Sammenlign omstartslån - Lån med sikkerhet i bolig

Et omstartslån er for deg som ønsker å rydde opp i egen økonomi og få en ny start. Du kan få omstartslån selv om du har høy gjeld og betalingsanmerkninger.

Oppdatert 11.5.2021

Et omstartslån kan være løsningen for mange. Det passer spesielt for:

 • Deg som har fått avslag på vanlig boliglån på grunn av for høy gjeld, inkasso eller betalingsanmerkninger.
 • Deg med gjeld over 500 000 kr som har lyst til på en ny start.

Et omstartslån er det samme som et lån med sikkerhet der du må stille sikkerhet i bolig.

Gjennom en finansagent får du det beste tilbudet så lenge du oppfyller kravene til omstartslån. Ved å søke hos en finansagent søker du hos flere banker samtidig. Da presses renten ned, og du får tilbudet som passer deg best.**

Vi sammenligner kun banker som er lisensierte finans – og kredittselskaper regulert av** Finanstilsynet.

Velg ønsket lånebeløp:

kr
100 000 kr 15 000 000 kr
Bank/lånetilbyder
Lånesum
Effektiv rente
Alder
Utbetaling
Omstartslån - refinansier dyre lån med sikkerhet - Mai 2021
Espen Flaa Nilsen | 22. apr 2021

Omstartslån er en form for refinansiering gjennom lån med sikkerhet i bolig

Omstartslån er en form for refinansiering. Det er faktisk det samme som refinansiering med sikkerhet i bolig og er en løsning for deg som ikke får økt lån gjennom vanlig boliglån. Et omstartslån har en lavere effektiv rente en forbrukslån eller kredittkort. Men denne formen for refinansiering krever at du kan stille sikkerhet i bolig eller annen sikkerhet i eiendom.

Hva er refinansiering?

Når man refinansierer, så samler man all gjeld i et nytt lån. Dette gjelder alt fra dyre smålån til kredittkort, forbrukslån og boliglån. For at dette skal være lønnsomt for deg, må du få et bedre tilbud enn du allerede har. Derfor får du gjerne lengre nedbetalingstid og lavere rente ved å refinansiere.

Et omstartslån kan med andre ord gi deg en bedre økonomi og en enklere økonomisk hverdag. Du kan spare penger på rentekostnader, få et lavere månedsbeløp og få bedre oversikt over nedbetalingen. Med denne typen lån kan du få refinansiering med betalingsanmerkninger.

Et omstartslån kan med andre ord gi deg en bedre økonomi og en enklere økonomisk hverdag. Du kan få lavere rentekostnader, få et lavere månedsbeløp og få bedre oversikt over nedbetalingen. Med denne typen lån kan du få refinansiering med betalingsanmerkning.

Hva skiller refinansiering med sikkerhet fra annen refinansiering?

Omstartslån er en spesiell type refinansiering: refinansiering med sikkerhet i bolig. Det finnes også en annen type: refinansiering uten sikkerhet. Begge deler går ut på å samle gjeld gjennom et nytt lån. Forskjellen ligger i hva slags lån man samler gjennom.

Den første typen baserer seg på lån med sikkerhet. Her må du stille med sikkerhet i egen bolig eller ha med en kausjonist. Den andre typen baserer seg på lån uten sikkerhet. Dette er gjerne mindre lån med kortere nedbetaling, som for eksempel et forbrukslån.

Hva er sikkerhet når det kommer til lån?

Det er alltid en viss risiko for at man ikke får tilbake penger man låner ut. Slik er det også for banker og andre utlånere. Derfor krever flere banker sikkerhet om de skal låne ut til noen med høy gjeld, betalingsanmerkninger eller lignende. Dette finner banken ut gjennom en kredittsjekk.

Sikkerhet er også vanlig ved store beløp til bolig, bil eller annet. Sikkerhet, som også kalles pant, senker risikoen for banken. Du kan ha pant i bolig, fritidsbolig, eiendom eller tomt. Dersom du søker med en medlåntaker, kan denne stille med pant i sin egen eiendom.

Få en ny start gjennom lån med sikkerhet i bolig

5 gode grunner til å velge omstartslån:

Det er flere gode grunner til å velge et omstartslån. Les mer om disse under.

