Låneformål​

Renten på lån bestemmes på bakgrunn av søkers økonomiske situasjon.​

Eksempel. Refinansiering med pant i bolig fra 5,95% nominell rente. Effektiv rente er 6,29 % ved et annuitetslån på 2.000.000,- nedbetalt over 25 år. Etableringsgebyr fra 20.000, termingebyr 70 per måned. Totalt 3.888.491,-.

Omstartslån - refinansier dyre lån - mars 2022
Espen Flaa Nilsen | 5. mar 2022

Et omstartslån kan være løsningen for mange. Det passer spesielt for:

 • Deg som har fått avslag på vanlig boliglån på grunn av for høy gjeld, inkasso eller betalingsanmerkninger.
 • Deg med gjeld over 500 000 kr som har lyst til på en ny start.

Et omstartslån er det samme som et lån med sikkerhet der du må stille sikkerhet i bolig.

Gjennom en finansagent får du det beste tilbudet så lenge du oppfyller kravene til omstartslån. Ved å søke hos en finansagent søker du hos flere banker samtidig. Da presses renten ned, og du får tilbudet som passer deg best.**

Vi sammenligner kun banker som er lisensierte finans – og kredittselskaper regulert av [Finanstilsynet](http://www.finanstilsynet.no/).**

Omstartslån er en form for refinansiering gjennom lån med sikkerhet i bolig

Omstartslån er en form for refinansiering. Det er faktisk det samme som refinansiering med sikkerhet i bolig og er en løsning for deg som ikke får økt lån gjennom vanlig boliglån. Et omstartslån har en lavere effektiv rente en forbrukslån eller kredittkort. Men denne formen for refinansiering krever at du kan stille sikkerhet i bolig eller annen sikkerhet i eiendom.

Hva er refinansiering?

Når man refinansierer, så samler man all gjeld i et nytt lån. Dette gjelder alt fra dyre smålån til kredittkort, forbrukslån og boliglån. For at dette skal være lønnsomt for deg, må du få et bedre tilbud enn du allerede har. Derfor får du gjerne lengre nedbetalingstid og lavere rente ved å refinansiere.

Et omstartslån kan med andre ord gi deg en bedre økonomi og en enklere økonomisk hverdag. Du kan spare penger på rentekostnader, få et lavere månedsbeløp og få bedre oversikt over nedbetalingen. Med denne typen lån kan du få refinansiering med betalingsanmerkninger.

Lån med sikkerhet i bolig

Hva skiller refinansiering med sikkerhet fra annen refinansiering?

Omstartslån er en spesiell type refinansiering: refinansiering med sikkerhet i bolig. Det finnes også en annen type: refinansiering uten sikkerhet. Begge deler går ut på å samle gjeld gjennom et nytt lån.

Den første typen baserer seg på lån med sikkerhet. Her må du stille med sikkerhet i egen bolig eller ha med en kausjonist.

Den andre typen baserer seg på lån uten sikkerhet. Dette er gjerne mindre lån med kortere nedbetaling, som for eksempel et forbrukslån.

Hva er sikkerhet når det kommer til lån?

Det er alltid en viss risiko for at man ikke får tilbake penger man låner ut. Slik er det også for banker og andre utlånere. Derfor krever flere banker sikkerhet om de skal låne ut til noen med høy gjeld, betalingsanmerkninger eller lignende. Dette finner banken ut gjennom en kredittsjekk.

Sikkerhet er også vanlig ved store beløp til bolig, bil eller annet. Sikkerhet, som også kalles pant, senker risikoen for banken. Du kan ha pant i bolig, fritidsbolig, eiendom eller tomt. Dersom du søker med en medlåntaker, kan denne stille med pant i sin egen eiendom.

Få en ny start gjennom lån med sikkerhet i bolig

5 gode grunner til å velge omstartslån:

Det er flere gode grunner til å velge et omstartslån. Les mer om disse under.

1. Høyere lånesum

Du kan få en betydelig høyere lånesum i forhold til refinansiering uten sikkerhet. Mens man normalt har en lånegrense på 500.000 kroner uten sikkerhet, kan man gjennom lån med sikkerhet låne så mye man evner å låne og banken godkjenner. Du kan ikke låne mer enn 5 ganger egen inntekt.

Med andre ord er dette tilbudet egnet for deg som har høyere gjeld enn du kan refinansiere uten sikkerhet. Er du ikke sikker på hvor høy gjeld du har? Dette kan du enkelt sjekke selv ved å logge inn hos Gjeldsregisteret. Slik finner du raskt ut hva du trenger å søke om.

