når det kommer til lån uten sikkerhet er at desto større lånebeløp mar har, desto lavere rente.

Det er svært lite gunstig å ha små lån hos en rekke kreditorer fremfor å ha et samlelån. Eneste dette resulterer i, er lang nedbetalingstid og at du betaler renter og gebyrer flere ganger hver måned.

Velger du å refinansiere denne gjelden vil du sikre deg mot å betale unødvendig høye gebyrer, samt du får en økt fleksibilitet i din økonomiske hverdag som gjør det mulig å betale ned gjelden raskere. Ikke minst er det mer lønnsomt for banken om du velger å samle all din gjeld hos dem, så de tilbyr oftest et langt mer attraktivt tilbud.

5. Du blir kvitt dyre smålån og kredittkortgjeld

Noe av det dyreste man kan sitte med er smålån og kredittkortgjeld. Her kan effektiv rente løpe på flere hundre prosent. Grunnen til dette er gjerne høye etableringsgebyrer, samt lave lånebeløp. Da blir den effektive renten spesielt høy og særdeles dårlig egnet for lang nedbetalingstid.

Gjennom en refinansiering vil du samle alle disse små beløpene til et nytt stort felleslån. Da vil du oppnå gunstigere vilkår hos banken, unngå å betale unødvendig høye gebyrer og få bedre oversikt. Spesielt lånebeløp under 50.000,- kan være lurt å samle i et nytt refinansieringslån. Da vil du oppnå lenger nedbetalingsperiode, men også lavere rentekostnad.

Lag en oversikt over de forskjellige smålån og kredittkort du har utestående lån, kartlegg totalkostnaden og søk om refinansiering. De aller fleste aktører tilbyr refinansiering med svar samme dag, eller 1-2 virkedager etter. Deretter vil beløpet raskt bli utbetalt til dine kreditorer uten at du trenger foreta deg noe mer.

6. Kontroll gir bedre motivasjon til å bli kvitt gjelden

Mange som sitter på flere lån samtidig er gjerne lite motivert til å gjøre noe med saken.

Spesielt i en hektisk hverdag fylt opp med gjøremål og prosjekter. En refinansiering vil gi langt bedre oversikt over din økonomiske situasjon, gjøre gjelden billigere og ikke minst enklere.

Dessuten blir mange av de som velger å gjennomføre en refinansiering raskere kvitt sin totale gjeldsbyrde. Det er nemlig motiverende å oppleve at man har kontroll på økonomien og mange setter seg bedre inn i sine vilkår og utestående gjeld under og etter en refinansiering.

Spesielt lang nedbetalingstid kan ofte virke demotiverende på mange, men når man kan se hvor store besparelser det er mulig å oppnå vil dette ha et positivt utslag på de aller fleste. Lån uten sikkerhet er kjent for høye gebyrer, og det er derfor om å gjøre å betale så få av disse som mulig. Dessuten det mindre gebyrer man betaler, desto raskere kan du bli kvitt gjelden din.

7. Økt konkurranse betyr bedre vilkår

Markedet for lån uten sikkerhet har eksplodert de siste årene. Det betyr at for bankene er det flere om samme beinet, men for deg som kunde betyr dette muligheten for virkelig gode vilkår. Banken vil nemlig i de aller fleste tilfeller forsøke å gi deg et så attraktivt tilbud som mulig slik at du velger nettopp deres tilbud.

Dette betyr at tilbudene du mottar gjennom en anbudstjeneste oftest er svært gode. Bankene er klar over at søknaden har blitt sendt ut til flere aktører og de må konkurrere om å vinne anbudet. For deg som kunde betyr dette at vilkårene er gode, og du vil få tilbud om en konkurransedyktig effektiv rente.

Sitter du på smålån eller kredittkortgjeld i dag kan du i de aller fleste tilfeller forvente at effektiv rente faller mellom 5-10% om ikke mer på å konkurranseutsette søknaden din. Da kan du fort spare mange tusen kroner bare ved å samle gjelden hos en aktør.

8. Sammenlign tilbud helt gratis og uforpliktende

For å være sikker på at man har mottatt det beste tilbudet er det viktig å finkjemme markedet. Dette gir deg som låntaker en god oversikt over hvilke tilbud som finnes og hvor du kan få det gunstigste lånet.

Vi anbefaler at man benytter seg av en anbudstjeneste. Dette er nettsteder som har spesialisert seg på videreformidling av finansielle produkter og de innhenter gjerne inn tilbud fra 15-20 banker samtidig. Fordelen med slike er at finansiell rådgivning i Norge er helt gratis og du kan derfor benytte deg av tjenestene helt gratis.

Tips: Lendo er et godt alternativ som samarbeider med mange lånegivere.

Det eneste du trenger å gjøre er å fylle ut en enkelt søknad på den aktuelle anbudssiden. Deretter vil de sende denne ut til sine samarbeidspartnere for helt uforpliktende tilbud. Dette sparer deg for både tid og energi som heller kan brukes på andre ting.

Spørsmål og svar til refinansiering

I denne artikkelen
  • 1. Få bedre oversikt over økonomien
  • 2. Du får konkurransedyktig rente
  • 3. Du kan bli kvitt gjelden raskere
  • 4. Gjelden blir billigere å betjene
  • 5. Du blir kvitt dyre smålån og kredittkortgjeld
  • 6. Kontroll gir bedre motivasjon til å bli kvitt gjelden
  • 7. Økt konkurranse betyr bedre vilkår
  • 8. Sammenlign tilbud helt gratis og uforpliktende