Høyere lånesum Lengre nedbetaling Lavere rente Bedre oversikt og lavere månedsbeløp Lån med betalingsanmerkninger

1. Høyere lånesum

Du kan få en betydelig høyere lånesum i forhold til refinansiering uten sikkerhet. Mens man normalt har en lånegrense på 500.000 kroner uten sikkerhet, kan man gjennom lån med sikkerhet låne så mye som 10.000.000 kroner. Du kan ikke låne mer enn 5 ganger egen inntekt.

Med andre ord er dette tilbudet egnet for deg som har høyere gjeld enn du kan refinansiere uten sikkerhet. Er du ikke sikker på hvor høy gjeld du har? Dette kan du enkelt sjekke selv ved å logge inn hos Gjeldsregisteret. Slik finner du raskt ut hva du trenger å søke om.

Noen bruker dette for å få bedre økonomi og bli kvitt betalingsanmerkninger. Tidligere gjeld blir da “bakt inn” inn i et nytt boliglån. Anmerkningene blir slettet, men du må til gjengjeld betale mer enn et vanlig boliglån, da rentene er høyere.

Samtidig kan det være at boligen har steget i verdi. Med ny verdivurdering eller e-takst kan du få bedre betingelser. Dersom gjelden er mindre enn 60 % av boligens verdi, vil du sannsynligvis kunne få et rimeligere lån. Du vil imidlertid stille svakere om den er på opptil 85 % av boligens verdi.

2. Lengre nedbetaling

Som nevnt kan du bake annen gjeld inn i et omstartslån. Til sammenligning har smålån og kredittkort har gjerne kort nedbetalingstid. Du vil også få lenger nedbetaling enn om du hadde refinansiert uten sikkerhet. Lån uten sikkerhet har gjerne en nedbetalingstid på 15 år, mens usikret lån kan ha en nedbetalingstid på opptil 30 år.

3. Lavere rente

Renten påvirkes av flere faktorer. Først har du nominell rente. Denne følger gjerne markedets bevegelser. Effektiv rente er nominell pluss avgifter og andre kostnader.

Omstartslån har høyere rente enn boliglån, men har til samtidig mye lavere rente enn smålån og kredittkort. Dette er ofte fordi slike lån har mange avgifter og ekstra kostnader.

Renten henger også sammen med nedbetaling. Ved lengre nedbetaling er ikke renten like høy. Med andre ord vil du spare penger på rentekostnader ved å samle gjeld i ett lån.

4. Bedre oversikt og lavere månedsbeløp

Når du betaler ned til flere ulike aktører, er det lett å miste oversikten. Da er det lettere at alt går ett sted. Lengre nedbetaling og lavere rente betyr også et lavere månedsbeløp. Da har du mer til overs du kan bruke på andre ting.

5. Lån med betalingsanmerkninger

Omstartslån er en god mulighet for deg som ønske en bedre økonomisk hverdag. Dersom du sliter med økonomien, kan dette være løsningen. Du vil da kunne låne penger selv med betalingsanmerkninger, og kan få disse fjernet.

Lån med sikkerhet i bolig

Oppfyller du kravene kan omstartslån være en løsning for deg

Hvis du tror dette kan være løsningen for deg, bør du søke om omstartslån. Velger du å gjøre det gjennom en finansagent, er du sikker på at du finner det beste tilbudet for deg. Alt du trenger å gjøre er å sende én søknad, så sammenligner finansagenten banker som tilbyr omstartslån for deg. Slik får du det beste tilbudet og kan få en ny start på økonomien.

Oppfyller du kravene til å få omstartslån anbefales det å la bankene konkurrere om deg som kunde.

Dette kan du enten gjøre gjennom å søke direkte hos flere banker eller la en finansagent eller lånemegler gjøre jobben for deg. På denne siden finner du en oversikt over flere tjenester som hjelper deg med å finne det beste lånetilbudet. Istedenfor å sende flere søknader sender du kun en søknad som vil bli behandlet av flere banker samtidig. Dette sikrer at du får et godt sammenligningsgrunnlag og dermed det beste tilbudet på omstartslån.

Hvordan søke omstartslån?