Noen bruker dette for å få bedre økonomi og bli kvitt betalingsanmerkninger. Tidligere gjeld blir da “bakt inn” inn i et nytt boliglån. Anmerkningene blir slettet, men du må til gjengjeld betale mer enn et vanlig boliglån, da rentene er høyere.

Samtidig kan det være at boligen har steget i verdi. Med ny verdivurdering eller e-takst kan du få bedre betingelser. Dersom gjelden er mindre enn 60 % av boligens verdi, vil du sannsynligvis kunne få et rimeligere lån. Du vil imidlertid stille svakere om den er på opptil 85 % av boligens verdi.

2. Lengre nedbetaling

Som nevnt kan du bake annen gjeld inn i et omstartslån. Til sammenligning har smålån og kredittkort har gjerne kort nedbetalingstid. Du vil også få lenger nedbetaling enn om du hadde refinansiert uten sikkerhet. Lån uten sikkerhet har gjerne en nedbetalingstid på 5 år, mens sikret lån kan ha en nedbetalingstid på opptil 30 år.

3. Lavere rente

Renten påvirkes av flere faktorer. Først har du nominell rente. Denne følger gjerne markedets bevegelser. Effektiv rente er nominell pluss avgifter og andre kostnader.

Omstartslån har høyere rente enn boliglån, men har samtidig mye lavere rente enn smålån og kredittkort. Dette er ofte fordi slike lån har mange avgifter og ekstra kostnader.

Renten henger også sammen med nedbetaling. Ved lengre nedbetaling er ikke renten like høy. Med andre ord vil du spare penger på rentekostnader ved å samle gjeld i ett lån.

4. Bedre oversikt og lavere månedsbeløp

Når du betaler ned til flere ulike aktører, er det lett å miste oversikten. Da er det lettere at alt går ett sted. Lengre nedbetaling og lavere rente betyr også et lavere månedsbeløp. Da har du mer til overs du kan bruke på andre ting.

5. Lån med betalingsanmerkninger

Omstartslån er en god mulighet for deg som ønske en bedre økonomisk hverdag. Dersom du sliter med økonomien, kan dette være løsningen. Du vil da kunne låne penger selv med betalingsanmerkninger, og kan få disse fjernet.

Vanskelig å be om hjelp

Til tross for at det finnes mange muligheter for å få orden på økonomien, sitter det nok langt inne hos mange, noe Arne Turlid, Senior Rådgiver i Kraft Bank også påpeker.

Mange syns det er vanskelig å åpne opp for andre og innrømme at de har for mye gjeld. Dette gjør at folk sliter og føler skam, men det fører også til at de sitter med dyr gjeld lenger enn de kanskje trenger

Senior Rådgiver Arne Turlid, Kraft Bank

Mange syns det er vanskelig å åpne opp for andre og innrømme at de har for mye gjeld. Dette gjør at folk sliter og føler skam, men det fører også til at de sitter med dyr gjeld lenger enn de kanskje trenger. Dette er veldig trist, men forteller også at det er mulig å ta grep før det går for langt. Hvis du er en av de som har mye gjeld, men ikke tør å åpne opp om det, bør du utfordre deg selv til å ta grep likevel. Det blir i hvert fall ikke verre av at du faktisk innser problemet og prøver å gjøre noe med det. Se løsninger fremfor problemer, og spør om hjelp.

Oppfyller du kravene kan omstartslån være en løsning for deg

Hvis du tror dette kan være løsningen for deg, bør du søke om omstartslån. Søker du omstartslån gjennom denne tjenesten får du god rådgivning og oppfølging fra våre samarbeidspartnere KraftBank og Bank2.

Alt du trenger å gjøre er å sende én søknad. Slik får du den beste oppfølgingen og et tilbud på omstartslån tilpasset din øknomiske situasjon.

Denne tjenesten har valgt å samarbeide med KraftBank og Bank2 for å sikre at du som bruker får god oppfølging og rådgivning under hele prosessen.

Dette sikrer at du får et godt sammenligningsgrunnlag når du skal søke omstartslån.

Et nytt lån med sikkerhet bidrar til at du får lavere renter

Et nytt lån med sikkerhet kan bidra til at du får en lavere rente på lånet ditt

Å samle usikrede lån til et nytt lån med sikkerhet bidrar til at du får lavere renter og bedre oversikt over din gjeldssituasjon. Når du samler kredittkort og forbrukslån i et sikret lån, såkalt omstartslån, får du lavere rente siden banken får sikkerhet for lånene dine. Mens forbrukslån og kredittkort har kort løpetid kan du få lengre løpetid når du samler alt i et omstartslån. Lavere rente og lengre løpetid betyr at du allerede fra første måned vil oppleve å ha en romsligere økonomisk hverdag.

Sebastian Mikolajczyk, Bank 2

Hvordan søke omstartslån?