Oppfyller du disse kravene til omstartslån:

- Stille sikkerhet i bolig gjennom pant i bolig

- E-takst/verdivurdering av boligen

- Bodd og skattet til Norge i minst tre år

- Inntekt da du ikke kan ta opp lån på mer enn fem ganger inntekten

Det er flere banker som tilbyd omstartlån, men det kan være tidkrevende og omfattende å søke direkte til hver enkelt bank. Bankene som tilbyr omstartslån, krever en del dokumentasjon og søknadsprosessen er ofte mer tidkrevende enn ved forbrukslån. Det vil samtidig ta tid å sette seg inn i de ulike tilbudene og vurdere de opp mot hverandre. Husk at du alltid må se på effektiv rente og ikke nominell rente da den effektive renten inkludere alle utgifter knyttet til lånet.

Ønsker du å spare tid kan det lønne seg å søke gjennom en av våre samarbeidspartnere. Da sender kun en søknad som blir sendt til flere banker samtidig. Dette sikrer at du får et bedre sammenligningsgrunnlag og det beste tilbudet.

La noen andre gjøre mesteparten av jobben for deg og samtidig hjelpe deg til å få best mulig tilbud på omstartlån. Så lenge du oppfyller kravene og har all dokumentasjon klar kan prosessen gå raskere og du har snart en ny økonomisk hverdag. En hverdag med lavere lånekostnader og mer penger til å bruke på andre ting eller nedbetale gjeld.

Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Vi sammenligner kun banker som er lisensierte finans – og kredittselskaper regulert av Finanstilsynet.

Omstartslån – spørsmål og svar

Hva er et omstartslån?

Omstartslån er et lån med sikkerhet hvor man refinansierer gjeld og stiller sikkerhet i bolig. Denne lånetypen kan passe deg hvis du sliter med stor gjeld og har vanskeligheter med å betjene lån og renter.

Hva trenger jeg for å få et omstartslån?

For å få omstartslån må du ha en bolig som banken kan ta pant i. Du kan låne opptil 85% av boligens verdi, men ikke mer en fem ganger inntekten din.

Hva trenger jeg av dokumentasjon for å få omstartslån?

I tillegg til å kunne stille egen bolig som sikkerhet krever bankene en verdivurdering av bolig, de tre siste lønnslippene og selvangivelsen din.

Kan jeg få omstartslån selv om jeg har betalingsanmerkning eller inkassokrav

Svaret er ja. Derfor er omstartslån et godt alternativ hvis du ikke får lån som følge av betalingsanmerkninger eller inkassokrav.

Hva er rentenivået på et omstartslån?

Rentenivået fastsettes individuelt og baseres på en rekke ulike faktorer. Rentenivået er som regel noe lavere enn lån uten sikkerhet som forbrukslån fordi banken tar sikkerhet i boligen din. Renten er normalt sett høyere en på boliglån da banken vurdere deg som en større risiko basert på betalingsanmerkninger eller inkassokrav.

Hva er en finansagent?

En finansagent formidler lån på vegne av banken og fungerer slik som et bindeledd mellom bank og kunde. Når du sender inn en søknad til en finansagent, sender de denne videre til samtlige av sine samarbeidsbanker. Dette sparer deg for tid og du får det beste tilbudet blant flere banker og ofte lavere rente.

Hvor mye kan jeg låne?

Dette varierer fra bank til bank, men hos de fleste banken kan du låne fra 500 000 og opptil 10 000 000 kroner.

Hvor raskt vil pengene komme inn på konto?

Et omstartlån har lenger behandlingstid enn lån uten sikkerhet. Bankene krever mer dokumentasjon og det det kan ta opptil flere dager eller uker før lånet blir utbetalt. Det anbefales at du gjør klar alle dokumentet som selvangivelse, tre siste lønnslipper og en verdivurdering av din bolig for å redusere tiden bankene bruker på din søknad.

I denne artikkelen
 • Omstartslån er en form for refinansiering gjennom lån med sikkerhet i bolig
 • Hva er refinansiering?
 • Hva skiller refinansiering med sikkerhet fra annen refinansiering?
 • Hva er sikkerhet når det kommer til lån?
 • 5 gode grunner til å velge omstartslån:
 • 1. Høyere lånesum
 • 2. Lengre nedbetaling
 • 3. Lavere rente
 • 4. Bedre oversikt og lavere månedsbeløp
 • 5. Lån med betalingsanmerkninger
 • Oppfyller du kravene kan omstartslån være en løsning for deg
 • Hvordan søke omstartslån?