Oppfyller du disse kravene til omstartslån:

- Stille sikkerhet i bolig gjennom pant i bolig

- E-takst/verdivurdering av boligen

- Bodd og skattet til Norge i minst tre år

- Inntekt da du ikke kan ta opp lån på mer enn fem ganger inntekten

Det er flere banker som tilbyd omstartlån, men det kan være tidkrevende og omfattende å søke direkte til hver enkelt bank. Bankene som tilbyr omstartslån, krever en del dokumentasjon og søknadsprosessen er ofte mer tidkrevende enn ved forbrukslån. Det vil samtidig ta tid å sette seg inn i de ulike tilbudene og vurdere de opp mot hverandre. Husk at du alltid må se på effektiv rente og ikke nominell rente da den effektive renten inkludere alle utgifter knyttet til lånet.

Ønsker du å spare tid kan det lønne seg å søke gjennom en av våre samarbeidspartnere. Da sender kun en søknad som blir sendt til flere banker samtidig. Dette sikrer at du får et bedre sammenligningsgrunnlag og det beste tilbudet.

La noen andre gjøre mesteparten av jobben for deg og samtidig hjelpe deg til å få best mulig tilbud på omstartlån. Så lenge du oppfyller kravene og har all dokumentasjon klar kan prosessen gå raskere og du har snart en ny økonomisk hverdag. En hverdag med lavere lånekostnader og mer penger til å bruke på andre ting eller nedbetale gjeld.

Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Vi sammenligner kun banker som er lisensierte finans – og kredittselskaper regulert av Finanstilsynet.

Omstartslån – spørsmål og svar

Hva er et omstartslån?

Omstartslån er et lån med sikkerhet hvor man refinansierer gjeld og stiller sikkerhet i bolig. Denne lånetypen kan passe deg hvis du sliter med stor gjeld og har vanskeligheter med å betjene lån og renter.

Hva trenger jeg for å få et omstartslån?

For å få omstartslån må du ha en bolig som banken kan ta pant i. Du kan låne opptil 85% av boligens verdi, men ikke mer en fem ganger inntekten din.

Hva trenger jeg av dokumentasjon for å få omstartslån?

I tillegg til å kunne stille egen bolig som sikkerhet krever bankene en verdivurdering av bolig, de tre siste lønnslippene og selvangivelsen din.

Kan jeg få omstartslån selv om jeg har betalingsanmerkning eller inkassokrav

Svaret er ja. Derfor er omstartslån et godt alternativ hvis du ikke får lån som følge av betalingsanmerkninger eller inkassokrav.

Hva er rentenivået på et omstartslån?

Rentenivået fastsettes individuelt og baseres på en rekke ulike faktorer. Rentenivået er som regel noe lavere enn lån uten sikkerhet som forbrukslån fordi banken tar sikkerhet i boligen din. Renten er normalt sett høyere en på boliglån da banken vurdere deg som en større risiko basert på betalingsanmerkninger eller inkassokrav.

Hva er en finansagent?

En finansagent formidler lån på vegne av banken og fungerer slik som et bindeledd mellom bank og kunde. Når du sender inn en søknad til en finansagent, sender de denne videre til samtlige av sine samarbeidsbanker. Dette sparer deg for tid og du får det beste tilbudet blant flere banker og ofte lavere rente.

Hvor mye kan jeg låne?

Dette varierer fra bank til bank, men hos de fleste banken kan du låne fra 500 000 og opptil 10 000 000 kroner.

Hvor raskt vil pengene komme inn på konto?

Et omstartlån har lenger behandlingstid enn lån uten sikkerhet. Bankene krever mer dokumentasjon og det det kan ta opptil flere dager eller uker før lånet blir utbetalt. Det anbefales at du gjør klar alle dokumentet som selvangivelse, tre siste lønnslipper og en verdivurdering av din bolig for å redusere tiden bankene bruker på din søknad.

I denne artikkelen
 • Et omstartslån kan være løsningen for mange. Det passer spesielt for:
 • Omstartslån er en form for refinansiering gjennom lån med sikkerhet i bolig
 • Hva er refinansiering?
 • Hva skiller refinansiering med sikkerhet fra annen refinansiering?
 • Hva er sikkerhet når det kommer til lån?
 • 5 gode grunner til å velge omstartslån:
 • 1. Høyere lånesum
 • 2. Lengre nedbetaling
 • 3. Lavere rente
 • 4. Bedre oversikt og lavere månedsbeløp
 • 5. Lån med betalingsanmerkninger
 • Vanskelig å be om hjelp
 • Oppfyller du kravene kan omstartslån være en løsning for deg
 • Et nytt lån med sikkerhet bidrar til at du får lavere renter
 • Hvordan søke omstartslån?